fbpx

Karácsony Gergely: Semmis Orbán Viktor korábban kimondott szava a Városliget ügyében

„A kormány tehát újranyitja a Városliget-csatát, megpróbálja felülírni a budapesti választói akaratot és a miniszterelnök adott szavát. Mi viszont tartjuk magunkat a programunkhoz, elveinkhez, ha úgy kell, hát megküzdünk értük” – közölte Karácsony Gergely szerdán a Facebook-oldalán arra reagálva, hogy a hvg.hu megírta: a fővárosi közgyűlés szerdai döntésétől függetlenül egy kedd esti kormányrendelet lehetővé teszi a Városliget beépíthetőségét. Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa szerint a kedden megjelent kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn, továbbá „megmaradt a dialógus esélye”.

A hvg.hu arról számolt be: a Fővárosi Közgyűlés szerdán ül össze, hogy a Városliget építési szabályzatát átírja, és így megakadályozza egyes épületek – az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és a Fővárosi Városligeti Színház – felépítését a ligetben. A kormány azonban kedd este egy olyan rendeletet adott ki, amely lényegében előre „érvényteleníti” a közgyűlés döntését.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint mindebből azért fakad „egy örömteli fejlemény” is, vagyis a kormány mégiscsak képes gyorsan határozatot alkotni. „Csak mert ez a Lánchíd felújításának támogatása kapcsán már 7 hónapja nem megy neki” – tette hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint a budapestiek többsége azért szavazott rá, hogy megtiltsák a zöldterületek építési területté való átnyilvánítását.

„Volt egy röpke pillanat, amikor a miniszterelnök elfogadni látszott a választói akaratot. Akkor azt mondta: amit a Fővárosi Közgyűlés nem akar, az nem lesz. Ennek nyomán a Fővárosi Közgyűlés már két határozatban világossá tette, hogy aminek az építése nem kezdődött el a Városligetben, az már ne épüljön ott meg. Beton helyett maradjon meg a zöldfelület – ezt akarjuk. Az éjjel megjelent kormányrendelet szerint a miniszterelnök kimondott szava semmis” – írja a főpolgármester a közösségi oldalán.

Karácsony Gergely egy példát is hozott arra, hogyan képzelhető el a mostani helyzet:

„(…) képzelje el mindenki, hogy a saját telkére rátette a lakásmaffia a kezét és a tudta és beleegyezése nélkül széljegyre került egy idegen haszonélvezőként a tulajdonán. Ez történt 2013-ban, a Városligeti törvény elfogadásával. Aztán képzelje el mindenki, hogy kimegy a telkére, és azt veszi észre, hogy éppen egy lakóparkot alapoznak a diófája helyén idegen alakok, s amikor ezt szóvá teszi, akkor a Bunyós és a Satu becenevű kétajtós szekrények elindulnak felé egy baseball ütővel. Ez történt tegnap, amikor a kormány egy rendelettel belenyúlt az önkormányzat elidegeníthetetlen jogába, hogy a saját tulajdonán megmondja, mi épülhet és mi nem.”

A főpolgármester leszögezte: a Városliget közpark, márpedig a közparkok a törvény szerint beépítésre nem szánt területek.

„A kormány megy szembe Magyarország törvényeivel és Orbán Viktor adott szavával”

– tette hozzá.

Karácsony Gergely szerint ennek a folyamatnak az lenne a vége, hogy „kormányzati enklávé” alakulna a Várból, ráadásul a főpolgármester arra hívja fel a figyelmet, hogy a Városliget további beépítésének költségei „az elmúlt hetekben is majd’ megháromszorozódtak”.

„A Nemzeti Galéria áttelepítésére szánt költségek már most meghaladják a 70 milliárdot és hol van még a vége? Ennyi pénzből minden egyes budapestinek, a csecsemőtől az aggastyánig ingyenes koronavírus tesztet lehetne biztosítani, legalább kétszer” – írja Karácsony Gergely, aki azt ígéri, a Fővárosi Közgyűlés elé egy olyan javaslatot terjeszt, ami a programjának, az elveinek és az egy évvel ezelőtt kinyilvánított választói akaratnak felel meg. „Ehhez minden körülmények között ragaszkodunk” – fogalmazott Karácsony Gergely.

Orbán: Ha azt mondják, hogy nem kell, akkor nem lesz Liget-beruházás

Tavaly ősszel az önkormányzati választások után Orbán Viktor még arról beszélt, hogy a Fővárosi Közgyűlés hatáskörébe utalta a kormány legnagyobb budapesti beruházásait.

„Magyarország kormánya nem kíván olyan fejlesztéseket végrehajtani Budapesten, amit Budapest felelős vezetői nem akarnak. Várjuk, sőt kérjük is, hogy a közgyűlés hozzon egyenként döntéseket, és mondják azt, hogy ez kell, ez nem kell. Ha azt mondják, hogy nem kell a Liget-beruházás, akkor nem lesz Liget-beruházás” – jelentette ki a miniszterelnök a párbeszédes Tordai Bence felszólalására válaszul a parlamentben.

Liget Budapest projekt miniszteri biztosa: megmaradt a dialógus esélye

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa a kormányrendelet és a Liget-projekt kapcsán az MTI-nek azt mondta: a kedden megjelent kormányrendelet nem jelent változásokat a beruházás folytatásában és minden tekintetben a jelenleg hatályos szabályozást tartja fenn. Hozzátette, a fővárosi vezetés által tervezett módosítás megszüntette volna az érdemi párbeszéd lehetőségét is, a kedden megjelent kormányrendelettel viszont megmaradt a dialógus esélye.

Baán László szerint a kormány továbbra is fenntartja azt az egyoldalú vállalását, hogy nem kezdi el a fővárosi vezetés által kifogásolt három új intézmény: az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Innováció Háza és Városligeti Színház építését mindaddig, amíg ebben a kérdésben nem jut megállapodásra a fővárossal. Ezen intézmények megvalósítását ugyanakkor a kormány továbbra is Budapest és a nemzet érdekeit kimagaslóan szolgáló fejlesztésnek tekinti, ezért türelemmel várja és szorgalmazza egy szakmai érveken és tényeken alapuló megállapodás létrejöttét – közölte a miniszteri biztos.

Baán szerint ráadásul a kérdéses épületek esetében különösen érthetetlen a zöldfelületek védelmére való hivatkozás: ezek megvalósítása ugyanis semmiféle zöldfelület-veszteséget nem jelent, hiszen a helyükön több mint száz éve mindig is épületek álltak.

Avatar
Nótin Tamás
A Jövő TV egykori főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tordai Bence: “A Fidesz láthatóan már lemondott Budapestről”

A Reflektorban című műsorunk hétfői adásának vendége Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője volt, akivel közéleti és politikai aktualitásokról beszélgettünk. Szóba...

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Botrány Szekszárdon: megszűnt az ellenzéki többség

Zaják Rita a Facebook oldalán osztotta meg a hírt, hogy kilépett az Éljen Szekszárd Egyesületből, s ezután független önkormányzati képviselőként dolgozik tovább....