fbpx

Hadrendbe állítják az egyetemistákat is hétfőtől

A Neptun rendszeren keresztül, e-mailben értesítették az orvos- és egészségtudományi egyetemek hallgatóit arról, hogy hétfőtől két hétre nekik is részt kell venni a koronavírus elleni küzdelemben. A birtokunkba került levél alapján mutatjuk, várhatóan kiknek hol és mi lesz a feladata. Youtubeon érkezett a gyorstalpaló oktatóvideó.

Prof. Dr. Bódis József felsőoktatásért, innovációértés szakképzésért felelős államtitkár, valamint Dr. György István, területi közigazgatásért felelős államtitkár üzent a orvos-,egészségtudományi egyetemek hallgatóinak, arról, hogy november 23-tól, azaz jövő hét hétfőtől az Operatív Törzs döntései alapján, valamint az 509/2020 (XI.19) Korm. rendelet szerint választott hivatásuknak megfelelő gyakorlati feladatra szükséges bevonnunk.

Ilyen feladatuk lesz az oktatási és nevelési intézményekben (bölcsődék, óvodák, alapfokú nevelést-oktatást végző iskolák, szakképző iskolák) valamint egyes szociális intézményekben dolgozók koronavírus kimutatására alkalmas szűrése, valamint a felsőbb éves nagyobb gyakorlattal rendelkezőhallgatóknak egyes fekvőbeteg ellátó intézmények betegellátási tevékenységbe való bekapcsolódás. A kirendelés elsődlegesen 2 hetes időtartamra szól, hogy a tanulmányok folytatása se ütközzön problémába.

Kinek mi lesz a feladata?

Az V-VI. éves orvostanhallgatók (melybe az V. évfolyamos fogorvosok is beletartoznak), valamint III-IV. éves ápolás-betegellátás szakon tanulóhallgatók elsődlegesen a fekvőbeteg egészségügyi szakellátásban vesznek részt.

Az alsóbb éves általános orvos és fogorvos, valamint a III-V. éves gyógyszerészhallgatók és az I-II. éves ápolás betegellátás szakon lévők és a további egészségtudományi hallgatók a köznevelés, oktatási terület szűrési feladataiban vesznek részt. Szükség esetén az alsóbb évfolyamokat is bevetik.

A hallgatóknak YouTube videót küldtek ki az antigén gyorsteszt használatáról, melyet jó eséllyel még sosem láttak, ezért azokat a videó megtekintése után élesben a tesztelt személyeken próbálhatják ki.

COVID-19 ANTIGÉN GYORSTESZT – oktatófilm

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A feladatok kiosztása és ideje

A feladat megyei szinten, a megyei kormányhivatalok szervezésével valósul meg, akik először telefonon, majd e-mailben értesítik a hallgatókat. Pontos helyszín és időpontot még csütörtökön sem tud senki, de a tájékoztatólevél szerint sofőrt, adminisztrációt, napi háromszori étkezést, de még szállást is biztosítanak.

Ez alapján joggal feltételezhető, hogy akár a lakhelytől távolabbi pontra is kivezényelhetők a hallgatók. A nap során a tájékoztató szerint minimum 3 mintavételi helyszínre kell menniük a hallgatóknak.

Megalázó fizetés is jár a szolgálatért

A hallgatói munkaszerződés keretében a hallgatóknak hétköznap napi 5000 Ft, hétvégén napi 7500 Ft díjazás biztosított, mely a felsőoktatási intézményen keresztül kerül biztosításra. Ez azt jelenti, hogy 8 órás munkaidővel számolva 625 Ft óradíjjal kell dolgozniuk az érintetteknek.

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Orbánt nem feltétlenül zavarja, ha nem fogadják el az uniós mentőcsomagot

Pedig azért nem esne most rosszul Magyarországnak egy jó pár milliárd eurós mentőscsomag.