fbpx

Karácsony helyi népszavazásokkal érné el, hogy az EU-s mentőcsomag fele az önkormányzatokhoz kerüljön

Helyi népszavazásokat írnának ki országszerte a települések annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák meg – jelentette be Budapest főpolgármestere szombaton a Szabad Városok Közös Kiállása névre hallgató rendezvényen.

Az EU-s mentőcsomag keretében Magyarország körülbelül 2000 milliárd forintos összeget kaphat a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére, amelyből 4,64 milliárdot az újjáépítési alap tenne ki. Ennek legalább a felét használhatnák fel az önkormányzatokon keresztül Karácsony szerint. Hozzátette: ez lesz egy utolsó nagy roham az uniós pénzekért.

Budapest főpolgármestere kezdeményezte, hogy a “szabad városok és települések” írjanak ki helyi népszavazásokat annak érdekében, hogy meggyőzzék a kormányt: a segélyalap felét a helyi önkormányzatoknak adják, lakosságarányosan.

A kezdeményezéshez ezidáig mintegy húsz település önkormányzata csatlakozott. A jelenlegi tervek szerint a helyi képviselő-testületek novemberben dönthetnének a helyi népszavazás kiírásáról, melyet jövő tavasszal tarthatnának meg.

„Nem Budapestnek kérjük ezt a pénzt, hanem mindenkinek. Kistelepülésnek, nagyobb településnek, kormánypártinak, ellenzékinek, hiszen az önkormányzatok bajban vannak”

– jelentette ki Karácsony Gergely.
Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Dömsödi Gábor lehet, hogy kilép a politikából (videó)

Lehet, hogy búcsút int a közéletnek.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Három Pest megyei jelöltet jelentett be a Momentum, Buzinkay az egyik

A Momentum Mozgalom csütörtökön újabb három országgyűlési képviselőjelöltet mutatott be, ezúttal Pest megye választókerületeiben.