fbpx

Indul az esti törvényjavaslat-dömping: a pártok támogatása is változik

Az elmúlt időszak rutinjának megfelelően elindult az esti törvényjavaslat-dömping. Ennek első fontosabb javaslatát a Fidesz frakcióvezetője, Kocsis Máté nyújtotta be, amelynek értelmében a parlamenti frakciók jövőre is adhatnak támogatást a pártoknak.

Ez valószínűsíthetően azt is jelenti egyben, hogy a koronavírus első hullámának idején kihirdetett gyakorlat megmarad 2021-ben is, vagyis a párttámogatásokat felére csökkentik a jövő évben is.

Nem sokkal este fél 11 előtt Semjén Zsolt benyújtott egy teljesen új, a szőlészetről és borászatról szóló törvényjavaslatot, mely a szőlőtermesztésről és a borgazdálkodásról szóló törvényt váltja ki.

A 2021. augusztus 1-én hatályba lépő törvényben többek között pontosításra kerül a hegybíró feladatköre, valamint átvezetésre kerülnek a származási bizonyítvánnyal
kapcsolatos változások.

A miniszterelnök helyettes a börtönzsúfoltság miatti kártalanítási eljárással
összefüggő visszaélések megszüntetése érdekében is törvényjavaslatot nyújtott be.

Egyszerűbb lesz a külföldi bizonyítványok és oklevelek honosítása

Semjén Zsolt által benyújtott javaslat szerint vizsgálata nélkül folytatják le a honosítási eljárást, ha a tudományos fokozatot kiállító külföldi oktatási intézményt az Európai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Szövetség teljes jogú tagjaként működő és az Európai Felsőoktatási Minőségbiztosítási Regiszterbe bejegyzett szervezet akkreditálta.

A képzési kimeneteli követelményeket a felsőoktatásban immáron nem az intézmények, hanem az illetéke miniszter határozza meg és azt a minisztérium honlapján teszik közzé a felsőoktatás szabályozására vonatkozó javaslat szerint.

Változik a médiatörvény, amit a felsőoktatási módosítások közé rejtette

Több pontos is módosul a 2010-ben megalkotott médiatörvény, amit a fent is említett Semjén féle módosítócsomagban írtak meg.

E szerint például a rádióknak már a nap minden szakaszában 35% mértékben magyar zenét kell sugározniuk.

A Médiatanács által kiírt pályázatokon pedig kizárólag olyan pályázó nyilvánítható nyertessé, aki a pályázati ajánlat benyújtásától kezdve folyamatosan megfelelt a Médiatörvényben és a pályázati felhívásban meghatározott részvételi feltételeknek. Amennyiben egyetlen pályázó felel meg a törvényi, illetve pályázati követelményeknek, a Médiatanács megállapítja a pályázó nyertességét, így bizonyos szervezetek jelentős előnyre tehetnek szert.

A győztesnek pedig majd negyedévenként előre köteles médiaszolgáltatási díjat fizetni, ami bizonyos pályázónak szintén jelentős anyagi terhet jelenthet.

Nem sokkal éjfél előtt, 23:58 perckor egy 143 oldalas dokumentum is benyújtásra került az egyes energetikai és hulladékgazdálkodási tárgyú törvények módosításáról.

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Az átlagkereset is kevés az e-biciklikhez (videó)

Hiába az állami támogatás, ha az átlagkereseted bánja.

Ungár Péter: Egy politikusnak nem feltétlenül az a dolga, hogy morális példát mutasson – Videó

A Jövő TV politikai és közéleti kibeszélőjében, a Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában Ungár Péterrel, az LMP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Tüntetést szerveznek a korlátozások ellen Magyarországon is

Országos nyitás néven szereznek tüntetést a koronavírus miatt bevezetett korlátozások ellen.