fbpx

A lengyel elnök enyhítene az új abortusz-törvényen

Andrzej Duda bejelentette, hogy a múlt hét csütörtökön bevezetett abortusz-törvény kisebb változtatásaira vonatkozó tervezetet fog benyújtani. A módosítás azonban korántsem lenne olyan mértékű, mint amilyet az új rendelkezést ellenző, nők jogaiért küzdő szervezetek elvárnának.

A nemzetközi közbeszédben is nagy felháborodást keltett a Lengyelországban múlt héten bevezetett szigorítás, amely szerint mostantól kezdve alkotmányellenesnek minősül a valamilyen fogyatékossággal, betegséggel rendelkező magzatok abortálása. A lengyel szabályozás eddig sem volt abortusz-pártinak nevezhető, de az orvosilag megállapított károsodás esetében a terhességmegszakítás mindeddig alkotmányosan elfogadottnak számított.

A lengyel államfő javaslata szerint az abortusztilalom alól kivételt képeznének az olyan terhességek, amelyeknél a magzat úgynevezett letális károsodásokkal rendelkezik, tehát az állapota orvosilag bizonyítottan élettel összeegyeztethetetlen, illetve a halvaszületés garantált. Duda hangsúlyozta, hogy szerinte a tervezet összhangban van az alkotmánybíróság mindenkori döntésével, valamint az anyák jogainak védelmével is.

“A letális károsodások esetén a gyermek halála elkerülhetetlen, életének védelme ezért meghaladja az ember lehetőségeit”

-idézi az MTI Andrzej Dudát.

Továbbá kifejtette, hogy a tervezetében megfogalmazott módosítás a nemi erőszak következtében fogant magzatok, illetve az anya életére közvetlen veszélyt jelentő terhességek esetében is kivételt tenne.

A tüntetések élére álló, a Nők Sztrájkja nevű feminista kezdeményezés péntek délelőtti sajtótájékoztatóján közölte: két fő követelményük az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság kormányának lemondása. – írja az MTI.

Legfrissebb videók

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

“A Polgári Válasz 106 körzetben tervezi az indulást” – Bencsik János

A Reflektorban című műsorunk keddi adásában Bencsik János, független országgyűlési képviselő és a Polgári Válasz mozgalom alapító tagja volt a vendégünk, akivel a magyar közélet és politika aktualitásairól beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452követőTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Koronavírusban hunyt el a Szent István Bazilika plébánosa, Snell György

Az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspöke ma hajnalban hunyt el.