fbpx

Európai minimálbér-rendszer bevezetését javasolja az Európai Bizottság

Az uniós irányelv-javaslat célja elsősorban az Európai Unió munkavállalóinak tisztességes megélhetésének biztosítása.

A magyar és a nemzetközi szakszervezetek egyaránt támogatták a régóta szorgalmazott dokumentum előterjesztését. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke úgy nyilatkozott, hogy az új struktúra bevezetése jelentősen javítaná az európai munkavállalók életminőségét és ezzel együtt az általános elégedettséget, valamint hangsúlyozta, hogy az ország munkáltatóinak versenyképességét, stabilitását is biztosítaná.

A bizottsági ajánlás kiemeli a kollektív szerződések (ksz) fontosságát, amellyel a munkahelyek 70 százalékát le kell fedni. Ez az arány jelenleg Magyarországon 15-20 százalék körül van. A kollektív szerződések kiterjesztése egyben a szakszervezeteket, és a munkavállalók jogait is megerősítené, ettől kezdve az érdekképviseletek működése nem a munkáltatók jóindulatán múlna, hanem uniós kötelezettség lesz. -idézi az MTI a szakszervezeti szövetség közleményét.

Dobrev Klára, Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A szakszervezetek mellett a magyar baloldal is pozitív, előremozdító lépésként tekintene az európai minimálbér-rendszer bevezetésére. Dobrev Klára DK-s képviselő a facebook-oldalán közzétett bejegyzésben fejezte ki egyetértését az Európai Bizottság javaslatával kapcsolatban:

“Elértük, amit még soha senki. Lesz olyan szabály az Európai Unióban, ami közvetlenül hat az emberek életszínvonalának emelésére. A szociális Európa többé nem álom, mert valóban elkezdődött a felépítése. Az európai minimálbérről szóló szabályok alól egyetlen tagállam sem bújhat ki. Azokat minden uniós ország kormányának kötelező lesz betartani.”

Legfrissebb videók

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Dömsödi Gábor lehet, hogy kilép a politikából (videó)

Lehet, hogy búcsút int a közéletnek.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
9követőkövető
2,140feliratkozóFeliratkozás

Választás 2022

Legfrissebb cikkek