fbpx

Szolnokon már kudarcot vallott a kormányzati színházcsinálás

Szolnokon a közgyűlés előtt kellett számot adnia Balázs Péternek a Szigligeti Színház igazgatójának arról, hogyan alakultak a nézőszámok a 2019/2020-as évadban, amikor egy előterjesztésben a covid19 miatt előállt vis maior helyzet miatt kért szerződésmódosítást.

“Lehetetlen, hogy csöndben nézzük, hogy a szakmánk egyre zsugorodik és csak úgy lehet beszélni, játszani, ahogy azt néhány – anonim, bár tudjuk, hogy kicsodák – ember gondolja” – ezt Balázs Péter a Jó reggel Magyarország! című műsorban mondta a Színház- és Filmművészeti Egyetem tiltakozása kapcsán, hozzátéve, hogy szerinte egy szűk csoport hátulról tüzeli az ifjúságot. De azt is elhangzott tőle, hogy “bizonyos közéleti parazitáknak sikerülhet durva konfliktust is generálni, és most is ezt látjuk”

A művész arra nem tért ki, mire gondolt a zsugorodás kapcsán, de nem kell messzire menni saját színházától, ahol a koronavírus ellenére is meglehetősen tragikus számokat produkált.

Egy hasonló kijelentés miatt tiltakoztak az ellenzék politikusai is Szolnokon a csütörtöki közgyűlésen.

A márciusban bevezetett korlátozásokig Balázs Péter beszámolója alapján összesen 180 előadást sikerült megtartani Szolnokon az Aba-Novák Agora Kulturális Központ színháztermében a korábban aláírt megállapodás szerinti 200 helyett. Az előterjesztésből az is kiderül, összesen 80 000 fizető nézőt kellett volna fogadnia a színháznak, amiből 50 426 valósult meg.

Egyszerű számolás alapján kikövetkeztethető, hogy ha az előadások 10%-a maradt el a tervezetthez képest, akkor a beszámolóban is rögzített 180 előadásra 72 000 főnek kellett volna jegyet váltania a dokumentumban szereplő 50 426 fő helyett. Ez pedig a vállalásnak mindössze 70%-a.

Balázs Péter, a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színművész és rendező előterjesztésének elfogadására nyitott volt az ellenzék is, de az MSZP-s képviselő, László Norbert elmondta, a Szolnoki Többséggel addig nem fogják azt megszavazni, amíg az igazgató nyilvánosan bocsánatot nem kér a fentebb tett kijelentései miatt, mely szerint az SzFE kialakult tiltakozásokkal “közéleti parazitáknak sikerülhet durva konfliktust is generálni”.

Tóth Áron, az LMP Jász-Nagykun Szolnok megyei elnöke és a Szolnoki Többség szakértője felszólalásában feltette Balázs Péternek a kérdést, komolyan gondolja-e az általa elmondottakat, miszerint az ismert számok tükrében és a rádióinterjúban tett kijelentéseivel emelte Szolnok fényét. Tóth Áron egy másik felszólalásában a 2020/2021-es évad eladott bérletszámairól és annak okairól szeretett volna szólni, azonban az alpolgármester megvonta tőle a szót.

A kormánypárti alpolgármester, Fejér Andor az ellenzéki politikusokkal ellentétben nem talált kivetnivalót Balázs Péter munkájában az ismert számok tekintetében sem.

Az ellenzéki képviselők végül tartózkodtak, így a Szigligeti Színház által kért módosítás nem került elfogadásra, Balázs Pétertől pedig továbbra is várják a bocsánatkérést az SzFE kapcsán tett kijelentései miatt.

Fotó: Mészáros János, MTI

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek