fbpx

Trump jóváhagyta az átadás-átvétel megindítását

Washingtonban hivatalosan is megkezdődhet a hatalomátadás folyamata – erről az illetékes amerikai szövetségi hatóság vezetője levélben értesítette Joe Biden demokrata párti elnökjelöltet hétfőn este.

Miután hétfőn délután Michigan állam választási bizottsága hitelesítette Biden győzelmét, az Egyesült Államok Általános Szolgáltatások Igazgatóságának (GSA) vezetője, Emily Murphy a levélben szabad utat adott Biden munkatársainak a hatalomátadás megindításához, és egyben tudatta, hogy a hatóság biztosítja az anyagi forrásokat is a folyamathoz. Ezt Donald Trump is megerősítette Twitter-oldalán.


Trump mindemellett azért leszögezte, nem fog felhagyni a politikai pályával, “erőteljesen folytatja” majd a küzdelmet, és reméli, hogy eredménnyel jár majd. A hatalomátadási folyamatot Biden részéről levezénylő csoport vezetője, Yohannes Abraham hétfőn este közleményben jelentette be, hogy már meg is kezdték az egyeztetéseket a szövetségi kormányzat tisztségviselőivel, elsősorban a koronavírus-járvány ügyében és nemzetbiztonsági kérdésekről.

Nem volt egyszerű az ide vezető út, a január 20-ig hivatalban lévő elnök ugyanis mindent bevetett annak érdekében, hogy elodázza az elnökválasztás eredményének kihirdetését. Míg a szavazatszámlálások idején több államban azt követelte, hogy állítsák le a levélszavazatok számlálását – ugyanis ezek Bidennek kedveztek -, volt olyan állam ahol ennek épp az ellenkezőjét kérte. Biden győzelmének kihirdetése után nem ismerte el ellenfele győzelmét, sőt sok államban csalást kiáltott, és a szavazatok újraszámlálását kérte – ez Georgiában csütörtökön zárul majd le.

Pennsylvania államban meg kívánta óvni az eredményt, ám keresetét visszadobták. Trump mind a mai napig nem gratulált Bidennek, sőt el sem ismerte szó szerint a demokrata elnökjelölt győzelmét.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Az átlagkereset is kevés az e-biciklikhez (videó)

Hiába az állami támogatás, ha az átlagkereseted bánja.

Ungár Péter: Egy politikusnak nem feltétlenül az a dolga, hogy morális példát mutasson – Videó

A Jövő TV politikai és közéleti kibeszélőjében, a Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában Ungár Péterrel, az LMP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Ég veled, Donald!

Cikkünkben a búcsú jegyében gyűjtöttük össze a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump legképtelenebb megszólalásait, amelyek a hivatali ideje alatt hangzottak el.