fbpx

Szél Bernadett: A nihilista Fidesznek csakis értékalapú alternatívája lehet

A politika csakis értékalapú lehet – mondja Szél Bernadett, akit véleménynyilvánítás „elkövetése” miatt akarnak büntetni. A független országgyűlési képviselő úgy látja, hogy a kormány semmit sem tanult a koronavírus-járvány első hullámának tapasztalataiból. A konzultációs ívek gyűjtése után sincs számára megállás, azt vallja, hogy folytatni kell a valóságkampányt. „Az emberek között a helyünk” – teszi hozzá. Szél Bernadett szerint az elmúlt tíz év azt bizonyította, hogy vagy együtt mennek ellenzékben, vagy elbuknak a Fidesz ellen. A Jövő TV-nek válaszolt arra is, hogy miként lehet hatékony részese a 2022-re készülő ellenzéki együttműködésnek, illetve indulna-e előválasztáson közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltként.

– Idézést és 250 ezer forintos bírságot kapott még az áprilisban és májusban szervezett, a kórházi ágyak felszabadítása okán szervezett dudálós tüntetések miatt. Mit gondol, meddig fajulhat ez az ügy?

– Véleménynyilvánítás „elkövetése” miatt kaptam a bírságot: egy olyan tiltakozáson vettem részt, ami messzemenőkig figyelembe vette a járvány elleni védekezés szabályait, a közrendre és közbiztonságra vagy a közlekedés rendjére semmilyen veszélyt nem jelentett. Ennek ellenére megbüntettek, nemcsak engem, sokakat. Szeptember 18-ára idézést kaptam, meghallgatásra megyek a rendőrségre.

“Ha maradnak az eredeti határozatnál, akkor a következő lépés a bíróság. Végső soron ledolgozom a 300 órát közérdekű munkában. Ez számomra elvi kérdés.”

– Nyakunkon a koronavírus-járvány második hulláma. Hogy látja, tanulhatott valamit a kormány az első hullámból, vagy szükség lesz még dudálós tüntetésekre?

– Nem igazán látom a „tanulást” a kormány lépésein. Itt van például a határzár. Az első hullámban sokat küzdöttem azért, hogy ne szakítsák el egymástól ilyen drasztikusan a határ két oldalát. Olyan döntéseket hoztak, amiket senkivel nem egyeztettek, még a szomszédos országokkal sem. Most ugyanezt csinálják. De beszélhetünk az egészségügy állapotáról, a digitális oktatásról, a munkanélküliek, vállalkozások megsegítéséről. Nincs tanulás, nincs előrelépés.

– Az elmúlt hetekben folyamatosan az országot járta, hogy összegyűjtse a kormány által kiküldött nemzeti konzultációs íveket. Mennyit sikerült eddig összegyűjteni?

– Szeptember közepén fogok tudni számokat mondani, addigra összesítjük az íveket. Nekünk nem egy központba érkeztek csak az ívek, mint a kormánynak, hanem gyakorlatilag az ország minden pontján gyűjtötték fantasztikus emberek, lelkes civilek, önkéntesek, pártok több mint 350 gyűjtőponton. Az ívek begyűjtése most is folyamatban van, például most Zalába megyek köszönetet mondani az ottani gyűjtőknek, és egyben az íveket is átveszem.

Szél Bernadett átveszi a begyűjtött konzultációs íveket Tóth Árontól, az LMP Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnökétől.
Fotó: Tóth Áron Facebook oldala
Szél Bernadett átveszi a begyűjtött konzultációs íveket Tóth Árontól, az LMP Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnökétől.
Fotó: Tóth Áron Facebook oldala

– Mi lesz a begyűjtött ívek sorsa, illetve milyen konklúziója lehet az egész akciónak?

– Legyen meglepetés az ívek sorsa. Két dolgot azonban elárulhatok: mindenképpen kifejezi majd a propaganda elleni tiltakozásunkat és mindenképpen zöld megoldás lesz, hogy ha fölöslegesen használt is fel a kormány ennyi fát a propagandalevelekhez, legalább a végén jó helyre kerüljenek a papírok.

“A végső konklúzió pedig csak az lehet, amit már eddig is sokszor elmondtam: nincs megállás, folytatni kell a valóságkampányt, az emberek között a helyünk!”

– Jobbikos közös jelöltje van az ellenzéki pártoknak a borsodi időközi választáson, úgy, hogy egy vitatható adminisztrációs indok miatt a Jobbik nem is lehet hivatalosan jelölőszervezet. Már nem számít a párt, nem számít az értékfelfogás, csak az, hogy a Fidesz ellen egy közös jelölt legyen?

– Az elmúlt tíz év azt bizonyította, hogy vagy együtt megyünk ellenzékben, vagy elbukunk. Minden pártnak nagy tanulás volt ez, de az együttműködés ténye nem zárja ki azt, hogy minden erőtér megőrizze a saját identitását. Én mindig azt gondoltam, és ebben hiszek, hogy a politika csakis értékalapú lehet, mert ha nem az, akkor nettó hatalomtechnika, ahogy azt a Fidesztől látjuk.

