fbpx

Magyarország toronymagasan vezeti az EU csalás elleni hivatalának listáját

Magyarország esetében javasolt a legnagyobb arányban pénzügyi büntetést az Unió Csalás Elleni Hivatala az elmúlt négy évben – írja az Euronews a csütörtökön Brüsszelben közzétett éves OLAF-jelentésre hivatkozva. A strukturális alapok és az agrárpénzek kifizetéseinek 3,93 százalékát találták problémásnak. Ez több mint tízszerese az uniós átlagnak – teszi hozzá az Euronews.

A hírportál arra hívja fel a figyelmet a cikkében, hogy az éves jelentésben szereplő listát, ami az uniós források felhasználásánál tett pénzügyi ajánlásokról szól, toronymagasan vezeti Magyarország. Ebben a rangsorban részletezik, hogy a kifizetéseknél milyen arányban kér korrekciós lépéseket az Európai Bizottságtól az OLAF a szabálytalanságok, illetve visszaélések miatt.

A közzétett listán messze elmarad Magyarországtól a gyakran rendszerszintű korrupcióval vádolt Románia és Bulgária is.

Az Euronews emlékeztet rá, hogy Magyarország ezt a listát már az elmúlt két év hasonló jelentéseiben is nagy arányban vezette, vagyis nem csökkent a problémásnak ítélt tételek aránya. Az Európai Bizottság Regionális ügyekért felelős főigazgatósága dönthet a korrekciós lépésekről, ugyanakkor a múltban ritkán kértek teljes visszafizetést, általában az egyes országon belüli projektek közötti átcsoportosítással oldották meg a helyzetet.

Magyarország a vizsgálatok számát tekintve tudott javítani, ugyanis míg 2019-ben mindössze öt ilyen ügy zárult le, és ebből kettő esetében javasolt lépéseket a csalás elleni hivatal, addig a 2018-as éves jelentésben Magyarország vezette ezt a listát kilenc vizsgálattal. Az OLAF az egyes ügyek részleteiről nem közöl részleteket, az ajánlásokat is csak az érintett tagállamok hozhatják nyilvánosságra. Így nem tudni azt, hogy mely öt ügyben indult nyomozás Magyarországon – írja az Euronews.

A hírportál azt írja, hogy Hadházy Ákos független parlamenti képviselő szerint két általa kezdeményezett ügy is szerepelhet a magyarországi vizsgálatok között. Az egyik a 2015-ös magyar egészségügyi gigakartell ügyében tett feljelentés. Az OLAF korábban arról tájékoztatta a képviselőt, hogy vizsgálják az ügyet, amelyben a Gazdasági Versenyhivatal már korábban kiszabott bírságot a Siemensre, a Philipsre és a GE-re is. A másik lehetséges vizsgálat Hadházy Ákos szerint az uniós pénzből finanszírozott Harmadik Évezred Alapítvány lehet. Itt fiktív módon szerveztek sportnapokat közpénzből, amelyeken csak néhány ember lézengett. A kárérték itt majdnem félmilliárd forint volt.

Magyarország abban is javított, hogy a nemzeti hatóságok milyen arányban tesznek lépéseket az OLAF ajánlásait követően. Ez 2019-ben Magyarországon 47 százalék volt, a tavalyi 45 százalék után. Ezzel Magyarország a lista középmezőnyében foglal helyet. Tavaly egyébként Ville Itälä OLAF-igazgató találkozót kért Polt Péter Legfőbb Ügyésztől, mert nem volt elégedett azzal, ahogy magyar hatóságok csak elvétve emeltek vádat az OLAF ajánlásai alapján – teszi hozzá az Euronews. Január 31-én volt a találkozó, mely után azt közölték, hogy a szervezeteik közti eddigi jó együttműködés további elmélyítésében állapodtak meg.

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Dömsödi Gábor lehet, hogy kilép a politikából (videó)

Lehet, hogy búcsút int a közéletnek.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Három Pest megyei jelöltet jelentett be a Momentum, Buzinkay az egyik

A Momentum Mozgalom csütörtökön újabb három országgyűlési képviselőjelöltet mutatott be, ezúttal Pest megye választókerületeiben.