fbpx

Hogyan ünneplik a szilvesztert a nagyvilágban?

A szilveszter a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napja, az Újév előtti utolsó este. Fontos jelkép ez a nap az idő és az emberi élet haladásában. Az emberek ilyenkor általában számot vetnek az óévről, összegzik, mi történt velük, majd a búcsúztatás után tiszta lappal vágnak neki a lehetőségekben gazdag új évnek.

A világ különböző nemzetei sokféle sajátos hagyományt kötnek ehhez a naphoz. Cikkünkben ezekből szemezgettünk.

Görögország

A görögök az óév utolsó napját egy különleges süteménnyel köszöntik, amelynek belsejébe egy pénzérmét rejtenek. A süteményt ezután felvágják, és elosztják a vacsorázók között. Aki evés közben a saját adagjában rátalál az említett érmére, a hiedelem szerint egész évben jószerencsére és bőségre számíthat.

Írország

Az év utolsó napján az írek frissen sült cipót dobálnak házuk falához. Ezzel szeretnék elüldözni az előző évről maradt szerencsétlenségeket és viszontagságokat, és bevonzani a jólétet, biztosítani, hogy az Újévben mindig jusson elegendő kenyér az asztalra.

Argentína

A Latin-amerikai országban úgy tartják, hogy aki szilveszter napján vadonatúj rózsaszín fehérneműt visel, arra a következő évben rátalál az igaz szerelem. Ráadásul amennyiben pontban éjfélkor a jobb lábunkkal előrelépünk, az további sikereket idézhet elő az életünkben.

Oroszország

Az oroszok tradícióikat követve szilveszterkor leírják szívük legmélyebb kívánságait egy darab papírra. Éjfélhez közeledve ezt a cetlit elégetik, a fennmaradó hamut pedig egy pezsgőspohárba öntik. Az éjféli koccintásnál a pezsgővel együtt elfogyasztják.

Fülöp-szigetek

Érdekesség, hogy a fülöp-szigetiek szilveszterkor a vacsoraasztalra csakis kerek formájú ételeket helyeznek, így szimbolizálva a gazdagságot és a “kerek” életet.

Peru

A perui polgárok az év utolsó napján szabadjára engedik a szomszédok között régóta húzódó konfliktusokat és nézeteltéréseket, és a legegyszerűbb módot, a boxot választják a vitás kérdések végleges elrendezésére, hogy az Újévnek már mindenki békességben vághasson neki.

Csehország

A csehek szilveszterkor egy almát használnak az elkövetkezendő év szerencséjének megjóslására. A gyümölcsöt félbevágják, majd a magok elhelyezkedése alapján kikövetkeztetik, milyen évre számíthatnak. A hiedelem szerint amennyiben csillag alakzatban rendeződnek el a magok, úgy az ember boldog, sikeres év elé néz, viszont ha kereszt formájában, akkor bizony nehézségekkel teli, döcögős év következik.

Legfrissebb videók

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Így emészti fel a politika és a rozsda a Lánchidat (videó)

A koronavírus, és az önkormányzati elvonások csak mélyítettek a Lánchíd körüli vitában.