fbpx

Űrszemét miatt került veszélybe a Nemzetközi Űrállomás

Űrtörmelék miatt manőverezésre kényszerült a Nemzetközi Űrállomás (ISS) – derült ki a NASA információiból.

A NASA számításai szerint az ismeretlen eredetű űrszemét a manőver nélkül is kilométerekre elkerülte volna az űrállomást, elővigyázatosságból mégis úgy döntöttek, hogy módosítják az objektum Föld körüli pályáját. Az állomáson tartózkodó két orosz és egy amerikai űrhajósból álló legénységnek – szintén elővigyázatosságból – át kellett mennie a Szojuz űrkapszulába, hogy vészhelyzet esetén elhagyhassák a létesítményt.

„Manőver befejezve. Az űrhajósok kijöhettek menedékükből” – tudatta a Twitteren a NASA adminisztrátora, Jim Bridenstine, aki hozzátette: a Nemzetközi Úrállomásnak idén eddig háromszor kellett kitérő manővert tenni, hogy elkerülje az űrtörmelékekkel való ütközést, az elmúlt két hétben több ilyen rizikós helyzet is adódott. Így mielőbbi megoldást vár az amerikai kongresszustól, hogy megoldják az egyre nagyobb veszélyt jelentő űrszemét-problémát.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Az átlagkereset is kevés az e-biciklikhez (videó)

Hiába az állami támogatás, ha az átlagkereseted bánja.

Ungár Péter: Egy politikusnak nem feltétlenül az a dolga, hogy morális példát mutasson – Videó

A Jövő TV politikai és közéleti kibeszélőjében, a Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában Ungár Péterrel, az LMP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Tüntetést szerveznek a korlátozások ellen Magyarországon is

Országos nyitás néven szereznek tüntetést a koronavírus miatt bevezetett korlátozások ellen.