fbpx

Finnországban a kutyákat is bevetik a koronavírus-fertőzés kiszagolására

Rendhagyó módon, kutyák segítségével próbálják kiszűrni a koronavírus-fertőzötteket Helsinki repülőterén – írja a hvg.hu a The Guardian cikkére hivatkozva.

Egyelőre négy kutyával tesztelik a hatékonyságot, de a Helsinki Egyetem kutatója, Anna Hielm-Björkman szerint nagyon ígéretesek az eredmények, a kutyák ugyanis nagyjából tíz másodperc alatt képesek kiszagolni a vírus jelenlétét a szervezetben, vagy a tesztelés folyamata egy perc alá szorítható.

A kutyákat kendő segítségével tanítják be, a leszálló utasok megtörlik vele a nyakukat, a kendőt pedig egy másik helyiségben más szagminták közé helyezik. Ha a kutyák a mintáknál ugatással jeleznek vagy lefekszenek, az érintett utasnak felajánlják egy ingyenes PCR-teszt elvégzését. A cikk szerint az eddigi tesztek alapján a kutyák szinte százszázalékos pontossággal kiszúrták a fertőzötteket, akár napokkal azelőtt, hogy megjelentek volna az első tüneteik.

A kutyák akár száz vírusmolekulát is képesek felismerni, ezért képesek még a PCR-teszteknél is pontosabban jelezni a fertőzést. Helsinki mellett Ausztrália, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság is hasonló megoldásokkal kísérletezik.

Finnország szociális és egészségügyi minisztériumának csütörtöki figyelmeztetése szerint ismét növekedésnek indult a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma. A finn hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt két hétben a duplájára nőtt az újonnan igazolt fertőzöttek száma az országban.

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Orbánt nem feltétlenül zavarja, ha nem fogadják el az uniós mentőcsomagot

Pedig azért nem esne most rosszul Magyarországnak egy jó pár milliárd eurós mentőscsomag.