A koronavírus-járvány hatása minden gazdasági szektorban érezteti a hatását, ám ezek közül is kiemelkedik a turizmus, és a zeneipar helyzete, amelyek a világ legtöbb országában teljes leállást könyvelhettek el az idei évben.

A zeneipar szereplői, így a fesztiválszervezők, roadok, hang- és fénytechnikusok, színpadépítők, valamint a zenekarok rendkívül nehéz helyzetbe kerültek a pandémia hatására, ezen pedig az sem segít, hogy amellett, hogy ennek az ágazatnak kellett először leállnia, bizonyára ez is fog utoljára visszatérni a rendes kerékvágásba, ha egyáltalán vissza fog valaha. Egyes amerikai szakértők szerint a 2021-es fesztiválszezont is el lehet felejteni, néhányan pedig az online koncertekben látják a jövőt.

A zenekarok a 21. század második évtizedében már nem az albumeladásokból és a jogdíjakból, sokkal inkább a koncertekből, a merchandise bevételekből, és az online streamek után fizetett elhanyagolható mennyiségű pénzből élnek.

A miheztartás végett, 5000 hallgatás után körülbelül 20 font (8000 forint) jár a zenekarnak, amit ezután szét kellene osztani – egyértelmű tehát, hogy a kis és kezdő zenekarok vesztesei ennek a rendszernek.

Ennek feloldására állt elő egy új üzleti tervvel a While She Sleeps zenekar, akik azáltal helyeznék új alapokra a zeneipart, hogy a rajongók kezébe adnák a túlélés kulcsát. A Sleeps Society névre keresztelt üzleti modell keretében a rajongóktól gyűjtenénk pénzt, amiért cserébe számos extra tartalomhoz juttatnák hozzá az őket támogatókat.

Havi néhány ezer forintért cserébe betekintést engednének a dalok írásának felvételének menetébe; zenei, marketinges és filmes órákat tartanának; privát találkozókat és koncerteket szerveznének a rajongóknak; podcastokat készítenének; és még lelkisegély szolgálatot is biztosítanának azoknak, akik erre igényt tartanak.

Sajtótájékoztatójukon arra kértek minden zenekart, fontolják meg a túlélés lehetőségét, és amennyiben tervüket hasznosnak találják, használják fel szabadon az ötletüket. A sheffiledi zenekar 2016-ban hagyta ott kiadóját, azóta saját magukat menedzselik, ami idő alatt 2 albumuk jelent meg, melyek közül a 2017-ben megjelent You Are We első helyen nyitott a brit Rock & Metal albumok listáján.

WHAT IS THE SLEEPS SOCIETY?

JOIN THE SLEEPS SOCIETY PATREON.COM/WHILESHESLEEPS – – – – – – – – Follow While She Sleeps http://www.whileshesleeps.com https://www.facebook.com/whileshesle…