fbpx

Karácsony szerint 200 milliárdot bukhat Budapest az uniós költségvetés vétózása miatt

Karácsony Gergely néhány hete jelentette be, hogy népszavazási kezdeményezést fognak kiírni a Szabad Városok Szövetségének városai annak érdekében, hogy közvetlen EU-s forráshoz jussanak a járvány idején, ám ez a novemberi eleji veszélyhelyzeti törvény miatt ellehetetlenült. A főpolgármester a Telexnek elmondta: 200 milliárd forintot is elbukhat a főváros a kormány uniós költségvetési vétója miatt.

Karácsony helyi népszavazásokkal érné el, hogy az EU-s mentőcsomag fele az önkormányzatokhoz kerüljön – Jövő TV

Helyi népszavazásokat írnának ki országszerte a települések annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák meg – jelentette be Budapest főpolgármestere szombaton a Szabad Városok Közös Kiállása névre hallgató rendezvényen. Az EU-s mentőcsomag keretében Magyarország körülbelül 2000 milliárd forintos összeget kaphat a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére, amelyből 4,64 milliárdot az újjáépítési alap tenne ki.

A főpolgármester szerint az Európai Parlament szakbizottságai is támogattak olyan javaslatokat, amelyek bevonnák az önkormányzatokat az uniós források elosztásába. Hozzátette: ez azért is fontos lenne, mert az önkormányzatok garanciát adnak arra, hogy az Európai Unió több mint 2500 milliárd forintos támogatásától és a helyreállítási alaptól a kormány ne fossza meg az országot.

Arra a kérdésre, hogy lesz-e még relevanciája a helyi népszavazásoknak a 90 napos veszélyhelyzeti időszak után, Karácsony elmondta, más fajta közös kiállást terveznek, amelyről hamarosan be is fognak számolni a lakosságnak. A helyreállításai alap kapcsán a főpolgármester elárulta: mintegy 200 milliárd forint juthatna ebből Budapestre, de még az ország legkisebb települése, a mindössze 8 fős lélekszámmal bíró Iborfia is kaphatna 1,5 millió forintot, ha a miniszterelnök nem vétózná meg az uniós költségvetést. Tegnap óta viszont tudjuk, hogy Orbán Viktor mégis megvétózta.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

“A Polgári Válasz 106 körzetben tervezi az indulást” – Bencsik János

A Reflektorban című műsorunk keddi adásában Bencsik János, független országgyűlési képviselő és a Polgári Válasz mozgalom alapító tagja volt a vendégünk, akivel a magyar közélet és politika aktualitásairól beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452követőTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Koronavírusban hunyt el a Szent István Bazilika plébánosa, Snell György

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke ma hajnalban hunyt el.

Kövess minket Facebookon is!

Ne maradj le a Jövő TV legfrissebb híreiről és videóiról!


This will close in 10 seconds