fbpx

Ezek voltak szerintünk az elmúlt évtized legkirályabb sorozatai

2021 tiszteletére fogtuk magunkat, és összegyűjtöttük a 2010-es évek legjobb sorozatait. A lista szigorúan szubjektív, amely a Jövő TV újságírói, Pelva Csenge és Lányi Örs közös megegyezéséből született.

20. Daredevil

A Marvel netflixes sorozatai ugyan már kaszát kaptak a streaming-rivalizálás miatt, a rajongók odaadóan bíztatják a Disneyt, hogy folytassák mind a Punisher, mind pedig a Daredevil sorozatot. Nem is csoda, hiszen utóbbi minden nézőnek igazi eye candy-t szolgáltat, rengeteg verekedéssel, ami elsőrangúan van koreografálva. És itt sem ragad meg a sorozat: bemutatja a képregényekből sokak számára ismeretes Nelson & Murdock ügyvédi irodát, a kettős életet élő Matt Murdockot, aki nappal a jog adta lehetőségekkel, az éj leple alatt pedig öklével kíván igazságot szolgáltatni az elnyomottaknak. Nem mellesleg a vallás is komoly szerepet játszik a történet egészét tekintve.

(Lányi Örs)

19. The Mandalorian

A Star Wars rajongók kincses szigetének is nevezhetnénk a The Mandalorian-t, amely főleg a második évadában rengeteg nyitva hagyott kérdésre ad választ a franchise világával kapcsolatban. Remek tágítása ez a sorozat a Star Wars univerzumának, hiszen ezen keresztül még több izgalmas részletet tudunk meg az egész világról. A nosztalgiázás mellett mégis nyújt újat a széria, új szereplőkkel és helyzetekkel, de közben hozva a hamisítatlan űr-western hangulatot. Ráadásul nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy még fergetegesen szórakoztató is.

(Pelva Csenge)

18. Testőr

A Netflixes Testőr az a ritka típusú sorozat, amely már az első tíz percben magához láncolja a nézőt, és nem ereszti. Folyamatosan jelenlévő feszültség és kiszámíthatatlanság jellemzi, miközben mégis lassan, komótosan halad előre a történet. A bonyolult politikai szálak bontogatása koncentráltabb odafigyelést igényel, de ez nem zavaró, mert kompenzációként izgalmas pszicho-drámát és lebilincselő színészi alakításokat kapunk. Mindenképpen alapdarab azoknak, akik valami elgondolkodtatóra, valami komolyra vágynak.

(Pelva Csenge)

17. A korona

A II. Erzsébet hatalomra kerüléséről és uralkodásáról szóló sorozat nem csupán az egybehangzó kritikai sikeréről vált híressé, hanem arról a botrányról is, ami a sorozat otthonául szolgáló streaming-szolgáltató, a Netflix és az Egyesült Királyság között alakult ki. A Netflix ugyanis nem hajlandó feltüntetni a sorozatban, hogy az ott megjelenített történések nem minden esetben fedik a valóságot. A korona ugyan némileg valóban nevezhető fikciós drámának, mégis számtalan valid információt képes szolgáltatni a királyi család történetéről. Szerencsére azonban nem ragad le a szaftos történetek megosztásának szintjén, hanem egyes epizódok esetében kifejezetten húsba vágó kérdéseket feszeget a sorozat. Mindemellett a színészi alakítások is kiemelik a showt a Netflix megszokott minőségű tartalmai közül, Claire Foy és Olivia Colman is csak úgy lubickul Második Erzsébet szerepében, valamint Elizabeth Debicki alakításának köszönhetően Diana hercegnőt is megismerhetjük a negyedik évadban.

(Pelva Csenge)

16. Rick és Morty

Dan Harmond és Justin Roiland párosa 2013-ban hatalmasat robbantott az animációs sorozatok piacán, amellyel egy olyan franchise-t épített fel a Rick és Morty képében, amely hatalmas befolyással bír az y-generációsok körében, de még a hatalmas multicégek is csak úgy tolonganak az alkotóknál, hogy Rick és Morty reklámot kaphassanak. A rendkívül egyedi poénvilággal operáló sorozat a párhuzamos univerzumok világain keresztül figurázza ki a hétköznapjainkat, és űz gúnyt, mindenből, amit valaha valaki szentnek gondolt. A történet szerint ugyanis Rick Sanchez, kozmikus zseni véget nem érő kalandra invitálja két unokáját, Summert és Mortyt, így velük együtt éli meg a szürreális világegyetem nem hétköznapi hétköznapjait.

(Lányi Örs)

15. Better Call Saul

A Breaking Bad alkotója, Vince Gilligan újabb sorozattal képviselteti magát a listánkon, ugyanis a fent említett sorozat spin-offja, a Better Call Saul is megér egy misét. A sorozat ugyanis a göröngyös életutat megjárt Saul Goodman jogász mindennapjait követi végig, mely során stiklijei nyomán beleszalad az alvilágba, az új-mexikói kartellbe, akik finoman szólva sem könnyítik meg az életét, valamint bátyjával, Chuck-kal is meggyűlik a baja, aki folyamatosan elgáncsolja épp kibontakozóban lévő szakmai karrierjét. Bob Odenkirk megszokott módon rendkívüli hitelességgel tudja eljátszani a jogi pályára nem igazán alkalmas, mégis rendkívül törtető és nagypofájú showman-t, akit hibái ellenére egyszerűen képtelenség utálni.

(Lányi Örs)

14. Ozark

Az Ozark mindenképpen a Netflix legerősebb alkotásai közé tartozik. A színészi alakítások elképesztően erősek, az epizódok izgalmasak, a forgatókönyv pengeélesen van megírva. Jason Bateman láthatóan lubickol a kissé neutrális, szinte kiégett, ugyanakkor józan főhős szerepében. Nem csoda, hiszen végre bebizonyíthatta, hogy nem csak a vígjátékok műfajában tud szórakoztató lenni, hanem az Ozark nyomasztó, kiszámíthatatlan atmoszférájában is, és nem tagadhatjuk: elképesztően jól áll neki ez a stílus.

(Pelva Csenge)

13. Undone

Az Undone minden szempontból formabontó: egy rendhagyóan animált, klisék nélküli utazás, ami újraértelmezi a fantasy fogalmát. Az Amazon sorozata nem csak a látvány marad emlékezetes – amit az úgynevezett rotoszkópos animációs technológiával készítettek, hanem azzal is, hogy olyan érzékien fésüli össze a dráma és a fantasy műfajait, amire nem tudom mikor volt utoljára példa. A történet főhőse, Alma egy autóbaleset után egyre zavarosabban kezdi el feldolgozni a körülötte lévő világot, hallucinációk gyötrik és az idő folyását sem érzékeli már lineárisan. Mondhatni, hogy félig az asztrál-síkba kerül, ahol édesapja halálának okát igyekszik meg felgöngyölíteni.

(Lányi Örs)

12. Aranyélet

Minden idők legsikeresebb és legjobb magyar sorozata nem maradhatott le az évtizedes listáról. Az Aranyélet a magyar HBO szériája, ami elhozta az addig sosem látott minőséget, költségvetést és látványvilágot a magyar sorozatok világában. A remek casting, gyönyörű környezet és pörgős forgatókönyv nemzetközi színvonalú élményt nyújt, mégis hamisítatlanul magyar. A középpontban álló tehetős magyar család életének felszínét megkapargatva kiderül, hogy semmi nem az, aminek látszik, míg végül az egész átvált egy nyomasztóan sötét, hazugsággal és csalással teli valóságba. Az Aranyéletben nincs hiány túlzásokból, az általa vászonra vitt jelenségek azonban mégis dermesztően hasonlítanak a mai magyar elit posványos és korrupt mocsarára. Ez a felismerés pedig egyszerre teszi felszabadítóvá és keserűen fojtogatóvá az Aranyéletet.

(Pelva Csenge)

11. A vezércsel

A vezércsel a fiatal árva lány, Beth Harmon (Anya-Taylor Joy) útját mutatja be, mely során fiatal lányként az árvaházból néhány év alatt a világ egyik legismertebb sakkjátékosává növi ki magát, ám mindeközben súlyos függőségekkel, és egyedülléttel kell megbirkóznia, ami időnként maga alá temeti. A sorozat ugyan merít bizonyos történetekből, mindezt olyan stílusosan teszi, hogy a nézők egy pillanat alatt behódolnak neki, nem csoda hogy a sorozat rekordot döntött a Netflixen, miután rekord ideig, több hónapig ez volt a legnézettebb széria a streamingen. Számomra A vezércsel a 2020-as év egy leginkább váratlan, mégis legörömtelibb meglepetése.

