fbpx

Különös karácsonyi szokások a világ minden tájáról

A karácsony a világ egyik leghíresebb és egyben legnépszerűbb ünnepe, amelyet a keresztény kultúrkörben élők a világ minden pontján lelkesen várnak. Noha a karácsony koncepciója és üzenete globális, a különböző népek mind más és más hagyományokkal és szokásokkal kötik össze az ünneplést, amelyek közül néhány kifejezetten idegenül hathat a mi szokásainkhoz képest. A karácsonyi hangulat jegyében most ezekből gyűjtöttünk össze párat.

Torontó, Kanada

Torontóban az ünnepi szezon a Fények Kavalkádjával kezdődik el hivatalosan. Az első Kavalkádot 1967-ben rendezték meg az újonnan épített Városháza és a Nathan Phillips tér tiszteletére. A tér és a karácsonyfa több, mint 300 000 energiatakarékos LED-izzóval van kivilágítva ilyenkor, ami pazar látványt nyújt. Mindennek tetejében különleges tűzijátékokkal és egy kültéri jégpályával is várják a térre látogatókat.

Ausztrália

Mivel Ausztrália a déli féltekén található, a karácsony ott így a nyári időszakra esik. Szenteste a legtöbb család ebéd után azonnal a tengerpart felé veszi az irányt, ahol “Father Christmas” – ahogy az ausztrál gyermekek ismerik a Mikulást – gyakran szörfdeszkán utazva jelenik meg a hagyományos szán helyett. Ez mondjuk nem olyan furcsa, tekintve, hogy hullámokból és homokból jelentősen több van az ausztráloknak, mint hóból, így a szán használata nem is lenne indokolt.

Japán

Sok helyen karácsonykor ünnepi vacsora kerül az asztalra, és ilyenkor általában mindenki minőségi és drága ételeket igyekszik fogyasztani. Ezzel ellentétben Japánban az igazi ünnepi vacsorát a KFC készíti, vagyis a japánok előszeretettel eszik a gyorsétteremlánc csirkeszárnyait és sült krumpliját Szenteste. Az egész az 1970-es években kezdődött, amikor az első japán KFC vezetője kitalált és megvalósított egy úgynevezett “parti kosarat”. Az ötlet egy beszélgetés alapján jutott eszébe, amelyben a vendégei arról értekeztek, hogy mennyire hiányolják a pulykát karácsonykor. Úgy gondolta, egy rántott csirkével teli kosár vacsorára talán megoldást nyújthat erre a problémára, és elkezdte reklámozni, mint az ünneplés legtökéletesebb módját. 2016-ra nagyjából 3,6 millió japán család ünnepelte a KFC menüjével a Szentestét.

Norvégia

A norvégoknál karácsonykor a keresztény hagyományok keverednek az ősi pogány szokásokkal. Ennek köszönhető, hogy a legtöbb családban a mai napig elrejtik a seprűket karácsony napján, mert úgy hiszik, hogy a különböző boszorkányok és démonok ilyenkor jönnek elő seprűket keresni, amiket aztán meglovagolhatnak. Ennek okán a norvégok nagy része karácsonykor a seprűket gondosan eldugja, hogy az említett boszorkányok még véletlenül se találjanak rájuk.

Fülöp-szigetek

Érdekes módon a filippínók büszkélkedhetnek a leghosszabb és leglátványosabb karácsonyi szezonnal a világon, ugyanis már szeptembertől kezdve egészen januárig folyamatosan ünnepi felvonulásokat, fesztiválokat szerveznek lélegzetelállító fényjátékok kíséretében. Ráadásul amerikai mintára néhány városban versenyeket is rendeznek a legszebben feldíszített otthonok között. Mint a legtöbb nemzet, a filippínók is szeretik a Szentestét egy kiadós vacsorával köszönteni, noha náluk a bejgli és a töltött káposzta helyett színes gyümölcsök, kókusz és rizzsel töltött bambusz kerül az asztalra.

Ukrajna

Az ukrán háztartások egy részében nagy divatja van annak, hogy a karácsonyfára az általunk megszokott gömbök helyett pókhálót, illetve pókokat mintázó díszeket akasztanak. Az ehhez kapcsolódó legenda szerint egy ukrán asszony egyszer annyira szegény volt, hogy nem tudta feldíszíteni a karácsonyfáját Szenteste. Reggelre, amikor felébredt, egy pók fonta körbe hálóval a fát díszítésképpen, így az asszon ráébredt, hogy nincs is szüksége a fényűző díszekre.

Wales

Az egyik legbizarabb karácsonyi szokással talán a walesiek büszkélkedhetnek. Itt ugyanis karácsonykor halott ló koponyáját díszítik fel csengőkkel és díszekkel, az “ünnepien felöltöztetett” állat csontvázát pedig az utcákon hordozzák obszcén versikék kántálása kíséretében. A szokás egyébként egy Mari Lwyd nevű kelta hagyományból ered.

Legfrissebb videók

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Így emészti fel a politika és a rozsda a Lánchidat (videó)

A koronavírus, és az önkormányzati elvonások csak mélyítettek a Lánchíd körüli vitában.