fbpx

A lengyel elnök enyhítene az új abortusz-törvényen

Andrzej Duda bejelentette, hogy a múlt hét csütörtökön bevezetett abortusz-törvény kisebb változtatásaira vonatkozó tervezetet fog benyújtani. A módosítás azonban korántsem lenne olyan mértékű, mint amilyet az új rendelkezést ellenző, nők jogaiért küzdő szervezetek elvárnának.

A nemzetközi közbeszédben is nagy felháborodást keltett a Lengyelországban múlt héten bevezetett szigorítás, amely szerint mostantól kezdve alkotmányellenesnek minősül a valamilyen fogyatékossággal, betegséggel rendelkező magzatok abortálása. A lengyel szabályozás eddig sem volt abortusz-pártinak nevezhető, de az orvosilag megállapított károsodás esetében a terhességmegszakítás mindeddig alkotmányosan elfogadottnak számított.

A lengyel államfő javaslata szerint az abortusztilalom alól kivételt képeznének az olyan terhességek, amelyeknél a magzat úgynevezett letális károsodásokkal rendelkezik, tehát az állapota orvosilag bizonyítottan élettel összeegyeztethetetlen, illetve a halvaszületés garantált. Duda hangsúlyozta, hogy szerinte a tervezet összhangban van az alkotmánybíróság mindenkori döntésével, valamint az anyák jogainak védelmével is.

“A letális károsodások esetén a gyermek halála elkerülhetetlen, életének védelme ezért meghaladja az ember lehetőségeit”

-idézi az MTI Andrzej Dudát.

Továbbá kifejtette, hogy a tervezetében megfogalmazott módosítás a nemi erőszak következtében fogant magzatok, illetve az anya életére közvetlen veszélyt jelentő terhességek esetében is kivételt tenne.

A tüntetések élére álló, a Nők Sztrájkja nevű feminista kezdeményezés péntek délelőtti sajtótájékoztatóján közölte: két fő követelményük az abortuszszabályozást érintő alkotmánybírósági döntés érvénytelenítése, valamint a Jog és Igazságosság kormányának lemondása. – írja az MTI.

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Orbánt nem feltétlenül zavarja, ha nem fogadják el az uniós mentőcsomagot

Pedig azért nem esne most rosszul Magyarországnak egy jó pár milliárd eurós mentőscsomag.