– Tíz évvel ezelőtt egészen biztos, hogy az ellenzéki pártok nem közösködtek volna a Jobbikkal, de olyan jelöltet sem vettek volna a nevükre, amelynek korábban antiszemitának számító kijelentései voltak, mint Bíró Lászlónak. Nyolc évvel ezelőtt Gyöngyösi Márton – egy úgymond – „nyelvbotlása” miatt is együtt tüntettek az ellenzéki pártok a kormánypártok politikusaival. Akkor nem volt elég egy bocsánat, most azonban a politikai érdek már mindent megbocsáthatóvá tesz?

– Bíró László korábbi kijelentését az Alfahírben kommentáltam.

“Egy dolgot viszont látni kell, mert sokan sokat tanultunk azzal kapcsolatban, hogy van-e alternatívája a teljes együttműködésnek. Röviden a válasz: nincs.”

Tíz évvel ezelőtt még demokráciáról beszélhettünk Magyarországon, ahol tisztességes verseny lehetett a pártok között. Ma már nincs demokrácia, csak üres díszletek, nincs jogállam, csak törvényesített törvénytelenségek sora, nincs sajtószabadság, csak propaganda. Ez mind a Fidesz bűne, a Fidesz pedig maga kényszerítette ki a teljes együttműködést. Az értékek ugyanakkor nagyon is számítanak, és számomra alap, hogy a nihilista Fidesznek csakis értékalapú alternatívája lehet.

Bíró László kijelentéseivel kapcsolatban az Alfahírnek adott interjújában Szél Bernadett azt mondta: „Természetesen amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy Bíró László antiszemita bejegyzése messzemenőkig elfogadhatatlan, és nyilvánvaló, hogy ebből minden érintett félnek le kell vonnia a megfelelő következtetéseket. Az az ellenzéki pártok döntése, hogy a bocsánatkérést elfogadva továbbra is támogatják-e a jobbikos jelöltet, vagy új jelöltet választanak.”

– Egy független képviselő, aki mögött tekintélyes politikai múlt van, és feltételezhetően van is még mit keresnie a politikában, hogyan lehet hatékonyan részese a 2022-re készülő ellenzéki együttműködésnek? Egyáltalán függetlenként van helye, vagy ehhez valamilyen párthoz kell gravitálnia?

– Számomra az a legfontosabb most, hogy a lehető leghatékonyabban segítsem a kormányváltás és ezzel Magyarország ügyét. Most abban látom a szerepemet a választók és a számukra fontos ügyek képviseletén túl, hogy tegyek a kiábrándultság, a fásultság, a passzivitás ellen. A kormányváltás legfontosabb kérdése ugyanis az, hogy hiszünk-e magunkban és hajlandóak vagyunk-e tenni a változásért. Nagyon pozitív tapasztalataim vannak ezzel kapcsolatban a valódi konzultációs országjárásról. Megmozdult az ország, rengetegen kapcsolódtak be az akcióba. Ezt kell folytatnunk!

– Az ellenzéki oldalon gyakori kérdés, hogy ki lehetne az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje. Ön szerint ki lenne alkalmas rá? Egyáltalán kell közös miniszterelnök-jelölt, vagy akár lehet több is?

– Fontos, hogy egy közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt legyen, akit előválasztáson választanak ki.

“Olyan jelöltre van szükség, aki képes stabil kormányzást biztosítani a kormányváltás utáni többpárti kormány élén.”

Ehhez persze minden politikai erőnek partnernek kell lennie, de biztosan integratív ember kell. De hogy ki, azt döntsék el a választók az előválasztáson.

– Ön már egyszer volt miniszterelnök-jelölt az LMP színeiben, arra készült és azért dolgozott, hogy 2018-tól Szél-kormánya legyen az országnak. El tud képzelni olyan forgatókönyvet, hogy ha lesz az ellenzéki miniszterelnök-jelölteknek előválasztása, megméretteti rajta magát?

– A politikai jövőmmel kapcsolatban egyelőre annyit látok, hogy szeretnék a változás egyik katalizátora lenni, ezért szeretnék a lehető legtöbb emberhez eljutni és a lehető legtöbb embert aktivizálni. Együttműködés és állampolgári aktivitás, ez kell a sikeres fordulathoz.

Avatar
Nótin Tamás
A Jövő TV egykori főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Az átlagkereset is kevés az e-biciklikhez (videó)

Hiába az állami támogatás, ha az átlagkereseted bánja.

Ungár Péter: Egy politikusnak nem feltétlenül az a dolga, hogy morális példát mutasson – Videó

A Jövő TV politikai és közéleti kibeszélőjében, a Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában Ungár Péterrel, az LMP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
9követőkövető
2,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Fekete-Győr futásra hívta Németh Szilárdot és Budai Gyulát

A pártelnök szerint a kormánypárti, mellüket döngetők harminc métert nem tudnak egyben lefutni