fbpx

Összefoglaló a hétvége legfontosabb híreiről

A magunk mögött hagyott kellemes őszi hétvége alkalmas volt arra, hogy kirándulással és ne a képernyők előtt ülve töltsük el a szabadidőnket. Akik így tettek, vagyis akik az aktív pihenést választották, azoknak összegyűjtöttük az elmúlt két nap legfontosabb történéseit.

Orbán Viktor a Tényekben

Orbán Viktor miniszterelnök interjút adott a TV2 Tények című műsorában, melyben elmondta: a koronavírus-járvány felszálló ágban van, ugyanakkor szerinte az egészségügyi dolgozók kitartanak. A szombaton rögzített, de vasárnap sugárzott interjúban a miniszterelnök azt állította, hogy mindenhol van orvos és nővér, elegendő eszköz, ágy, védőfelszerelés, és lélegeztetőgép. Orbán Viktor arról is beszélt, ha lesz vakcina, meg fogják szervezni, hogy legyen Magyarország számára, és időben elérhető legyen mindenkinek, aki akarja. Hozzátette: Brüsszel szerint legkésőbb 2021 első félévében, az amerikaiak szerint azonban már ez év végéig kifejleszthetik a koronavírus elleni oltóanyagot. A magyar kormány folyamatosan tárgyal az amerikaiakkal, a japánokkal, a kínaiakkal, az oroszokkal, és pénzt adtak az Európai Unió által támogatott európai kutatási programokra. A gazdasággal kapcsolatban ismét hangsúlyozta: a munkahelyekre kell összpontosítani, adócsökkentésre, beruházás-fejlesztésre van szükség, illetve a közmunkabérek emelésére a következő év során. Orbán Viktor szerint egyébként több ember dolgozik most Magyarországon, mint dolgozott januárban, illetve márciusban.

A kormányoldal több győzelmet is bezsebelhetett a hétvégén

A hétvégén, pontosabban vasárnap több időközi választást is tartottak, melyeken a Fidesz-KNDP tarolt. Talán a legfontosabb megmérettetés a mohácsi volt, amelyen a kormányoldal jelöltje, Pávkovics Gábor legyőzte az összellenzéki jelöltet, a Változást Akarók Nemzedéke Közéleti Egyesület (VAN) aspiránsát, Csorbai Ferencet. Utóbbi a 2019-es őszi önkormányzati választásokon úgy juthatott polgármesteri székhez, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító fideszes Szekó József tavaly szeptember végén elhunyt, a kormányoldal pedig már nem tudott helyette kit indítani. Az akkor még szocialista polgármesterjelöltként induló Csorbát a DK, a Jobbik, a Momentum és a Fidesz is visszalépésre szólította fel, de ő erre nem volt hajlandó. A mostani időközit végül azért kellett kiírni, mert a mohácsi képviselő-testület július elején kimondta a feloszlását. Vasárnap Karcagon, Gánton és Kengyelen is időközit tartottak. Karcagot és Gántot is a kormányoldal vitte, egyik településen sem volt összellenzéki jelölt, Karcagon csak a Munkáspárt indult a Fidesz ellen. Kengyelen – papíron – függetlenek mérkőztek meg egymással, de itt is a kormányoldalnak kedvező jelölt nyert, legalábbis erre enged következtetni, hogy a fideszes Boldog István, akinek mentelmi jogát korábban felfüggesztették, mert TOP-pályázatokkal kapcsolatban elkövetett visszaélésekkel került összefüggésbe a neve, már gratulált is a polgármesteri széket elnyerő Gál Józsefnek, aki legyőzte a korábbi polgármestert, Nagy Szilárdot. Ő egyébként az egyik kulcsfigurája annak az ügynek, amely Boldog Istvánt is gyanúba keverte.

Az LMP az összes egyéni választókerületben előválasztást tartana

Nem először hangzott el ellenzéki párt esetében az előválasztásokra való igény, de az LMP szombati sajtótájékoztatóján újfent deklarálta: alapfeltételnek tartják, hogy az ellenzék minden egyéni választókerületben egy jelöltet állítson a kormányoldallal szemben, az ő személyükről pedig – a miniszterelnök-jelölthöz hasonlóan – előválasztásnak kell döntenie. Az LMP azt is leszögezte: olyan ellenzéki miniszterelnök-jelöltet támogat, aki egyetért a zöld célokkal és azoknak megfelelően kormányoz majd, továbbá azt is fontosnak tartják, hogy a közös ellenzéki kormányprogramnak olyan fenntartható Magyarország kialakítása legyen a célja, ahol elsőbbséget élvez a szociális és ökológiai válság kezelése, a klímaváltozás megfékezése. Ami konfliktusokat okozhat ellenzéken belül, vagyis inkább a Demokratikus Koalíció számára lehet vitás kérdés, hogy az LMP társelnöke, Kanász-Nagy Máté azt is kijelentette: az ellenzéknek kormányra kerülése esetén nem szabad elvennie a határon túli magyarok választójogát, valamint az LMP nem támogatja az „Európai Egyesült Államok” koncepcióját.

Kényelmetlen következmények a Momentum számára

Elég szerencsétlen kicsengésű, vagy legalábbis a politikai kommunikáció szempontjából kényelmetlen következményekkel járó nyilatkozatokat adott Fekete-Győr András, a Momentum elnöke a Blikknek. A cikk pénteken jelent meg, de a hétvégén vett csak igazán érdekes fordulatot. A Blikk szerint Fekete-Győr arról beszélt, hogy tanácsadói minőségben segítheti az ellenzék munkáját Bajnai Gordon volt miniszterelnök, két egykori külügyminiszter, Jeszenszky Géza és Balázs Péter, az egykori jegybankelnök Bod Péter Ákos, illetve Oszkó Péter egykori pénzügyminiszter is. „Leginkább a szakpolitikusaink felkészítésében fognak segíteni azok, akiket felkértünk” – mondta a Blikknek a Momentum elnöke. Valójában sem a Blikk cikke, sem pedig a Fekete-Győr által erre reflektáló Facebook-bejegyzések nem tették egyértelművé, hogy a felsorolt nevek általában az ellenzéket segítenék, vagy kimondottan a Momentumot. Végül maguk a megnevezettek pontosítottak, és kivétel nélkül általában az ellenzéki törekvések mellett tettek hitet. Bajnai Gordon a saját közösségi oldalán fejtette ki álláspontját, azzal kezdve: „Kényelmetlen helyzetben találtam magam az elmúlt napokban, muszáj megszólalnom.” Reakciójában Jeszenszky Géza pedig még bírálta is a Hírklikknek a Momentumot, mert Fekete-Győr András a vasárnapi romániai helyhatósági választások előtt a magyar jelöltekkel szemben egy román párt támogatására szólította fel a romániai magyar választókat. A Momentum elnöke ezt az Azonnalinak úgy magyarázta, hogy pártja csak olyan települések esetében támogatja a román USRPLUS-t, ahol nincs magyar jelölt. Azt már az Azonnali tette hozzá: hogy ilyen település alig van valahol Erdélyben.

Húsz év után magyar polgármestere lett Marosvásárhelynek

Történelmi eredmény született a vasárnapi romániai helyhatósági választásokon, húsz év után magyar polgármestere lett Soós Zoltán személyében Marosvásárhelynek. Soóst mind a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), mind az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) támogatta. Az RMDSZ jelöltjei nagyjából 200 településen nyertek.

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Világbajnok lett Liu Shaolin Sándor 1000 méteren!

Liu Shaolin Sándor nyerte az 1000 méteres döntőt, testvére,  Liu Shaoang pedig ezüstérmes lett a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Dordrechtben zajló világbajnokságán. A...