Marcus Rashford a Manchester United 22 éves támadója nem csak a pályán nyújt kiemelkedő teljesítményt, az Egyesült Királyság közügyeiben is rendkívül aktív szerepet tölt be, a gyermekéhezés elleni harc egyik úttörője.

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján a Gulácsi Péter vezette Lipcsének mesterhármast jegyző Rashford az elmúlt hónapokban – de az elmúlt hetekben különösen – aktív kampányt folytat az országban egyre súlyosbodó gyermekéhezés felszámolására. A brit parlament múlt szerdán tárgyalt arról a javaslatról, melynek célja, hogy az országban a jövőbeni iskolaszünetek alatt is rendszeres étkeztetést kapjanak a fiatalok, ám ezt a Boris Johnson vezette kormányzat gyorsan lesöpörte az asztalról.

Rashford korábban már folytatott sikeres kampányt annak érdekében, hogy az elmúlt nyári szünet alatt és a koronavírus-járvány miatt elrendelt iskolai szünet alatt megfelelő ellátást kapjanak az iskoláskorúak – igaz ehhez szükség volt arra is, hogy több ezren demonstráljanak az ügy mellett, a futballista kezdeményezését támogatva. Ezen felbuzdulva Rashford ismét kampányolni kezdett, ennek első lépéseként közzétett egy petíciót, amit a brit parlament képviselőinek is elküldött – ezt utasította el múlt szerdán a parlament.

Az Egyesült Királyságban rendkívüli mértéket öltött a járvány miatt állásukat elvesztők száma, a FoodFoundation friss kutatása szerint a felnőttek 22%-a, míg a gyerekek 30%-a él mélyszegénységben az országban, és minden ötödik gyerek éhezik. Rashford szerint nem politikai, hanem emberi kérdés az, hogy segítenek-e ezeken az embereken.

“Ezek a gyerekek igenis számítanak. Ők képezik az országunk jövőjét. Ez nem csak egy újabb statisztika, és amíg ők nem tudják felemelni a hangjukat, én fel fogom emelni a sajátomat helyettük.”

– mondta a nemzeti csapat támadója.

Az angol sztárjátékos saját közösségi felületeit használva olyan közérdekű kezdeményezéseket kezdett el felkarolni és olyan információkat osztott meg, mint hogy merre találhatóak az országban olyan foodbankek, ahonnan a rászorulók ingyenesen juthatnak ételhez. Rashford elmondta, azért is viseli ennyire szívén ezt az ügyet, mert fiatalkorában ő maga és családja is szegénységben élt, számos alkalommal a barátai vendégelték meg őket vacsorára.

Marcus Rashford október 10-én kitüntetést is kapott II. Erzsébet királynőtől, az országáért tett szolgálatért a harmadik legrangosabb kitüntetéssel, MBE-vel (Member of the Order of the British Empire) díjazták az erőfeszítését.

A brit parlament az elutasítás óta nem vette újra napirendre a gyermekéhezésről szóló javaslatot, a FareShare elnevezésű, több szervezetet tömörítő egyesület viszont aktívan küzd a gyermekéhezés felszámolásáért. Éppen a napokban sikerült egyezséget kötniük a világ legnagyobb gyorsétteremláncával, a McDondald’s-cal, amelynek értelmében a cég egymillió adag ételt fog biztosítani a rászoruló családoknak. A járvány ideje alatti összefogás nyomán a jótékonysági szervezetek mintegy 16 millió adag ételt osztottak szét az országban élő rászorulók között.

Marcus Rashford Instagram oldalán épp a napokban tett közzé egy megható videót, amelyben részletesen bemutatja a FareShare szervezetét és annak működését:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

@dnmaysportsmgt @rocnationsports

Marcus Rashford MBE (@marcusrashford) által megosztott bejegyzés,