2019 őszén Gárdony úgy döntött, a kormánypárti jelöltek vezethetik továbbra is a települést fölényes többséggel. A település idén nyáron már a tópart építésével kapcsolatos tiltakozásokkal került a hírekbe, miközben a helyi civilek és ellenzéki képviselők egyre több korrupciós anyagot hoznak nyilvánosságra, több feljelentés van folyamatban. Ez a Gárdonyi körkép.

Módosított helyi építési szabályzat és egy várható népszavazás

Szeptember 2-án, az egy nap alatt összehívott rendkívül testületi-ülésen a kormánypárti képviselők megszavazták a Helyi Építési Szabályzat módosítását, ami alapján Gárdony partszakaszai felparcellázhatóak és beépíthetőek lettek. Ez összesen 17 100 négyzetméternyi területet érint, aminek 30%-a lett beépíthető közvetlenül a tóparton, változó 9,5 és 10,5 méter építménymagassággal. A Velencei-tó természetes állapotának megőrzése érdekében és a vízpart tönkretétele, beépítése ellen helyi civilek tiltakoztak, illetve sor került helyi aláírásgyűjtésre, petícióra is – ám mindezt a helyi fideszes többség nem vette figyelembe a döntés meghozatalakor.

A helyiek egyik tiltakozásáról a Jövő TV is beszámolt:

Tiltakoztak a Velencei-tó beépítése ellen és népszavazást kezdeményeznek az ügyben | Jövő TV

Szombaton Gárdonyban gyűltek össze civilek és az ellenzéki pártok képviselői, akik a tópart beépítés ellen tiltakoztak. Kiemelték, a partok beépítése a Balat…

2020. szeptember 14-én Gárdony Város Önkormányzat Képviselő-testületének 3 ellenzéki tagja, Eötvös Pál Árpád, Sipos Balázs Gábor, valamint Bálint Zoltán László helyi népszavazási kezdeményezést nyújtottak be. Az öt benyújtott kérdést a Helyi Választási Bizottság október 6-i ülésén egyhangúlag hitelesítette.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben a település választópolgárainak 25%-a aláírásával támogatja a népszavazási kezdeményezést, akár még idén dönthetnek arról, hogy a partszakaszok megmaradhassanak a jelenlegi formájukban.

A népszavazási mellett feljelentés tett az LMP ismeretlen tettes ellen, a Büntető Törvénykönyvbe ütköző természetkárosítás kísérletének bűntette miatt. A párt közleményt adott ki szeptember végén, melyben azt a tájékoztatást adta, hogy a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság megküldött határozata szerint a nyomozás elkezdődött, és a „hatékonyabb bűnüldözés érdekében” a megyei rendőrség Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya foglalkozik az üggyel.

Egy napi bevétel – egy szezonnyi bérlés, jó üzlet a képviselőnek

Képzeljük el azt a szituációt, hogy valaki bérel egy önkormányzati területet, melynek három havi bérleti díja egy nap alatt megtérül. Gárdonyban ilyen lehetőséget nem is akárkinek biztosított a képviselő-testület, hanem személyesen Dávid Zoltánnak, aki ősszel a Fidesz-KDNP színeiben lett a közgyűlés tagja.

A Dávid Víz-Szer Kft. ügyvezetőjeként is tevékenykedő képviselővel először 2011-ben kötöttek szerződést a tóparttól nem messze található 600 négyzetméteres területre, hogy ott parkolót működtessen. Dávid Zoltán ekkor már 5 éve a városvezetés tagja volt, ugyanis 2006-ban, majd 2010-ben is függetlenként került be a képviselő-testületbe.

Az árlista alapján jól látható, az egy szezonra vonatkozó bérlati díj egy nap alatt megtérülhet a gárdonyi parkolóban

Az önkormányzatnak a parkló területének bérléséért mindössze 55 000 Ft bérleti díjat kellett megfizetnie három évvel ezelőtt, így a 2017. június 14. és szeptember 30. közötti bérlés mindössze napi 509 Forintot jelentett, ami négyzetméterenként nem érte el a napi 1 Forintot sem. A bérleti díj már csak azért is rendkívül kedvező, mert a hasonlóan alacsony szerződésekkel ellentétben itt a bérlőnek semmilyen fejlesztést nem kellett végrehajtani a területen. Ráadásul a parkoló őrzés nélküli volt és forgalmas napokon nem kis káosszal találhatják magukat szemben az odaérkező autósok.

Ahogy 2011 óta minden évben, úgy idén nyáron is beszedte a Dávid Víz-Szer Kft. a strandolni vágyóktól a parkolási díjat, azonban az erre vonatkozó szerződésük 2018 óta nem található meg Gárdony városának honlapján. A helyi civilek közérdekű adatigényléssel fordultak a város jegyzőjéhez, aki egyelőre nem küldte meg részükre a szerződést.

Az ügyben feljelentést tett az LMP társelnöke, Schmuck Erzsébet és lemondásra szólította fel a polgármestert.

Idő közben L Simon László is felbukkant

Az 1978 óta Gárdonyban élő politikus is bekövette a kétes ügyeket feltáró, helyi civilek közösségi oldalát, ami sokakat meglepett. A politikus hozzászólásában korrekten kifejtette, hogy bár már nem a város egyéni országgyűlési képviselője, továbbra is igyekszik a térséget szolgálni és kíváncsi a helyi ellenzék felvetéseire.

L. Simon László az oldalon található tartalmakat külön nem kommentálta, ahol a rendkívüli jogrend ideje alatt felmerülő megbízási szerződéseket is vizsgálták, így azt sem tudhattuk meg, hogy kormánypárti politikusként mennyire elégedett településének városvezetéssel vagy mennyire tartja elítélendőnek az ott történteket.