fbpx

LMP: A kormány vonja vissza a Városliget lebetonozását célzó rendeletét!

„A kormány döntése egy újabb merénylet környezetünk és zöldfelületeink ellen, hiszen ezek megőrzése a klímaválság közepette még fontosabb, mint valaha” – közölte Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke szerdán.

Mint megírtuk kedden este a kormány Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése elé időzítve egy olyan rendeletet fogadott el, miszerint nem érvényesek a Főváros Városligetet védő építési korlátozásai. Karácsony Gergely főpolgármester szerint a kormány újranyitja a Városliget-csatát, és megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát.

Tavaly ősszel az önkormányzati választások után Orbán Viktor a parlamentben azt mondta, ha Budapest felelős vezetése úgy dönt, hogy nem kell, akkor nem lesz Liget-beruházás.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a kormányrendelet és a Liget-projekt kapcsán az MTI-nek azt mondta: a kedden megjelent kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn. Hozzátette, a fővárosi vezetés által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.

Az LMP másképp gondolja, Schmuck Erzsébet szerint a keddi kormányrendelettel a kormány nem csak Orbán Viktort nyilvánítja hazugnak, de szembe megy a budapestiek akaratával és a klímaválságban létfontosságú zöldfelületek megőrzésének erkölcsi parancsával is. A zöldpárt társelnöke felszólítja a miniszterelnököt, hogy „tartsa be az ígéretét és Magyarország kormánya ne hajtson végre olyan fejlesztéseket, amelyek ellentétesek a fővárosiak akaratával”.

Schmuck Erzsébet közölte, a „cinikus módon” a Városligeti Építési Szabályzatról döntő szerdai Fővárosi Közgyűlés elé időzített rendelet kimondja, hogy bármit dönt a Főváros, a Városliget beépíthető, és így megépülhet például a 40 méter magas, „Nemzeti Galériának” nevezett „betonmonstrum”.

Baán László az MTI-nek azt mondta: a kormány továbbra is fenntartja azt az egyoldalú vállalását, hogy nem kezdi el a fővárosi vezetés által kifogásolt három új intézmény: az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház építését mindaddig, amíg ebben a kérdésben nem jut megállapodásra a fővárossal.

Ugyanakkor Schmuck Erzsébet szerint a keddi kormányrendelet az önkormányzati jogok lábbal tiprása, de visszamenőleg is hazugságnak nyilvánítja Orbán Viktor korábbi parlamenti kijelentését.

Az LMP-s politikus a közleményében emlékeztet rá, hogy az LMP által a napokban benyújtott zöldfelületi moratóriumra vonatkozó határozati javaslata megakadályozná „a hasonló környezetkárosító beruházások létrejöttét”, és megvédené közparkjainkat a beépítéstől.

A zöldpárt társelnöke szerint az is elfogadhatatlan, hogy miközben a klímaváltozás „ránk rúgta az ajtót”, „a Fidesz még mindig azon munkálkodik, hogy önös anyagi érdekekből figyelmen kívül hagyja a zöld érdekeket, felélje gyermekeink, unokáink jövőjét, az emberek egészséges élethez való jogait”.

Avatar
Nótin Tamás
A Jövő TV egykori főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tordai Bence: “A Fidesz láthatóan már lemondott Budapestről”

A Reflektorban című műsorunk hétfői adásának vendége Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője volt, akivel közéleti és politikai aktualitásokról beszélgettünk. Szóba...

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Botrány Szekszárdon: megszűnt az ellenzéki többség

Zaják Rita a Facebook oldalán osztotta meg a hírt, hogy kilépett az Éljen Szekszárd Egyesületből, s ezután független önkormányzati képviselőként dolgozik tovább....