(Lányi Örs)

10. Chernobyl

1986 április 26. A dátum, amit nem lehet kitörölni az emberi emlékezetből, ekkor robbant fel a Pripjaty városában található atomerőmű, amiről 2019-ben egy hihetetlen gondossággal elkészített dokumentumfilmet tett elérhetővé az HBO. Ebben leleplezésre kerül a kommunista vezetés minden egyes ballövése, terelése, képmutatása és kegyetlensége, aminek következtében ezrek vesztették életüket Európa-szerte. A mindössze öt részes sorozat szinte egyből a nemzetközi párbeszéd középpontjába került, és napjainkra már az általános műveltség részét képezi. Több ilyen valódi értéket képviselő sorozatra lenne szükség, az ezek alapját szolgáltató katasztrófákból pedig sokkal, de sokkal kevesebb.

(Lányi Örs)

9. A csodálatos Mrs Maisel

A csodálatos Mrs. Maisel egy kompakt 21. századi élmény, úgy hogy maga a sorozat a hatvanas évek derekán játszódik. A főszereplő Midge ugyanis férje bukott stand-upos próbálkozása után színpadra lép, ahol kiderül róla, hogy rendkívül jól rezonál az emberekkel a szürke hétköznapokat kifigurázó humora. Ám ekkor jönnek a kor nehézségei: nőként aligha léphet fel szórakozóhelyeken, vagy ha mégis, szüntelen zaklatást kell elviselnie, emellett pedig kapcsolata is romokban hever, amely idő alatt gyermekeit sem hagyhatja csak úgy magára. Ebben a rendkívül összetett szerepben nyújtja élete alakítását Rachel Brosnahan, amit ha egy kicsit is szereted a stand-upot, egyszerűen nem hagyhatsz ki.

(Lányi Örs)

8. Fleabag

Phoeboe-Waller Bridge napjaink filmes szakmájának egyik legkiválóbb írója, ugyanis mind a Killing Eve, mind pedig a Fleabag névre hallgató sorozat egybehangzó kritikai sikernek örvendhet. A Fleabagben ráadásul ő maga játssza a főszerepet, mely során egy, a nézőkkel folyamatosan kommunikáló, életében a hibás döntéseket sorra halmozó, szkeptikus, cinikus nőből válik egy nem mindennapi kapcsolat egyik tagjává, amely ráébreszti, minden hibája a hitetlenségből és szkepticizmusából ered. Egyszerűen kihagyhatatlan.

(Lányi Örs)

7. House of Cards

Ha korrupt, populista, minden hájjal megkent politikusokra gondolunk bizonyára sokaknak Trump, Bolsonaro, Duterte, Orbán vagy épp Kaczynski jut eszébe, pedig mindegyikük ősatyja a Kevin Spacey által megformált Francis Underwood, aki politikai előremenetele érdekében bárkit képes a busz – vagy egyes esetekben épp a metró – elé lökni. Felesége, Claire pedig vígan asszisztál az amerikai jogállam lebontásához, és valami teljes érthetetlen oknál fogva a nézők szurkolnak ennek a két kegyetlen szörnyetegnek. Ha az nem forgatókönyvírói brívúr, akkor nem tudom mi az. A történet borzalmai mellett technikailag egyszerűen lehetetlen belekötni a sorozatba, és mint kiderült, jövendölései nagyrészt valósággá is váltak.

(Lányi Örs)

6. Eufória

A HBO nagy durranása volt 2019-ben az Eufória, amely progresszív bátorságával mindenképpen egyedi alkotásnak számít. A tinédzserek mindennapjait már sokan, sokféleképen feldolgozták különböző filmes korszakokban, azonban az Eufória készítői abszolút sajátos módon tudtak a témához nyúlni. Nincsen elcsépelt gimis bullying, nincsenek élesen elválaszott klikkek, viszont vannak extravagáns ruhák, drogok, szex és kiégettség: minden, ami a Z generációra jellemző. Mind a történetvezetés, mind a neonos, pszichedelikus látványvilág (amiért egyébként a magyar operatőr, Rév Marcell a felelős) kivételesen különleges megoldásokat alkalmaz, ami által mi nézők is úgy érezzük, mintha egy kicsit mi is be lennénk drogozva a főszereplővel együtt. Elképesztően üdítő élmény az Eufória, mert minden stilizált túlzását figyelembe véve is igazi és nyers marad, ami bizony hiánypótló jelenségnek számít ebben a műfajban.

