fbpx

Orbánt nem feltétlenül zavarja, ha nem fogadják el az uniós mentőcsomagot

Csütörtökön lengyel-magyar csúcsot tartott Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki miniszterelnök, amelyen az európai költségvetés következő 7 évének tervezetével kapcsolatos vétóról egyeztek meg.

Lengyelország és Magyarország azért vétózta meg az Európai Unió hét évre szóló költségvetését, mert ebben az is helyet kapna, hogy minden egyes tagállamnak be kellene tartania a jogállamisági alapelveket. Az uniós költségvetés része lenne egy 750 milliárd eurós mentőcsomag is, amely a koronavírus miatt bekövetkező gazdasági és társadalmi károkon kívánna enyhíteni.

A két miniszterelnök csütörtök délután egy nagyszabású sajtótájékoztató keretein belül kiadott egy közös nyilatkozatot, amelyben azt írják, szeretnék, ha minél előbb elfogadásra kerülne az uniós mentőcsomagról és a hét évre szóló költségvetésről szóló tervezet, ám szerintük ennek nem Magyarország és Lengyelország az akadálya, hanem azok a tagállami vezetők, akik a jogállami mechanizmust együtt akarják megszavaztatni a költségvetéssel.

Orbán Viktor az eseményen kijelentette:

Nem feltétlenül zavarja, ha nem fogadják el a mentőcsomagot, ez ugyanis hitelfelvétel lenne, amivel Magyarország nem biztos, hogy jól járna. szerinte kevés pénz kerülne hozzánk, eközben pedig vállalnunk kéne a felelősséget más tagországok pénzügyi helyzetéért.

A lengyel és magyar miniszterelnök szerint vissza kellene térni a német soros elnökség eredeti javaslatához. Eszerint most csak az uniós költségvetésről szólna tárgyalás, a jogállamisági alapelvek betartatásáról nem most lenne napirenden.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Így emészti fel a politika és a rozsda a Lánchidat (videó)

A koronavírus, és az önkormányzati elvonások csak mélyítettek a Lánchíd körüli vitában.