fbpx

Áttörést jelentő kutatásokért járt idén a Nobel-díj

A héten ismertették a 2020-as tudományos Nobel-díjak nyerteseit, a koronavírus-járvány miatt azonban nem újságírók előtt tartották meg az eseményt.

Hétfőn az orvostudományi kategória győzteseit mutatták be. Az elismerést Harvey J. Alter, Michael Houghton és Charles M. Rice nyerte el, méghozzá a hepatitis C vírus felfedezéséért és azonosításáért. A vírust az 1970-es években kezdték el tanulmányozni, ugyanis azelőtt csak két hepatitis vírus volt ismeretes az orvostudomány számára.

A hepatitis A és B létezése azonban nem magyarázta meg, hogy a rájuk hatékony terápiák ellenére miért van még mindig olyan sok májkárosodott beteg a vérátömlesztések után – ezután kezdte meg meg a betegség kutatását Harvey J. Alter.

Kedden a fizikai Nobel-díjat osztották ki, amit Roger Penrose, Reinhard Genzel és Andrea Ghez hódított el. Roger Penrose azt fedezte fel, hogy a fekete lyukak képződése az általános relativitáselmélet egyik következménye, Genzel és Ghez pedig galaxisunk közepén azonosított egy szupermasszív, sűrű objektumot.

Szerdán a kémiai Nobel-díj következett, ezt Emmanuelle Charpentier-nek és Jennifer A. Doudna-nek adták a CRISPR/Cas9 génszerkesztési módszer kidolgozásáért, amelynek segítségével a szakértők pontosan tudják módosítani az állatok, növények és mikroorganizmusok DNS-ét.

Csütörtökön Louise Glück amerikai költőnő kapta meg az irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Akadémia csütörtöki bejelentése szerint Glücknek összetéveszthetetlen költői hangja nyomán ítélték oda az elismerést. Az 1943-as születésű Glück verseit gyakran alapozza saját személyes tapasztalataira, traumáira, emiatt erőteljesen önéletrajzi jellegű számos költeménye. Glück korábban az Egyesült Államok koszorús költője címet és a Pulitzer-díjat is elhódította. Az irodalmi Nobel-díj esélyesei között olyan nevek fölött diadalmaskodott, mint Nádas Péter, vagy éppen Murakami Haruki.

Pénteken pedig a Nobel-Békedíj győztesét hirdették ki, a jelöltek közt pedig többek közt Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök is ott volt. 2020-ban azonban végül nem egy személyre, hanem a Világélelmezési Program (WFP) elnevezésű szervezetre esett a választás. A Nobel-békedíjjal együtt 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) is nyert a szervezet – jelentette be Berit Reiss-Andersen elnök pénteken délelőtt Oslóban. A hivatalos indoklás szerint a WFP vezető szerepet játszik abban, hogy az éhséget ne lehessen háborús fegyverként használni és mindent megtesznek az éhínség elleni küzdelemben.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Az átlagkereset is kevés az e-biciklikhez (videó)

Hiába az állami támogatás, ha az átlagkereseted bánja.

Ungár Péter: Egy politikusnak nem feltétlenül az a dolga, hogy morális példát mutasson – Videó

A Jövő TV politikai és közéleti kibeszélőjében, a Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában Ungár Péterrel, az LMP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Ég veled, Donald!

Cikkünkben a búcsú jegyében gyűjtöttük össze a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump legképtelenebb megszólalásait, amelyek a hivatali ideje alatt hangzottak el.