fbpx

A jogállamisági jelentés szerint a KESMA fenyegetésnek minősül a média sokszínűségére

Az Euronews ismertetése szerint az Európai Bizottság szerdán nyilvánosságra hozott magyar jogállamiságról szóló jelentésében többek között az szerepel, hogy a magyar ügyészség nem túl aktív a korrupciógyanús politikusok ügyeiben, illetve nem vizsgálták meg a hatóságok a magyar média sokszínűségét fenyegető kormányközeli médiaalapítványt, a KESMA-t.

A magyar kormány által többször is elfogultsággal vádolt Vera Jourová bizottsági alelnök a jelentés szerdai bemutatásakor az Euronews cikke szerint hangsúlyozta, hogy egy megelőző mechanizmusról van szó, amelynek három célja van: azonosítsa a lehetséges jogállamisági problémákat kezdeti fázisban, illetve párbeszédet indítson, továbbá erősítse a jogállamiságot.

Didier Reynders jogérvényesülésért felelős biztos kiemelte, hogy minden tagállamot egyenlően kezeltek, minden esetben ugyanazt a módszert használták.

A jelentés négy pillérből áll:

  • vizsgálják az igazságszolgáltatást,
  • a korrupcióellenes intézkedéseket, a médiát,
  • valamint a fékek és ellensúlyok rendszerét.

Az Európai Unió összes tagállamáról készített jogállamisági jelentést az Európai Bizottság. Erre először került sor, de ezentúl évente fog ilyen jelentés készülni.

Magyarország kapcsán a jelentésben az szerepel, hogy egyes magas szintű korrupciós ügyekben folyamatban vannak büntetőeljárások, de ezek továbbra is nagyon korlátozott formában zajlanak. A jelentés szerint úgy tűnik,

hiányzik a következetes és határozott fellépés ahhoz, hogy súlyos megfogalmazott vádak esetén bűnügyi nyomozást indítsanak olyan korrupciós ügyekben, ahol magas rangú tisztségviselők és közvetlen köreik érintettek.

A jelentés az átpolitizált médiát tartja az egyik legproblémásabb területnek a jogállamiság szempontjából Magyarországon. Nincs transzparencia az állami hirdetések elosztásában, mivel ezek jelentős mennyiségét kormányközeli médiumok kapják, amivel nem közvetlen módon, de politikailag befolyásolták a médiát – rója fel a jelentést.

A Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt (KESMA) külön említik, amelyben úgy olvadt össze több mint 470 kormánybarát médium, hogy alaposan meg sem vizsgálták a média- illetve versenyhatóságok. A jelentés szerint a KESMA a média sokszínűsége elleni fenyegetésnek minősül.

A jelentés azt is nehezményezi, hogy a civil szervezetek instabil környezetben végzik a tevékenységüket, ugyanakkor továbbra is a jogállamiság védelmének fontos szereplői. Arra is emlékeztetnek, hogy a 2017-es magyarországi civil szervezetek átláthatóságáról szóló törvényről 2020 júniusában kimondta az Európai Unió Bírósága, hogy sérti az uniós jogot, mert a tőke szabad mozgását és az egyesülési jogot is diszkriminatív módon korlátozza.

A jelentést készítő luxemburgi testület szerint a törvényben szereplő megkülönböztető előírásokkal a civil szervezetek egy részét megbélyegezték, és bizalmatlanságot igyekeztek kelteni velük szemben.

Azt is kifogásolják, hogy Magyarországon az Országos Bírói Tanács komoly kihívásokkal szembesül, mikor megpróbálja egyensúlyozni az Országos Bírói Hivatal elnökének a hatalmát a bíróságokat érintő kérdésekben. A jelentés aggasztónak minősíti azt az új szabályozást is, mely lehetővé tette, hogy az alkotmánybírákat mandátumuk lejárta után, kérésükre a köztársasági elnök kinevezze a Kúria – korábban Legfelsőbb Bíróság – bírájának.

Avatar
Nótin Tamás
A Jövő TV egykori főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Tordai Bence: “A Fidesz láthatóan már lemondott Budapestről”

A Reflektorban című műsorunk hétfői adásának vendége Tordai Bence, a Párbeszéd Magyarországért országgyűlési képviselője volt, akivel közéleti és politikai aktualitásokról beszélgettünk. Szóba...

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Botrány Szekszárdon: megszűnt az ellenzéki többség

Zaják Rita a Facebook oldalán osztotta meg a hírt, hogy kilépett az Éljen Szekszárd Egyesületből, s ezután független önkormányzati képviselőként dolgozik tovább....