fbpx

Huth Gergely: Meg kell becsülni, hogy szavazhatunk, ameddig lehet

Szerda este tartották a Zsurnaliszta Vitaest programsorozat harmadik vitáját, amely rendkívül parázs összecsapásnak ígérkezett, ugyanis a 444-es Szily László és a Pesti Srácok főszerkesztője, a Pesti TV programigazgatója, Huth Gergely csapott össze.

Az est központi témája a magyar média helyzete volt, de természetesen az Index-ügy is szóba került, valamint azt a kérdést sem kerülték ki, hogy létezik-e egyáltalán a független objektív újságírás. A 444 újságírója szerint azok hajlamosak megkérdőjelezni a független újságírás létezését, akiknek nincsen benne tapasztalatuk, nem ezzel találkoznak a hétköznapokban.

A Pesti Srácok főszerkesztője a vita során többször is Soros-blogként hivatkozott a 444-re, amit Szily sorozatosan visszautasított, és kijelentette: Soros György ugyan valóban több csatornán adhat pénzt lapoknak, kisebbségi befektetőként nincs beleszólása a lapok működésébe, a 444 függetlenül működik.

Az est moderátora azt a kérdést is feltette, hogy probléma-e, ha a különböző cikkekből kiolvasható az egyes újságírók véleménye. Szily szerint furcsa lenne, ha olyan emberek foglalkoznának a világ történéseinek megírásával, akiknek nincs véleménye azokról.

Forrás: Jövő TV

Huth szerint a 444-nél nem csak a vélemények, hanem az ideológiai háttér is kiolvasható az egyes cikkekből – szerinte a szerkesztőség meg van győződve arról, hogy idehaza diktatúra van. Szily erre válaszul elmondta, szabadelvű újságnál dolgozik, ahol rengeteg különböző vélemény található meg. Ekkor jött el az est egyik ikonikus pillanata, amikor Huth Gergely az alábbi festői képet mondta:

“Egyszer, ha térdre hullanál a pusztában és legalább a harasztoknak bevallanád, hogy: kommunista vagyok.”

Szily erre válaszul csak annyit mondott: “majd képviselitek ti helyettünk a kommunizmust.” Huth felhozta azt is, hogy milyen nehéz lehet ma jobboldali egyetemistának lenni, amit szarkasztikus módon a 444 újságírója csak azzal nyugtázott, biztos a jobboldali egyetemisták menekülnek akkor külföldre a magyar felsőoktatási rendszerből.

Amikor villámkérdések következtek, a választások intézményéről is szó esett. A két fél egyet értett abban, hogy nem csak akkor kell szavazni, ha valamelyik párttal teljes mértékben egyetért, hanem akkor is, ha egyikkel sem. Ezután Huth Gergely kijelentette:

“Nagyon jó dolgunk van, meg kell becsülni, hogy szavazhatunk, ameddig lehet.”

Szily szerint a hatalom célja, hogy elhiteltelenítsék a sajtót – sokak szerint a negyedik hatalmi ágat -, azzal hogy túl sok véleményt olvastatnak az emberekkel. Véleménye szerint ez egy nagyon veszélyes folyamat, és az általános tájékozatlanság veszélyével jár. Ezután terelődött a szó zárásként az Index-ügyre.

Huth Gergely elmondta, hogy amíg az ellenzék azzal van elfoglalva, hogy Fekete-Győr András, Jakab Péter és Gyurcsány Ferenc közül vezetőt válasszon, az ellenzéki lapok átvették az ellenzék szerepét. A Pesti Srácok főszerkesztője ezután olyan kijelentést tett, ami látszólag minden nézőt meglepett: Dobrev Klára azért robbantotta szét az Indexet, hogy legyen egy hozzá hű, Telex című újság.

A vita végén a két fél megegyezett egy közösen kiválasztott szervezetben is, amelynek az est bevételeit eljuttatják. A választás végül egy olyan szervezetre esett, amely kárpátaljai fiatalok tanulmányait támogatja.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

A politikai pedofíliáról

Orbán Viktor október elején adott Kossuth Rádiós interjúja, amikor a Meseország Mindenkié című mesekönyvről kérdezték, kimondott egy nagyon igaz tételmondatot. A videó...

Mennyire fontos számunkra a környezetvédelem, és mit vagyunk hajlandóak megtenni érte?

Az utca emberét kérdeztük arról, mit lennének hajlandóak feladni a hétköznapi életükből a környezetvédelem érdekében.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek