fbpx

Vétó esetén a magyar és lengyel önkormányzatok kaphatnák a helyreállítási alap forrásait

Az elmúlt hónapok az Európai Unióban leginkább a koronavírus-járvány miatt kialakult társadalmi, egészségügyi és gazdasági károk kompenzációjáról szólnak, melynek nyomán a tagállamok megegyeztek az unió elkövetkezendő hét évének költségvetéséről, valamint az EU-s helyreállítási csomagról – Magyarország és Lengyelország kivételével. A két ország kormánya ugyanis nem akar engedni a jogállamisági kritériumoknak.

Ennek feloldására állt elő követelésével Karácsony Gergely budapesti és Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, akik 249 magyar és lengyel önkormányzattal közösen azt követelik, hogy a két ország kormányának vétója esetén az országok önkormányzatai kaphassák a helyreállítási alap forrásait. Karácsony Gergely hétfői Facebook-posztjában azt írta:

a kormányaink nem egyenlőek az országainkkal.

Hozzátette: az Orbán-kormány foglyul ejtette Magyarországot, de azzal, hogy most felhatalmazás nélküli vétópolitikával béklyózza egész Európa válságkezelését, immár nem csak a magyar érdekek, de a magyar értékek ellen is cselekszik. “Mert nyilvánvaló magyar érdek, hogy az európai válságkezelő segítség eljusson azokhoz, akiket megillet: a magyar emberekhez.”

Karácsony Gergely szerint a magyar kormány eddigi gazdasági válságkezelése elhibázott, véleménye szerint megint csak a keveseknek kedvez, a többséget az út szélén hagyja. A főpolgármester hozzátette: minden Brüsszel-ellenes uszítás, minden hazug propaganda ellenére a magyarok túlnyomó többsége továbbra is elkötelezett Európa és az európai értékek mellett.

Budapest főpolgármestere bejegyzésében kiemelte: a szégyen a kormányoké, nem az országoké. De a támogatás az országokat illeti, nem a kormányokat.

“Ha a magyar és a lengyel kormány nem tágít, akkor a megoldás az önkormányzatok bevonása lehet. Az, hogy a magyaroknak és a lengyeleknek járó segítséget az önkormányzatokon keresztül juttassuk célba. Ezt szolgálja mintegy 250 lengyel és magyar polgármester kezdeményezése, amelyet ma mutattunk be barátommal, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármesterrel.”

Az eredeti bejegyzés megtekinthető Karácsony Gergely Facebook-oldalán:

Log into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Tordai Bence: “A Fidesz láthatóan már lemondott Budapestről”

A Reflektorban című műsorunk hétfői adásának vendége Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője volt, akivel közéleti és politikai aktualitásokról beszélgettünk. Szóba...

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Botrány Szekszárdon: megszűnt az ellenzéki többség

Zaják Rita a Facebook oldalán osztotta meg a hírt, hogy kilépett az Éljen Szekszárd Egyesületből, s ezután független önkormányzati képviselőként dolgozik tovább....