fbpx

Hogyan lett 2,8 millió maszkból 4600?

Tavasszal a kormány egy kínai automata maszkgyártó gépet vásárolt a sátoraljaújhelyi börtönbe, a ténylegesen előállított maszkok mennyisége azonban jócskán eltér az eredetileg tervezettől.

“Szeptemberben már csak 4600 (! Négyezer hatszáz !) maszkot gyártott a kínai csodamasina, amiről Orbán propagandavideója azt hazudta, hogy havi 2,8 milliót fog. Nem ez Orbán legnagyobb hazugsága, de nem mindig lehet ennyire egyértelműen rajtakapni, illetve ez a kis történet mindent elmond a kormány “járványkezeléséről” és a korrupcióról.”

-írja Hadházy Ákos független parlamenti képviselő november 5-én egy Facebook-bejegyzésben.

Az egész ügy áprilisban kezdődött egy miniszterelnöki propagandavideóval, amely bemutatta Orbán Viktor látogatását az említett börtönben, ahol a vadonatúj berendezés éppen akkor lett üzembe helyezve. A kisfilmből azt is megtudhattuk, hogy a gyártósor egyhavi kapacitása 2,8 millió maszkra van kalibrálva.

Még októberben írt arról a 444, hogy a nyár folyamán Hadházy Ákos a BVOP-nál (Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága) érdeklődött a termelési eredményekről, és már akkor az addigra várható 5 millió maszk helyett mindössze 890 ezret sikerült előállítani, ez a tény pedig nyilvánvalóan további kérdéseket vetett fel. Ez a szám az azóta eltelt időben ráadásul még tovább, hatványozottan és radikálisan csökkent. A BVOP ezután arra hivatkozott, hogy a korábban említett 2,8 milliós adat nem a gép havi, hanem a teljes kapacitására vonatkozik.

Még ha valós alapokon nyugszik is a BVOP indoklása, a szeptemberben legyártott maszkok száma már ehhez képest is kínosan kevés, töredéke az elvárt adagnak.

Ugyanakkor nem csupán a termelési adatokkal akad probléma az üzemeltetés óta. Hadházy Ákos mai Facebook-posztjában azt is hangsúlyozta, hogy míg a gépet a kormány 210 millió forintért vásárolta, ugyanez a konstrukció az Alibabán, Kína legnagyobb technológiai vállalatának honlapján mindössze 21 millió forintért beszerezhető.

A fenti állítást több oldalról is alátámasztották olyan üzletemberek, akik a koronavírus-járvány első hulláma alatt szintén foglalkoztak maszkgyártó gépek adás-vételével. Egy magyar üzletember Hadházy egyik korábbi bejegyzésére reagáló leveléből kiderült, hogy áprilisban 20 millió forintot ajánlottak neki Kínából egy havonta 4 millió maszk gyártására kalibrált gépezetért. Az RTL Klub híradójának pedig Babosi György, egy egészségügyi berendezéseket forgalmazó cég tulajdonosa nyilatkozta, hogy ugyanebben az időintervallumban egy hasonló kapacitású gépet tudott volna Magyarországra hozni mindössze 50 millió forintért, és ez az ár már minden felmerülő szállítási költséget tartalmazott.

Legfrissebb videók

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Dömsödi Gábor lehet, hogy kilép a politikából (videó)

Lehet, hogy búcsút int a közéletnek.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Három Pest megyei jelöltet jelentett be a Momentum, Buzinkay az egyik

A Momentum Mozgalom csütörtökön újabb három országgyűlési képviselőjelöltet mutatott be, ezúttal Pest megye választókerületeiben.