fbpx

Törvénymódosítás jöhet a home office miatt

Hamarosan az Országgyűlés elé kerülhet a munka törvénykönyvének módosítása, melynek célja az otthoni munkavégzés rugalmasabbá tétele. Amennyiben a parlament megszavazza a módosítást, a munkavégzés helye és módja azon múlhat, hogy a munkaadó és a munkavállaló miben állapodnak meg.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a tervezet elfogadását követően a munkaadó nem kötelezheti folyamatos otthoni munkavégzésre a munkavállalót, amennyiben utóbbi abba nem egyezik bele. A módosítás elfogadása után az alkalmazottak is kérhetik a home office lehetőségét a munkáltatótól.

A szabályozás tehát rugalmas lenne, ugyanis a munkaadó és a munkavállaló közös megegyezése, alkuja határozná meg, mely napokon lehetne otthonról végezni a munkát. Ennek oka, hogy az otthoni munkavégzés népszerűsége a veszélyhelyzet megszűnését követően is megmaradni látszik, a vállalatok nagy része emiatt meg is hagyta a lehetőséget a távmunkára.

A munkáltató is beszállna a rezsibe

Az otthoni munkavégzést pénzbeli hozzájárulással is segíthetnék a munkáltatók, amelynek értelmében adómentes rezsiátalányt nyújthatnának az otthoni munkavállalóknak. Ennek mértéke a korábbi tervek szerint a mindenkori minimálbér tíz százaléka, vagyis 16 100 forint lenne havonta. A térítés összegéből a munkavállaló a gáz, a villany és a víz ára mellett az internetszolgáltatás költségét is állhatja.

A törvénymódosítás továbbra is szabályozná, hogy a munkáltatónak kell rendelkezésre bocsátania azokat az eszközöket, amelyek a feladatok biztonságos ellátásához elengedhetetlenek. Az eszközök használatáról és a biztonságos munkavégzés otthoni körülményeiről szintén a foglalkoztatóknak kell gondoskodniuk.

Munkahelyi baleset kérdése, és az egyoldalú óraszám növelésének szabályozása

Az új home office-szabályoknak a munkavédelmi kérdéseket is pontosítania kell, többek közt a munkabaleset területét, ezt ugyanis otthoni munkavégzés esetén rendkívül nehéz lesz megállapítani.

Otthoni munkavégzés esetén a munka és a család közötti határ megteremtése a munkavállaló feladata, azonban a munkáltató sem támaszthat irreális elvárásokat: kötelező digitális jelenlétet, bújtatott túlórát vagy a munka kezdetének és végének egyoldalú, azonnali megváltoztatását.

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

“A Polgári Válasz 106 körzetben tervezi az indulást” – Bencsik János

A Reflektorban című műsorunk keddi adásában Bencsik János, független országgyűlési képviselő és a Polgári Válasz mozgalom alapító tagja volt a vendégünk, akivel a magyar közélet és politika aktualitásairól beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Kósa Lajos és sofőrje felváltva mehettek a vesztegetési pénzért

Egy friss dokumentum szerint a csengeri örökösnő 68 millió forint vesztegetési pénzt továbbíthatott Kósa Lajosnak