fbpx

A nők helyzete a magyar politikában (videó)

A magyar nők társadalmi és politikai megítélésével kapcsolatban Kunhalmi Ágnes, Bősz Anett, Szabó Tímea, Demeter Márta és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselőket kérdeztük, akik általános tapasztalataikról és személyes élményeikről is meséltek nekünk.

Nők helyzete a magyar politikában | Jövő TV

A magyar nők társadalmi és politikai megítélésével kapcsolatban Kunhalmi Ágnes, Bősz Anett, Szabó Tímea, Demeter Márta és Schmuck Erzsébet országgyűlési képv…

A politika a történelem során sokáig a férfiak területének számított a legtöbb társadalomban, így Magyarországon is. A nők valójában globálisan nézve csupán meglehetősen rövid ideje vehetnek aktívan részt a politikai életben. A női állampolgárok a szavazati jogukat a nyugati kultúrkör szinte minden államában is csak meglepően sokára, a XX. század derekára tudták kiharcolni.

Ennek egyik oka az volt, hogy a nőket akkoriban nem tartották elég tájékozottnak és műveltnek a politikai véleményformáláshoz, ez pedig nyilván abból adódhatott, hogy a nőknek a felsőoktatás igénybevételére és értelmiségi hivatások választására is csupán nagyon korlátozottan akadt lehetőségük.

Magyarországon a nőknek bölcsészeti, orvosi, illetve gyógyszerészi pálya választására 1895 óta van módjuk, de ekkoriban a választójog kivívásától még messze álltak, habár a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, valamint a Feministák Egyesülete már ekkor is szorgalmazta az ügyet.

A nők választáshoz való jogát először 1919-ben foglalták törvénybe Magyarországon, azonban itt még egyértelműen több feltételnek kellett megfelelnie egy nőnek ahhoz, hogy szavazhasson, mint egy férfinek. A napjainkban is érvényben lévő, általánosan egyenlő és titkos választójog csupán 1945-ben került bevezetésre Magyarországon. Akik azt hinnék, hogy ezzel az adattal sereghajtók vagyunk a nyugati világban, azok számára megdöbbentő lehet, hogy a nyugati demokráciák legtöbbjében még ennél is jóval később jutottak szavazati joghoz a nők: Franciaországban és Olaszországban 1949-ben, Ausztráliában 1967-ben, Svájcban pedig legkorábban 1971-ben.

Ehhez kapcsolódó meghatározó történelmi pillanat még az első női képviselő megjelenése a Magyar Országgyűlésben. Schlachta Margit feminista politikus és katolikus szerzetesnő 1920-ban a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártjának tagjaként vált az első női képviselővé Magyarország történetében.

Jelenleg a Magyar Országgyűlésben 23 képviselőnő tevékenykedik. Ez az adat az előző ciklushoz képest 1,5 százalékkal magasabb, azonban még így is csak 11,6 százalékra jön ki az arány. Összehasonlításképpen az Európai Parlamentben a képviselők 41 százaléka volt nő 2019-ben.

Legfrissebb videók

Az átlagkereset is kevés az e-biciklikhez (videó)

Hiába az állami támogatás, ha az átlagkereseted bánja.

Ungár Péter: Egy politikusnak nem feltétlenül az a dolga, hogy morális példát mutasson – Videó

A Jövő TV politikai és közéleti kibeszélőjében, a Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában Ungár Péterrel, az LMP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
9követőkövető
2,140feliratkozóFeliratkozás

Választás 2022

Legfrissebb cikkek

Ég veled, Donald!

Cikkünkben a búcsú jegyében gyűjtöttük össze a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump legképtelenebb megszólalásait, amelyek a hivatali ideje alatt hangzottak el.