A Netflix szeptember végén mutatta be A vezércsel minisorozat első előzetesét, amely ugyan már elsőre is érdekesnek tűnt, nem kapott túl nagy promót a streaming-szolgáltatótól. A sorozat megtekintése után viszont egyértelmű, hogy nem követett el hibát ezzel a Netflix, ugyanis a sorozat önnön jogán vált a szolgáltató egyik legnézettebb és legjobb sorozatává.

A vezércsel a fiatal árva lány, Beth Harmon (Anya-Taylor Joy) életét követi végig. Az árvaházban a pedellus közbenjárásának köszönhetően megismerkedik a sakk világával, és egyből kiderül róla, hogy emberfeletti érzéke van a sakkhoz, így a pedellus és egy külsős megfigyelő hatására már egészen fiatalon elkezd versenyekre járni, amit az is könnyebbé tesz, hogy időközben örökbe fogadják, így egyre inkább sínre kerül az élete – és először úgy érezheti, hogy tartozik valahova. A versenyek már csak abból a szempontból is jól jönnek a lánynak, hogy örökbefogadó szülei elválnak, és nehéz pénzügyi helyzetbe kerülnek, amin a sakkversenyek busás nyereményei segíthetnek.

NETFLIX © 2020

Ne higgyétek, hogy önmagában csak a sakk teszi ennyire érdekessé a sorozatot – igaz, a sakkpartikat sem találtam még soha ennyire izgalmasnak – sokkal inkább a realisztikus történetvezetés, a főszereplő lelki traumáinak bemutatása, és a függőségekről szóló kendőzetlen vallomás az, ami igazán feledhetetlenné teszi A vezércselt. Igaz, ehhez szükség van Anya-Taylor Joy valaha volt legjobb alakítására is.

Beth egészen fiatalon vesztette el az édesanyját, aki komoly mentális betegségekkel küzdött, a társadalomtól izolálva, a város szélén, egy lakókocsiban éltek. A helyzet akkor sem javult, amikor az árvaház falai közé került a kis Beth, itt ugyanis nyugtatóval tömték a gyerekeket – többek közt ez is segített neki abban, hogy komoly sakkjátékos váljon belőle, emellett viszont abban is, hogy felnőtt koráig a függőségek rabságában éljen.

NETFLIX © 2020

Amit rendkívül jól mutat be a sorozat, az az, hogy lehetünk bármennyire is kiemelkedőek a saját területünkön, mindig lesznek jobbak, koncentráltabbak, okosabbak nálunk, amin csakis gyakorlással és eltökéltséggel tudunk felülkerekedni. Beth-t eleinte ugyanis legyőzhetetlen csodagyerekként mutatja be a sorozat, de valószínűleg a készítők is realizálták, hogy ez a recept nem működhet sokáig, ugyanis egy igazi dráma lényege a konfliktus és a bukás, ami után a főszereplőnek újra kell építenie magát.

A ’60-as évek tematikájához hűen egy igazi orosz-amerikai konfliktus kibontakozásának is szemtanúi lehetünk, ahol nem csak a két ország csap össze, de azok szellemisége: a kollektivizmus és az individualizmus is.

A vezércsel főszereplője első blikkre nem biztos, hogy szimpatikus lesz a nézők nagy részének, a szimpátiájukat viszont bizonyosan el fogja nyerni. A legjobb dolog volt, amit a készítők tehettek, hogy nem egy karakterre építették az egész sorozatot – még ha teljes mértékben Beth is van a középpontban – hanem a történetet, az ellenfeleket, a segítőket, és azok motivációját is olyan részletesen megmagyarázzák, hogy önmagában a cselekményért is érdemes megnézni a sorozatot.

Arról nem is beszélve, hogy a díszletek, a ruhák és a kamerakompozíciók parádésan adják vissza a korszellemet.

A sorozat olyannyira realisztikusan hat, hogy meggyőződésünk lehet, hogy egy dokumentumfilmet nézünk, ezzel szemben a történet Walter Stone Tevis amerikai író könyve alapján készült, az egész a képzelet szüleménye. Nem ez az első alkalom, hogy az amerikai írói köteteiből készítenek filmet. Ilyen volt az 1961-es Svindler – amely két Oscart is nyert és összesen kilenc arany szobrocskára jelölték –, de Martin Scorsese 1986-os A pénz színe című filmje is az író ötletei alapján készült. Még David Bowie is kedvet kapott az író egyik kötetéhez, az 1976-os A földre pottyant férfit a zenész rendezte, amiért Berlinben Arany Medve díjra is jelölték.

NETFLIX © 2020

A Vezércsel egy minden ízében egyediséget sugárzó műremek, ami a 2020-as év egy leginkább váratlan, mégis legörömtelibb meglepetése. A történet részleteit nem lőném le senkinek, az viszont biztos, hogy a hétrészes minisorozat után garantáltan le fogod porolni a régi sakk készleted. 10/10