fbpx

Fáklyás felvonulás lesz szombaton a Hamzsabégi sétányért

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért szervezésében fáklyás felvonulás lesz szombat este fél héttől a Hamzsabégi sétányért. Az esemény hátterét a Ferencváros-Kelenföld vonal fejlesztése adja, amely szükségessé teszi a sétánnyal párhuzamosan futó vágány bővítését.

„Összefogás a Hamzsabégi-Dombóvári-Sárbogárdi út környékének lakói és a sétányt használó és szerető emberek között, hogy közösségként tudjunk részt venni a tervezett vágánybővítést érintő társadalmi egyeztetésben” – fogalmaznak a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért egyesület Facebook-oldalán található leírásban. A szombati fáklyás felvonulás gyülekezőjét 18:30-tól a Levendulás parkban (a Bukarest u. sétány felőli végén) hirdették meg.

A szervezet és az őket támogató helyiek azt kifogásolják, hogy a vasútfejlesztés miatt a XI. kerületi Hamzsabégi sétány mentén több mint 1000 fát terveznek kivágni, de nem csak emiatt formálódott civil ellensúly.

„A Déli körvasút reklámanyagaiban egy szó sem esik a teherforgalom tervezett növeléséről, amely nélkül elkerülhető lenne a visszafordíthatatlan környezetrombolás – holott a környéken már most is az egészségügyi határérték felett van a zajszennyezés mértéke, ami nagyrészt a tehervonatoknak köszönhető. Mi, akik itt élünk, tiltakozunk az értelmetlen pusztítás és a teherforgalom növelése ellen, amelyek miatt a környékünk élhetetlenné válna” – olvasható a Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért egyesület oldalán. „Veszélyben a Hamzsabégi zöld sétány! – Mi akarunk? Zöld szigetet vagy hőszigetet?” című videóban a helyi civilek is elmondják, hogy mi a baj a vasúti beruházással.

Július végén, Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke a Hamzsabégi sétányon tartott sajtótájékoztatón közölte: az LMP ugyan támogatja a vasútfejlesztést, ám a vágánybővítésnek akár ezer, a sétány mentén található fa is áldozatul eshet. Az MTI tudósítása szerint arra is felhívta a figyelmet, hogy a Budapest-Belgrád vonal fejlesztése miatt megnövekvő teherforgalom következtében a sokszorosára nő a környék környezeti terhelése.

Ebben a helyzetben egy alternatív, a lakóövezetet elkerülő teherszállítási útvonal megvalósítása szükséges, miközben a személyvonatok továbbra is áthaladhatnának a területen – fogalmazott az LMP társelnöke.

Kreitler-Sas Máté, az LMP XI. kerületi önkormányzati képviselője pedig arról beszélt, hogy a kormány a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztésével összefüggésben megnövekvő teherforgalmat Újbuda szívében, egy lakóövezet közepén, pár méterre az emberek ablakától akarja elvezetni. A képviselő akkor azt mondta: a lakók azt kérik a kormánytól, hogy vizsgálja meg a 2013-ban bejelentett V0-ás vasúti elkerülő körgyűrű kiépítésének lehetőségét.

A Hamzsabégi sétány közelében lakók nevében Várkovics József emlékeztetett arra, hogy a bővítés nyomán 40 százalékkal nőne a vonal teherforgalma, miközben a zajterhelés már most is meghaladja a határértéket. Továbbá a vonatok keltette rezgés nyomán már most is repednek a lakóépületek falai, ami jelentős értékcsökkentő tényező. Ragaszkodnak a sétányhoz, az életterükhöz, ezért azt kérik, hogy hallgassák meg őket – mondta a Várkovics József.

Korábban készül riportunk itt látható:

Zöldterületeiket és otthonaikat féltik az újbudaiak a Déli Körvasút fejlesztése miatt | Jövő TV

Hétfő délután közmeghallgatást tartottak a XI. kerületi polgármesteri hivatalban a Déli Körvasút fejlesztésének témájában. A meghallgatás teltházas volt, a h…

Avatar
Nótin Tamás
A Jövő TV egykori főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Nem zárhatnak ki, mert “libernyák” vagy! (videó)

Ha most kezdené a Színművészetit, nem tudná hogy végig csinálná-e

Hohn Krisztina: “Mint jelölt, én Gödöllőn tervezem az indulásomat” – Videó

A Reflektorban című műsorunk keddi vendége Hohn Krisztina, az LMP- frakció országgyűlési képviselője és az Új Kezdet párt elnöke volt.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Újabb jelöltet mutatott be az LMP és a Momentum

A nagykátai körzetében az LMP Schmuck Erzsébetet, a párt társelnökét, a Momentum Csepelen dr. Szabó Szabolcsot, jelenleg független képviselőt indítja.