fbpx

Drogba áztatott Istenkeresés a Föld utáni jövőben – Palmer Eldritch három stigmája könyvajánló

Lassan negyven éve, hogy elhunyt a tudományos-fantasztikus irodalom egyik nagy mestere, Philip K. Dick, könyveit olvasva még napjainkban is úgy érezhetjük, hogy senki nem érezte és ismerte úgy a világunkban élő emberek tudománnyal kapcsolatos viszonyát, mint ő – talán Yuval Noah Hararit leszámítva. Nevét ugyan kevesebben ismerik, de művei biztos, hogy sokak számára emlékezetesek maradtak, ha más miatt nem is, az azokból készült adaptációk miatt mindenképp.

Az Álmodnak-e az androidok elektronikus bárányokkal? című könyvéből készült el a Szárnyas Fejvadász, míg Az ember a fellegvárban című, második világháború utáni alternatív történelmet bemutató könyvét az Amazon adaptálta nagy sikerű sorozattá. Nemrégiben az Agave Könyvkiadó gondozásában jelent meg az író egyik legelismertebb műve (1965-ben Nebula-díjra jelölték regény kategóriában, 1966-ban pedig elnyerte a Brit Science Fiction-díjat), a Palmer Eldritch három stigmája, ami

a Mars kolonizációja mellett a polgárság kiüresedéséről, az emberek Megváltóba vetett hitéről és a drogok tudat- és társadalommódosító hatásáról szól.

Ám ahhoz, hogy ezt megértsük a történetet is ismerni kell. “A Mars telepeseit az ENSZ toloncolta ki a túlmelegedett Földről, hogy a vörös bolygón megteremtsék egy élhető élet alapjait. Mert egyelőre az élet a Marson minden, csak nem élhető. A drogok persze segíthetnek. Például az, amelyik használójának tudatát apró játék babákba vetíti, így kreálva egy egészen egyedi virtuális valóságot. Aztán egy Palmer Eldritch nevű üzletember hosszú évek után, a galaxis távoli sarkából visszatér a Naprendszerbe, és ezzel egy időben új drog jelenik meg a piacon, melynek szlogenje: “Az Úr megígérte az örök életet. Mi el is hozzuk neked.” De milyen örök életről van szó? És ki az, aki végül el fogja hozni?” – olvasható ki a könyv fülszövegéből.

Forrás: Agave Könyvek – Facebook

Ez alapján a könyv joggal érződhet egy drogokhoz szóló ódának – főleg annak tudatában, hogy az író nem vetette meg a tudatmódosító szereket -, ám a Palmer Eldritch három stigmája sokkal inkább a hit forrásának megtalálásáról, az istenképkeresésről szól, amelyhez a szerek csupán eszközök. A könyv végén található személyes jegyzetben Philip K. Dick azt is elmesélte, hogy ezt a könyvet volt az egyik legnagyobb megpróbáltatás elkészíteni, ugyanis mind az írásból keletkező magány, mind legsötétebb gondolatai e regényben öltöttek testet.

A tartalom szerint az ENSZ büntetésképpen küldi ki a telepeseket a Marsra a lakhatatlanná vált Földről, ahol csak úgy tudják rávenni azokat a munkára, hogy kapnak egy játékbabát, valamint egy Dra-Zsé névre hallgató anyagot, amely segítségével a játékbabába költözik a tudatuk – minden embernek egy közös valóságba -, hátrahagyva ezzel a hétköznapi problémáikat. Palmer Eldritch csillagközi utazásából visszatérve elintézi, hogy legálissá váljon egy új, általa forgalmazott drog, az Ét-R – amivel évszázadokat élhet át az ember, míg a valódi világban alig pár perc telik el. Ennek következményeként egy komplett bandaháború bontakozik ki a két anyagot koordináló vállalat között.

Az Ét-R másik sajátossága, hogy elődjével szemben az ember itt teljesen egyedül marad az álmaiban, csupán Palmer Eldritch tűnik fel kísérteni az álmokban – ennek segítségével – Philip K. Dick stílusához hűen – elmosódik az álom és a valóság közti vékony határvonal, ami által sok olvasónál az utolsó lapot végigpásztázva sem lesz egyértelmű, hogy mi az ami valójában megtörtént, és mi az ami csak a “képzelet szüleménye” volt a műben.

A könyvet úgy érdemes elképzelni, mintha a Csúcshatásból ismert drognak köszönhetően egy Sims-szerű álomvilágba kerülne az olvasó, ahol az Eredethez hasonló álombéli nehézségek gátolnák meg abban, hogy a Ready Player One-ból ismert Oasis-világ szórakoztató mivoltát átélhesse. És csak úgy mellékesen jegyzem meg, hogy a kötet eredeti megjelenési éve 1964.

Amennyiben az ajánló felkeltette érdeklődésedet, a könyvet az Agave oldalán tudod beszerezni.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

A melegek egy politikai játszma gyalogjai (videó)

Károly és Gábor 12 éve egy pár. Imádják Magyarországot, de az utóbbi idő történései miatt inkább elköltöznének. Videó.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek