A hazai metal szcéne egyik legismertsebb formációja, a LAZARVS zenekar szeptember végén mutatta be az új, LAZARVS névre keresztelt albumát. A zenekar – amely korábban az Apey & the Pea nevet viselte – három tagjával (Áron András ‘Apey’ – ének, gitár; Prepelicza Zoltán – basszusgitár, ének; Makai László – dob) beszélgettünk a névváltoztatás hátteréről, az új albumról, a koronavírus-járvány zeneiparra gyakorolt hatásáról, a Dürer kert bezárásáról és a Raktárkoncertekről. Interjú!

Elég aktív évek vannak mögöttetek: 2017-ben kijött a harmadik albumotok, Európai turnéra indultatok, 2018-ban megnyertétek a Nagy-szín-padot, 2019-ben a tizedik szülinapotokat ünnepltétek, és nevet változtattatok, idén pedig megjelent a már új névvel kiadott albumotok is, amit viszont a járvány miatt nem tudtok megturnéztatni. Hogy érint titeket az, hogy ennyi év pörgés után most kicsit lelassult az élet?

Prepelicza Zoltán: Nagyon furcsa számunkra ez az egész helyzet. Apey halmozottan hátrányos helyzetben van hozzánk képest is, olyan szempontból, hogy ő zenélésből él meg, ez a munkája, ez az élete. Igazából a bizonytalanság a legrosszabb az egészben, ugyanis nem tudjuk eldönteni, hogy mi legyen a koncertekkel: tegyük át őket három hónappal későbbre, fél évvel, vagy esetleg jövő nyárra – és az se biztos egyáltalán, hogy akkor meg lesz tartva. Nagyon sajnálom, hogy elment a nyári szezon, mégis úgy érzem, hogy a személyiségemnek jót tett ez a néhány hónap szünet.

Makai László: Amikor berobbant ez a vírus, teljes pánikba volt ez az egész szakma, nem tudták, hogy miből lesz bevételük, hogyan lesz kifizetve a próbaterem, a személyzet. A magam nevében igazából azt tudom mondani, hogy kicsit jól jött ez a szünetke. Az elmúlt években kicsit túltoltuk a biciklit, rengeteget koncerteztünk, és eleinte jót is tett, hogy tudtunk csak simán próbálni, hétvégén elmenni helyekre, de ez már elmúlt. Márciusban volt az utolsó buli, aminek már több mint fél éve, úgyhogy most már jó lenne visszatérni rendesen.

A legtöbb zenekar – főleg itthon – azért a turnézásból él. Ti pedig most hoztatok ki egy új albumot, ami után általában a koncertek szoktak jönni.

Apey: Igen, nekünk majdnem teljes egészében a turnézás teszi ki a bevételeinket, nincsenek támogatóink, nincs kiadónk, minden költség, ami felmerül azt általában magunknak kell előteremtenünk. Többen megszívták nálunk is ezt az időszakot, a hangmérnökünk kénytelen volt visszatérni a másik szakmájához: templomokat restaurál, miközben az ország egyik legjobb hangosa. Egyelőre nem nagyon látjuk, hogy jövő nyárig bármiféle nagyobb dologba belevágnánk a fejszénket. Borzasztó nagy hiány az számunkra, hogy kijött egy új lemezünk, és nem tudjuk megturnéztatni.

M.L.: És ez tényleg egy baromi jó lemez lett, amit szívesen lejátszanék már egy fesztivál nagyszínpadán, figyelve a közönség reakcióját, hogy élnek együtt a zenénkkel. Ilyen szempontból nem érdekel a pénz, ezelőtt sem ebből éltünk, valószínűleg ezután sem ebből fogunk, de az élményre nagy szükségünk lenne.

P.Z.: Igen, jó lett volna felmérni a közönség reakcióját, meg azért jó lett volna kicsit learatni a babérokat is ennyi munka után.

Forrás: LAZARVS – Facebook /Barber’s Art

Milyenek az eddig visszajelzések az albummal kapcsolatban?

Apey: Nagyon jó kritikákat, nagyon jó reakciókat kaptunk, amivel tökre elégedettek vagyunk, az viszont nagy kár, hogy sajnos élőben nem tudjuk még eljátszani az új számokat. Reméljük, hogy addigra, mire lehet koncertezni, mindenki rongyosra hallgatja majd a számokat, és kívülről fogja tudni a szövegeket.

Azt már elöljáróban elmondtátok az albumról, hogy nem ez lesz a “legslágeresebb” albumotok, ami a meghallgatás után abszolút helytálló. Mi az oka annak, hogy az új album ennyivel darkosabb lett? Milyen zenekarok hatottak rátok az írás alatt?

M.L.: Az igazat megvallva, ez nem egy tudatos elgondolás volt, leginkább az történt, hogy a zenék, amiket az elmúlt években hallgattunk, olyan nagy hatással voltak ránk, hogy ezáltal az album is elment egy kicsit sötétebb irányba. A közös koncertre járás is tök sok ötletet adott.

Apey: Ez az album egy hároméves folyamat eredménye. Számomra talán a Nails volt a legnagyobb behatással az albumra, de persze a Black Metal különböző klasszikusai, mint a Mayhem is elég sokat hozzátett. Emellett sok thrash Metalt is hallgatunk, onnan is jöttek új ötletek.

M.L.: Inkább azt mondanám, hogy a közös koncertre járás volt az, ami nagyon inspirált minket. Kicsit olyan ez nekünk, mint egy továbbképzés, vagy mint sokaknak a templomba járás. A nyári Meshuggah koncertnek több napig a hatása alatt voltunk, a Lazarvs című számunkban van is egy rész, ami nagyon hajaz az egyik témájukra – sokan, akik hallgatták a lemezt, észrevették.

Van az albumnak egy ilyen egységes mondanivalója, vagy minden szám kicsit másról szól?

Apey: Minden szám egy kicsit más történetet mesél el. Nem akartam most annyira ráállni arra, hogy a dalok összefüggőek legyenek, a végére mégis sikerült kicsit, főleg úgy, hogy az utolsó 4-5 szám, amit felvettem a termünkben – Warmaster; I, Emperor; Pit; Order; Valhalla – a karantén alatt lett végleges. Előre leegyeztettük a többiekkel, hogy melyik az a nap, amikor senki nincs 24 óráig a próbaterembe, és akkor idejöttem, elkezdtem írni és felvenni.

Ezáltal elkerülhetetlen volt, hogy a karantén meg ez az egész helyzet benne legyen a dalokban, plusz a saját félelmeim is hozzátevődtek. A Valhalla című számunk pont az első, kicsit ilyen traumatikus élményemről szól, amikor az első héten el kellett menni ügyeket intézni a városba, bevásárolni, stb. és ahogy megláttam azt, hogy emberek lökdösődnek, egymás hegyén-hátán taposnak, és egyáltalán felfogni, hogy mi is történik – nagyon rémisztő volt.

Forrás: Bodnár Dávid

Az új albumotokon is helyett kapott egy LAZARVS című szám. Mi volt meg előbb, az új zenekar név, vagy maga a szám?

Apey: A névváltoztatás ötlete már évek óta velünk volt, de végül Kókai Barnabás barátunk győzött meg arról, hogy nem lesz tökéletesebb alkalom a névváltoztatásra, mint a tíz éves jubileumi koncertünk. A kérdésre válaszolva, a szám címe előbb volt meg, de úgy láttuk, hogy a Lazarvs szó több szempontból is kapóra jött számunkra, ugyanis a jelentése – újjászületés, feltámadás – tökéletesen helytálló.

Szerintetek akkor a név volt az, ami eddig gátolt titeket abban, hogy kijussatok és rendszeresen turnézzatok külföldön?

M.L.: Ezt már így utólag nagyon nehéz megállapítani, sok mindenre rá lehetne fogni. Muszáj önkritikát gyakorolni, nyilvánvalóan bennünk van a hiba, mi rontunk el valamit folyamatosan, ami miatt nem gurul annyira a külföldi szekér, mint amennyire mi szeretnénk. Az is benne lehet, hogy mi aztán tényleg rétegzenét játszunk, ami az új albumunkra aztán végképp igaz.

Azért Magyarországnak nincs sok külföldön is ismert zenekara, úgyhogy nem könnyű kitörni itthonról.

M.L.: Abszolút! Tök sok jó, igényes próbálkozás van több szegmensben is, de ebben a stílusban nem igazán tudok túl sok nevet mondani.

P.Z.: Nem akarok vészmadár lenni, de valószínűleg a jövő nyár is halálra van ítélve ilyen szempontból, pedig még csak október van. Így nagyon nehéz bármit is szervezni, mert mi mindig legalább fél évvel előre tervezünk. Most viszont nincsen semmiféle kapaszkodónk.

Idehaza ugye csak a kisebb, 500 fő alatti koncertek lehetnek megtartva, amit a kormány Raktárkoncertekkel kíván kompenzálni. Ebbe a 200 formációt felvonultató listába titeket is beválogattak. Tök jó volt látni, hogy a hazai – főleg – metálszíntér összefogott, és kisebb – a programba nem bekerült – zenekaroknak is adtak a gázsijukból. Így tettetek ti is, az AWS is, és a Leander is. Beszéltetek egymással mielőtt ezt bejelentettétek, hogy ki kinek szeretne adni, vagy ez teljes spontán jött?

Apey: Nekünk igazából teljesen egyértelmű volt, hogy mi a Stubbornnak és a The Southern Oraclenek adjuk, ugyanis ők vannak ilyen testvéri szinten velünk, és velük is turnéztunk a legtöbbet. Ma délután lesz a forgatás, túl sok információnk nincsen egyenlőre hogy pontosan milyen is lesz, hogyan is fog zajlani a közönség nélküli koncert, de egy biztos hogy mi nagyon jól fogunk szórakozni. Amíg együtt lehetünk és játszhatunk addig nagy baj általában nincs, mivel ez az életünk.

Forrás: Bodnár Dávid

És ha már koncertek. Az elmúlt hetekben – sőt igazából már évek óta – arról lehet hallani, hogy a Dürer kert napjai meg vannak számlálva. Hogyan érint ez titeket, úgy hogy a hazai zenei színtér egyik legfontosabb helyévé vált a Dürer kert, ahol ti is rengetegszer felléptetek?

Apey: Az a durva, hogy a Dürer nem csak a hazai zenei színtér fellegvára, hanem a külföldi underground bandák is ide jönnek először, ha Magyarországra jönnek. Nem az Akváriumba, és nem is máshova, így ezek a zenekarok vagy nem jönnek ezután Budapestre, vagy valami másik helyet kell keresniük, amiről még mi sem tudunk. Amellett, hogy felfoghatatlan az, hogy ez a döntés mekkora kárt fog okozni – az amúgy is térden lévő zenei undergroundnak, a Keleti Blokk is bezár, ami számos zenekarnak ad otthont. Nagyon sokan valószínűleg nem fogják folytatni a zenélést. Borzasztó, hogy megint a pénz és ingatlanpiac van előtérbe helyezve a művészet ellenében – ráadásul ez nem először történik meg. Lassan könnyebb lesz összeszámolni azt a három-négy helyet, ami még megmaradt.

P.Z.: Végignéztük ezt már a Vágóhídnál, a Kultiplexnél, a Kuplungnál, a PeCsánál és még rengeteg helyen. A spanyoloknál meg a hollandoknál olvastam olyanokat, hogy nagyon hasonló helyeket ahelyett, hogy lebontottak volna, odaadták egy ingatlanosnak, aki felújította és művészi telepet csináltak belőle. Máshol meg lehet ezt így csinálni, itthon úgy látszik nem sikerül. És ezzel leginkább a kezdők zenészek és zenekarok kedvét veszik el, mert az Akváriumba nem léphet fel egy egyéves kezdő zenekar, akikre csak a szülők és a haverok jönnek el.

M.L.: A kezdő zenekaroknak tök jó hely volt még a Showbarlang is, de ugye már az sincs. Ez baromi szomorú. Pont egyik nap beszélgettem egy Dürerben dolgozó ismerősömmel, aki elmondta, hogy teljesen kivannak a szervezők és a dolgozók is. Egyik napról a másikra több száz ember fogja elveszíteni az állását, és ebben az időszakban nem fognak tudni hol elhelyezkedni. Az egy dolog, hogy nekünk nem lesz hely, ahol felléphetünk, de mi van azokkal, akik ott dolgoznak?

A karantén időszaka alatt sem hagytátok magukra a rajongóitokat, élő zenekari próbával, a jubileumi koncertetek ingyenesen elérhetővé tételével és az új lemez promóival és megjelenésével is közel tartották magatokhoz a fanokat.

Apey: Nekem ez ilyen konkrét misszióm volt a három hónap bezártság alatt. Pont a tíz éves koncertünkre raktam össze egy archívumot, és próbáltam 2-3 naponta, de mindenképpen heti többször olyan kontenteket kirakni, amivel egy picikét le tudom venni mindenkinek a válláról a súlyt – ha csak pár percre is. Nagyon sokan írtak, hogy megköszönjék nekünk, hogy legalább 2-3 percig elfeledkezhettek arról, hogy milyen őrület is van most a világban.

Forrás: Bodnár Dávid

Apey, neked novemberben jelenik meg egy önálló lemezed is, amin merőben más lesz a stílus a LAZARVS-hoz képest. Mesélnél erről egy kicsit?

Apey: Ez lesz a harmadik nagylemezem, ami Book of Changes névvel fog megjelenni november 23-án. Az előrendelés november 9-én indul majd. Ez a lemez azért is volt különösen nehéz számomra, mert a LAZARVS lemezzel szinkronban írtam, a karantén alatt. Pontosan egy délutánon fejeződött be a két lemez finalizálása, hogy még borzalmasabb legyen számomra ez az egész. A következő dal október 11-én jön majd ki Dance with the Devils címmel, amit Schoblocher Barbarával közösen vettünk fel. Ezután minden héten jön majd ki egy single az album megjelenésééig, utána pedig várok egy évet, hogy újra játszhassak én is.

A zenekar új albuma teljes egészében meghallgatható Youtube-on, Spotify-on, és a legtöbb zenemegosztón: