fbpx

Megoldódhat az emberiség műanyag hulladék problémája?

Brit kutatóknak sikerült megalkotniuk egy olyan új szuperenzimet, amely egy korábban kifejlesztett enzimnél hatszor gyorsabban képes lebontani a műanyagot. A Portsmouth-i Egyetem szakemberei szerint az új szuperenzim jelentős hatással lehet a PET-anyagból készült üvegek, szívószáak, stb. újrahasznosítására.

Az emberiségnek évtizedek óta problémát okoz a hétköznapi használatban elterjedt PET- anyagok újrahasznosítása, ami ellen az elmúlt években ugyan egyre több alternatívát ötlöttek ki, még mindig nem olyan elterjedt a helyettesítő anyagok használata. A természetben több száz év alatt bomlik le egy PET-ből készült termék, ám az új enzim, a PETáz mindössze néhány nap alatt alkotóelemeire tudja bontani az anyagot.

A szuperenzim a PETázt és a MHETázt egyesíti. A kettejük elegye kétszer olyan gyorsan bontja le a műanyagot, mint a PETáz önmagában, míg a két enzim DNS-ének összekapcsolása háromszor tovább növeli a lebontási sebességet.  

„Igazából egészen meglepődtünk, hogy ilyen jól működött a dolog”

– mondta John McGeehan, az egyetem enziminnovációs központjának igazgatója, a tanulmány társszerzője. Véleménye szerint azonban a folyamat még mindig túl lassú ahhoz, hogy kereskedelmileg is életképes legyen. A szakember szerint a fejlesztés révén a már létező PET-termékeket újra lehetne hasznosítani, ahelyett, hogy fosszilis tüzelőanyagokat használva újabb műanyagokat gyártanak le.

A The Pew Charitable Trusts elnevezésű amerikai jótékonysági szervezet nemrégiben közzétett jelentése szerint 2040-re csaknem megháromszorozódhat az óceánokba kerülő műanyag mennyisége, elérve az évi 29 millió tonnát.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Hohn Krisztina: “Mint jelölt, én Gödöllőn tervezem az indulásomat” – Videó

A Reflektorban című műsorunk keddi vendége Hohn Krisztina, az LMP- frakció országgyűlési képviselője és az Új Kezdet párt elnöke volt.

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Újabb jelöltet mutatott be az LMP és a Momentum

A nagykátai körzetében az LMP Schmuck Erzsébetet, a párt társelnökét, a Momentum Csepelen dr. Szabó Szabolcsot, jelenleg független képviselőt indítja.