fbpx

Nincs karácsony COVID nélkül – így változnak a szabályok Európában

A karácsonyi készülődést jócskán átírta a koronavírus. Míg itthon nekünk még várnunk kell hétfőig, hogy kiderüljön, lesz-e karácsony COVID nélkül, addig számos európai ország már meghozta a szükséges döntéseket. A magyarok laborja jó híreket kínál.

Karácsonyi szigor a hollandoknál

Hollandiában bejelentették, hogy keddtől öt hétig lesznek komolyabb szigorítások, így Hollandia karácsonya már biztos a megszokott csengőszó nélkül marad. December 24. és 26. között a háztartások három látogatót engednek be.
A holland háztartásokban kettőnél több, 13 éven felüli látogató nem tartózkodhat, és minden nyilvános helynek, beleértve a fodrászatokat és a napköziket is, január 19-ig be kell zárnia. Az iskolák egy nappal hamarabb nyithatnak ki: január 18-ig zárva maradnak. A szakértők azt tanácsolják a lakosoknak, maradjanak otthon, ha tehetik otthonról dolgozzanak, és tartsák a távolságot.

A csehek épphogy lazítottak, megint bezárnak

Nem örülhetnek a csehek sem, a Cseh Köztársaságban alig két héttel korábban az újra megnyitott éttermeknek, szállodáknak és fedett sporthelyszíneknek péntektől ismét le kell húzniuk a rolót.
A nyilvános összejövetelekkel engedékenyebbek, mint a hollandok. A kormányzat hat emberre korlátozzák benti és kültéri összejövetelek a jelenlegi 10 beltéri és 50 szabad hely helyett. Este 11 és 5 óra között pedig országos kijárási tilalom lép életbe. Az iskolák karácsonykor is korán bezárnak, bár az üzletek nyitva maradnak.

Riasztó adatok a németeknél – Angela Merkel a “kemény kéz” politikát alkalmazza

A november elején bevezetett óvintézkedésekkel nem sikerült visszaszerezni az ellenőrzést az új típusú koronavírus terjedése felett, és a fertőződések száma az utóbbi napokban ismét exponenciális, robbanásszerű emelkedésnek indult – indokolta a kancellár a karácsonyi bevásárlási szezon végét jelentő döntést korábban. Németországban szerdán szigorú zárlat veszi kezdetét, az iskolákat és a nem alapvető élelmiszereket árusító üzleteket karácsony és az új év ideje alatt bezárját. Németországot november eleje óta részleges korlátozások jellemezték. A bárok, éttermek és turisztikai látványosságok zárva vannak, de a vásárlás és az oktatás megengedett volt. Angela Merkel a karácsonyi vásárlást a társadalmi kapcsolatok “jelentős” növekedésének tartja, így az új korlátozások január 10-ig tartanak, de december 24. és 26. között kissé enyhülnek, ötfős korlátozással.

Merkel azonban egy hetes önkéntes karantént javasol az összejövetelek előtt, ami a legutóbbi, karácsony előtti bejelentésével kissé visszásan hangzik. A nyilvános fogyasztás tilos, szilveszter előtt pedig nem lehet tűzijátékot értékesíteni. A vallási összejövetelek pedig csak akkor engedélyezettek, ha az emberek 1,5 méterre vannak egymástól és nem énekelnek, ezzel csökkentve a fertőzés esélyét.

Macron is bekeményít – jöhetnek a gyerekek

Franciaország is hasonló szigort alkalmaz karácsonyra és az azt követő időszakra. Emmanuel Macron karácsony estéjétől eltekintve január közepéig este 8-tól reggel 6-ig kijárási tilalmat rendelt el, mivel Franciaország szenvedte el a legtöbb esetet Európában.
A jelenlegi helyzetben a jelenléti jellegű kultúrának sem enged teret az ország. A múzeumok, színházak és mozik ugyanis legalább januárig zárva lesznek, csakúgy, mint az éttermek, bárok és kávézók. Az otthonokban legfeljebb hat felnőtt és tetszőleges számú gyermek tartózkodhat. A francia síterepek továbbra is zárva maradnak, és januárban “kedvező feltételek mellett” újra megnyílhatnak.

Boldog szilveszter spanyol módra

Míg a többi ország nem enged a szilveszteri utcabáloknak és a szórakozás bármely köztéri megnyilvánulásának, a spanyol kormány kissé megengedőbb.
December 23. és január 6. között Spanyolország régiói között az utazás megengedett, de csak a barátok és a családi körben.
Karácsony napján és szilveszterkor legfeljebb 10 fő lehet egy légtérben, beleértve a gyermekeket is. A kijárási tilalom – amely a régiótól függően jelenleg 10 és éjfél között mozog – karácsonykor és szilveszterkor hajnal fél kettőre tolódik. A régiók vezetői szabad kezet kaptak a szabályok szigorításában, míg néhányuknak meg kell nyitnia a határait, miután bezárta azokat. A Kanári- és a Baleár-szigeteken viszont visszatért a szabad mozgás.

Olaszország: józan karácsony jön

Az európai országok tehát komoly szigorral és januári lazításokkal számolnak. Olaszország pedig megtartja korábban meghozott kijárási korlátozását az este tíz és hajnal öt közötti időszakra vonatkozóan. Elmaradnak a hagyományos éjféli misék, a templomok viszont nyitva maradhatnak.
A különböző régiók közötti utazás tilalma december 21. és január 6. közötti időszakra lett kitűzve, és az emberek nem hagyhatják el szülővárosukat karácsonykor, boksznapon és újévkor sem.

Giuseppe Conte miniszterelnök azt mondta az olaszoknak, hogy “józanabb karácsonyra számítsanak, Szenteste összejövetelek, ölelések és csókok nélkül”.

A magyarok laborja enyhít, ez vár ránk is?

Ausztria országos kijárási korlátozása december 7-én ért véget, ezt pedig nem kívánták meghosszabbítani.
Kijárási tilalmat vezettek be este 8 és reggel 6 óra között, és a nem alapvető élelmiszereket árusító üzletek és más jellegű vállalkozások is újból megnyíltak.
Ahogy Orbán Viktor is utalt rá, utcabálokat Ausztria sem szeretne a közeljövőben, így az éttermek és bárok is a karácsonyi időszakon túl is zárva maradnak. A szállodák vendégeket csak üzleti céllal fogadhatnak, és azoknak az országoknak, akiknek a látogatóinak 100 000 emberre vetítve több, mint 100 eset fordul elő, 10 napig karanténba kell vonulniuk.
A magyarokat most különösen lázban tartja 21-e, hiszen ekkor fogja előreláthatóan Orbán Viktor bejelenteni az elmúlt időszak adatai alapján, hogy milyen karácsonyra kell számítani idehaza. Egy biztos addig is: a magyar kormány által bevallottan mintának tekintett országban már megszülettek az ünnepekkel kapcsolatos döntések. Ezek szerint a családok közti találkozásokat 12 főben maximálták. Ez alól kivételt csak a Szenteste és karácsony első napja jelent, tehát zöld utat kaptak az osztrákok karácsonyra.

forrás: skynews.com/szabadeuropa.hu

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek