fbpx

Visszavonják a fővárosi maszkhasználatról szóló rendeletet

Szerdán a Fővárosi Önkormányzat visszavonja a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletét — jelentette ki az Indexnek Karácsony Gergely főpolgármester.

A rendelet visszavonására azért fog sor kerülni, mert a fővárosi szabályozás magasabb szintű jogszabályba ütközhet. Ennek oka, hogy vírus terjedése elleni védekezéshez szükséges intézkedésekről szóló, legutóbb szeptember 15-én módosított önkormányzati rendelet mellett a kormány szeptember 21-én előállt a saját rendeletével, amely irányadónak számít, a jogforrási hierarchia alapján felülírja az alsóbb szintű jogszabályt — mondta az ügy kapcsán Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő.

A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a kérdést, mint az önkormányzati: utóbbi szerint sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel kell elfedni az arcot. A kormányrendelet szerint a hatodik életévét be nem töltött kiskorúak kivételével mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Karácsony Gergely Facebook-oldalán is megerősítette a hírt, de hozzátette: a Fővárosi Önkormányzat lépett először az ügyben az első hullám idején, sőt ősszel is ők szigorítottak először a maszkhasználaton. “A szerdai Fővárosi Közgyűlésen vissza fogjuk vonni a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletet, mert az kormányrendeletbe ütközik, amely magasabb szintű jogszabálynak számít. A kormányrendelet értelmében a sál már nem elég az arc eltakarásához, mindannyiunknak maszkot kell hordania, amely az orrot és a szájat is teljesen eltakarja.”

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek