fbpx

Finnországban a kutyákat is bevetik a koronavírus-fertőzés kiszagolására

Rendhagyó módon, kutyák segítségével próbálják kiszűrni a koronavírus-fertőzötteket Helsinki repülőterén – írja a hvg.hu a The Guardian cikkére hivatkozva.

Egyelőre négy kutyával tesztelik a hatékonyságot, de a Helsinki Egyetem kutatója, Anna Hielm-Björkman szerint nagyon ígéretesek az eredmények, a kutyák ugyanis nagyjából tíz másodperc alatt képesek kiszagolni a vírus jelenlétét a szervezetben, vagy a tesztelés folyamata egy perc alá szorítható.

A kutyákat kendő segítségével tanítják be, a leszálló utasok megtörlik vele a nyakukat, a kendőt pedig egy másik helyiségben más szagminták közé helyezik. Ha a kutyák a mintáknál ugatással jeleznek vagy lefekszenek, az érintett utasnak felajánlják egy ingyenes PCR-teszt elvégzését. A cikk szerint az eddigi tesztek alapján a kutyák szinte százszázalékos pontossággal kiszúrták a fertőzötteket, akár napokkal azelőtt, hogy megjelentek volna az első tüneteik.

A kutyák akár száz vírusmolekulát is képesek felismerni, ezért képesek még a PCR-teszteknél is pontosabban jelezni a fertőzést. Helsinki mellett Ausztrália, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság is hasonló megoldásokkal kísérletezik.

Finnország szociális és egészségügyi minisztériumának csütörtöki figyelmeztetése szerint ismét növekedésnek indult a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma. A finn hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt két hétben a duplájára nőtt az újonnan igazolt fertőzöttek száma az országban.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

A politikai pedofíliáról

Orbán Viktor október elején adott Kossuth Rádiós interjúja, amikor a Meseország Mindenkié című mesekönyvről kérdezték, kimondott egy nagyon igaz tételmondatot. A videó...

Mennyire fontos számunkra a környezetvédelem, és mit vagyunk hajlandóak megtenni érte?

Az utca emberét kérdeztük arról, mit lennének hajlandóak feladni a hétköznapi életükből a környezetvédelem érdekében.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek