fbpx

Karácsony szerint 200 milliárdot bukhat Budapest az uniós költségvetés vétózása miatt

Karácsony Gergely néhány hete jelentette be, hogy népszavazási kezdeményezést fognak kiírni a Szabad Városok Szövetségének városai annak érdekében, hogy közvetlen EU-s forráshoz jussanak a járvány idején, ám ez a novemberi eleji veszélyhelyzeti törvény miatt ellehetetlenült. A főpolgármester a Telexnek elmondta: 200 milliárd forintot is elbukhat a főváros a kormány uniós költségvetési vétója miatt.

Karácsony helyi népszavazásokkal érné el, hogy az EU-s mentőcsomag fele az önkormányzatokhoz kerüljön – Jövő TV

Helyi népszavazásokat írnának ki országszerte a települések annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák meg – jelentette be Budapest főpolgármestere szombaton a Szabad Városok Közös Kiállása névre hallgató rendezvényen. Az EU-s mentőcsomag keretében Magyarország körülbelül 2000 milliárd forintos összeget kaphat a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére, amelyből 4,64 milliárdot az újjáépítési alap tenne ki.

A főpolgármester szerint az Európai Parlament szakbizottságai is támogattak olyan javaslatokat, amelyek bevonnák az önkormányzatokat az uniós források elosztásába. Hozzátette: ez azért is fontos lenne, mert az önkormányzatok garanciát adnak arra, hogy az Európai Unió több mint 2500 milliárd forintos támogatásától és a helyreállítási alaptól a kormány ne fossza meg az országot.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még relevanciája a helyi népszavazásoknak a 90 napos veszélyhelyzeti időszak után, Karácsony elmondta, más fajta közös kiállást terveznek, amelyről hamarosan be is fognak számolni a lakosságnak. A helyreállításai alap kapcsán a főpolgármester elárulta: mintegy 200 milliárd forint juthatna ebből Budapestre, de még az ország legkisebb települése, a mindössze 8 fős lélekszámmal bíró Iborfia is kaphatna 1,5 millió forintot, ha a miniszterelnök nem vétózná meg az uniós költségvetést. Tegnap óta viszont tudjuk, hogy Orbán Viktor mégis megvétózta.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Orbánt nem feltétlenül zavarja, ha nem fogadják el az uniós mentőcsomagot

Pedig azért nem esne most rosszul Magyarországnak egy jó pár milliárd eurós mentőscsomag.