(Pelva Csenge)

5. Bojack Horseman

Fotó: BoJack Horseman – Netflix

Raphael Bob-Waksberg méltán híres sorozata BoJack Horseman, kiöregedő színész hétköznapjait követi végig, aki kétségbeesetten igyekszik újra visszatérni ’90-es évek beli sikerei szintjére, ám próbálkozásai sorra elbuknak. A sorozatos negatív visszajelzések hatására BoJack a drogokhoz, és az alkoholhoz nyúl, ezek pedig a Hollywoodból ránehezedő nyomással együtt mély depresszióba taszítják. A sorozat elsőre ránézésre viccesnek tűnhet az emancipált állatok miatt, és a humorvilága is rendkívül szórakoztató, ám ami ez alatt rejtőzik az egy kendőzetlen vallomás a függőségről, az önreflexióról, a showbizniszről és a barátságról.

(Lányi Örs)

4. Stranger things

Az előzőekhez képest egy fokkal talán könnyedebb hangvételű alkotás a Netflixes Stranger Things, amely a valaha volt egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő sorozat. Nem is csoda, hiszen a készítők nem bízták a véletlenre a kasszasikert, és visszamentek egészen a 80-as évekig, hogy végeredményként megidézzék ennek a színes-szagos, de ikonikus kornak, illetve az akkori Spealberg-filmek együttes hangulatát. Az atmoszféra megteremtése önmagában olyan jól sikerült, hogy már csak ezért is érdemes nézni a sorozatot, hiszen a közeg azonnal magába szippantja az embert. A mérhetetlen popularitást azonban pont amiatt tudta elérni a Stranger Things, mert a készítők nem elegédtek meg ennyivel. A cselekmény végtelenül izgalmas, a jelenetek humora megnyerően szórakoztató, a casting pedig nem is lehetne ragyogóbb. Mindent összevetve nem csoda, hogy a Stranger Things mára minden szinten kultikus darabnak számít.

(Pelva Csenge)

3. Black Mirror

A Fekete Tükör szerintünk minden idők legjobb Netflixes sorozata. A széria összes évada egymástól teljesen független epizódokból áll, mégis mindegyik rész megállja a helyét kompakt egészként önmagában is . A készítők zseniálisan lavíroznak a disztópikus és a reális elemek között a közeli jövőben játszódó történeteknél. Minden egyes rész újat tud mutatni, mégis azt érezzük, hogy ez akár itt és most, velünk is történhetne. A Fekete tükör nem könnyed szórakozás: borzasztóan nyomasztó szembesülni a benne megfogalmazott társadalomkritikával, mégis függőséget okoz. A történet minden esetben annyira megfog, annyira valósághűen ijesztő, hogy egy-egy epizód megnézése után napokig motoszkál a tanulság az ember fejében. Valószínűleg az alkotók ezt akarták elérni, és így a címben megfogalmazott narratíva beteljesíti a célját: tükröt tart elénk, és így mutatja meg azt a sötét, feszélyező valóságot, amely akkor vár ránk, ha nem változtatunk bizonyos káros társadalmi szintű attitűdökön.

(Pelva Csenge)

2. Breaking Bad

2008-ban a világ megismerkedett Walter White-tal, a rákos kémiatanárral és Jessy Pinkmannel, a lecsúszott drogos diákjával, akik együtt nekiláttak a drogpiac einstandolásának, és hosszú távon New Mexico állam leghírhedtebb drogdílereivé léptek elő. A Vince Gilligan fejében megfogalmazódott történethez azóta sem tudott érdemben felérni sorozat, főleg nem a dráma műfaján belül, ugyanis az rendkívül emberien mutatta be főszereplőit. Az öt évadot megélt sikersorozat azóta már önálló spin-off sorozattal (Better Call Saul) és filmes folytatással is rendelkezik (Breaking Bad: El Camino).

(Lányi Örs)

1. Trónok harca

Az HBO-s Trónok Harca megkerülhetetlen gigász a szériák világában, hiszen egy 8 évadot megélt, 50 perces részekből álló, óriási költségvetésből készült alkotásról van szó. Sorozatban ezelőtt, és azóta sem láttunk ilyen mértékű mozis minőségű látványvilágot. Ráadásul a történetvezetés, a forgatókönyv, a dramaturgia és az összetett karakterek együttese olyan hajmeresztően izgalmas és feszített tempójú történetet alkot, amely minden idők egyik legkatartikusabb sorozatéllményét kínálja. (Igen, még az előzőekhez képest gyengén sikerült 8. évaddal együtt is.)

(Pelva Csenge)

Legfrissebb videók

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Így emészti fel a politika és a rozsda a Lánchidat (videó)

A koronavírus, és az önkormányzati elvonások csak mélyítettek a Lánchíd körüli vitában.