fbpx

LMP: Veszélyben a Duna-Tisza közi Homokhátság a klímaváltozás miatt

„A Homokhátság egyike Magyarország elsivatagosodó területeinek. E régió lakosságának jelentős része a mezőgazdaságból él. Mára azonban a megélhetésüket veszélyeztető tényezővé vált az egyre hosszabb időszakokat kitevő csapadékhiány, valamint a talajvízszint süllyedése” – figyelmeztet az LMP Csongrád-Csanád megyei szervezete, amely egyben közös gondolkodást is sürget a klímaváltozás negatív következményeinek mérséklése érdekében.

A zöldpárt közleményében többek között arra hívja fel a figyelmet, hogy a növénytermesztés sikerét veszélyezteti, a termények minőségét tovább rontja a klímaváltozás következtében egyre gyakoribb szélsőséges időjárás is. Véleményük szerint

egyre sürgetőbb lenne a Homokhátságon élő gazdálkodók, a szakmai szervezetek, a közösség összefogása, hogy a világban már bevált fenntartható ökológiai gazdálkodási módszerek bevezetésével megállítható legyen a terület elsivatagosodása.

Első lépésként a régió vízügyi szabályozását, a szükséges vízvisszatartási rendszer kialakítását tartják fontosnak. Az LMP Csongrád-Csanád megyei szervezete a klímaváltozást azonban nem csak természeti, hanem társadalmi hatásai miatt is fontos problémának tekinti.

„Az itt élők életminőségére is súlyosan negatív hatással vannak ugyanis e folyamatok, amelyek ráadásul eltérő mértékben érintik a különböző társadalmi csoportokat. A földrajzi elhelyezkedés és a lakhatási különbségek ebből a szempontból alapvetően meghatározó tényezők. A Homokhátságon élőknek különösen súlyos hátrányokat kell elszenvedniük. A munkalehetőségek hiánya, a fiatalok elvándorlása, a családtagok és barátok elvesztése számtalan itt élő esetében vezet elszigetelődéshez és elmagányosodáshoz, szociális hátrányokat okozva és mentális problémákat eredményezve számukra” – olvasható a Jövő TV-nek eljuttatott közleményben.

Az LMP Csongrád-Csanád megyei szervezete szerint közös társadalmi felelősség a kilátástalan helyzetbe került embertársaink segítése, számukra a megfelelő szociális védőháló biztosítása. Ugyanakkor arra is rávilágítanak, hogy a városokban élők számára is súlyos következményekkel jár a klímaváltozás.

„A térség településein, különösen a nagyvárosokban egyre komolyabb problémát jelent ugyanis a nyári hőszigetek kialakulása. Szinte évről évre nő a trópusi éjszakák száma, amikor a hajnalban mért hőmérséklet sem csökken 20 fok alá. Ennek következtében a felforrósodott épületek és aszfalt burkolatok nem tudnak kellően kihűlni. A városokban található zöld felületek jelentősen tudják azonban mérsékelni ezeket a hatásokat, melyek nagyságát korszerű zöld tetős, vagy zöld falas megoldásokkal lehet bővíteni” – írják.

A zöldpárt emlékeztet rá, hogy a világban számos példamutató kezdeményezés működik, e lehetőségek pedig Magyarországon is megvalósíthatók, ahogyan azt a hazai kísérleti projektek is bizonyítják. Ezen megoldások használatával a légkondicionálás is mérsékelhető, jelentősen csökkentve a környezeti terhelést, hosszú távon elősegítve az emberek életminőségének javulását – teszik hozzá.

Meggyőződésünk, hogy e lépések mielőbbi megtétele elkerülhetetlen, megvalósításukkal azonban hosszútávon garantálható az itt élők számára az élhető környezet fenntartása” – zárja közleményét az LMP Csongrád-Csanád megyei szervezete.

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Nem zárhatnak ki, mert “libernyák” vagy! (videó)

Ha most kezdené a Színművészetit, nem tudná hogy végig csinálná-e

Hohn Krisztina: “Mint jelölt, én Gödöllőn tervezem az indulásomat” – Videó

A Reflektorban című műsorunk keddi vendége Hohn Krisztina, az LMP- frakció országgyűlési képviselője és az Új Kezdet párt elnöke volt.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Újabb jelöltet mutatott be az LMP és a Momentum

A nagykátai körzetében az LMP Schmuck Erzsébetet, a párt társelnökét, a Momentum Csepelen dr. Szabó Szabolcsot, jelenleg független képviselőt indítja.