fbpx

Mikecz Dániel: A Fidesz szempontjából hiba lenne, ha nem indulhatna el a jobbikos Bíró László

A Jövő TV Reflektorban című műsorában Mikecz Dánielt, a Republikon Intézet vezető elemzőjét, kutatóját kérdeztük az október 11-i borsodi időközi választás tétjéről. Mennyire lehetett taktikus a Fidesz részéről, hogy az elhunyt Koncz Ferenc lányát indítják a választáson, vagy ez csak egy kétségbeesett lépés? Mennyire számíthatnak majd a végeredmény szempontjából a részvétszavazatok? Árthat-e és kinek árthat leginkább, hogy a jobbikos Bíró Lászlót bár startvonalra állították az ellenzéki pártok, de a rajtvonalról nem tudott elstartolni? A Fidesz ellenében megbocsáthatóak-e Bíró László korábban tett, elítélhető kijelentései?

Koncz Ferenc (Fidesz-KDNP) tragikus halála után időközi választást írtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú választókerületben. A kormánypárt jelöltje Koncz Zsófia, az elhunyt Koncz Ferenc volt országgyűlési képviselő lánya, aki már össze is gyűjtötte a szükséges ajánlásokat. Az ellenzéki pártok a jobbikos Bíró Lászlót támogatják, aki azonban adminisztrációs okok miatt még nem tudta elkezdeni a jelöltté váláshoz szükséges aláírásgyűjtést. Utóbbi a Fidesz szerint a Jobbik felkészületlenségét mutatja, míg az ellenzék egyértelműen a kormányoldal szándékos közbeavatkozását látja az ügyben.

Bemutatták közös jelöltjüket az ellenzéki pártok Tiszaújvárosban – Jövő TV

A jobbikos Bíró László agrárvállalkozó lesz az ellenzék közös jelöltje Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületében az október 11-ei időközi országgyűlési választáson – közölték az MTI szerint a pártok képviselői pénteken Tiszaújvárosban, ahol sajtótájékoztatón mutatták be a jelöltet.

“A nagy tét az, hogy marad-e a kétharmad.”

– fogalmazott Mikecz Dániel a Jövő TV Reflektorban című műsorában. Kifejtette: ha az ellenzéknek sikerül megnyernie az október 11-i választást, akkor elmondhatják, hogy működik az a stratégiájuk, miszerint egy kormánypárti jelölt ellen egy ellenzéki indulót támogatnak. Ez adhat egy magabiztosságot is a 2022-es választásokra – tette hozzá az elemző. A Fidesz oldaláról azonban egy győzelem azt jelentheti, hogy az ellenzéki összefogás önkormányzati választáson elért sikere csak egyszeri eset volt.

Arra a kérdésre, a Fidesz jól döntött-e arról, hogy Koncz Zsófiát támogatja, a Republikon elemzője emlékeztetett rá: Koncz Ferenc lánya a Fidesz ifjúsági szervezetében már bizonyított, ezáltal van beágyazottsága a pártban, emellett van tapasztalata, és helyismerete is. Mikecz Dániel hangsúlyozta: a megöregedett Fidesznek is fontos, hogy egy fiatal jelöltet indíthat, ez jelzésértékű, nem csak az 50-60 éves férfiak kapnak lehetőséget a pártban.

Az elemző arra hívta fel a figyelmet: a magyar politikai közéletben nincs jelen, hogy egy politikus hozzátartozóit elővegye az ellenoldal politikai haszonszerzés céljából, így Koncz Zsófiának sem kell tartania attól, hogy bármiféle támadás éri az ellenzék részéről azért, mert az elhuny Koncz Ferenc lánya.

“A magyar politikában szerencsére még most is tabunak számít, hogy a hozzátartozókat, akik nem politizálnak, nem közszereplők, azokat támadnák.”

Azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Választási Bizottság határozata szerint a Jobbik nem jelölheti Bíró Lászlót az időközi választáson, Mikecz Dániel elmondta: szerinte a Fidesznek sem teljesen az az érdeke, hogy így elgáncsolja az ellenzéki jelölt indulását, ezzel a húzással csak azt a perspektívát táplálná, hogy itt egy diktatúra épül. A másik oldalról megvizsgálva viszont ott a kép, hogy az ellenzék nem képes jelöltet állítani.

“Végső soron a Fidesz szempontjából az sokkal nagyobb hiba lenne, ha nem indulhatna el Bíró László ezen a választáson.”

A Jövő TV Reflektorban című műsorában arról is szó esett, hogy a kormánymédia elővette Bíró László korábbi, erősen kifogásolható kijelentéseit, amiket azonban az ellenzéki pártok megbocsáthatónak tartanak. Mikecz Dániel szerint több szinten lehet ezt értékelni. Egyrészt morálisan, másrészt a politikai racionalitás mentén is. Ugyanakkor az elemző elmondta: az ellenzéki nyilvánosságba sincs sok szó erről az ügyről, és az ellenzéki – nem jobbikos – választóknak egy része is inkább hallgat erről az esetről, minthogy felvetné, „mégis milyen pártjaink vannak, ha egy ilyen jelölt mögé be tudnak állni”.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Nem zárhatnak ki, mert “libernyák” vagy! (videó)

Ha most kezdené a Színművészetit, nem tudná hogy végig csinálná-e

Hohn Krisztina: “Mint jelölt, én Gödöllőn tervezem az indulásomat” – Videó

A Reflektorban című műsorunk keddi vendége Hohn Krisztina, az LMP- frakció országgyűlési képviselője és az Új Kezdet párt elnöke volt.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Újabb jelöltet mutatott be az LMP és a Momentum

A nagykátai körzetében az LMP Schmuck Erzsébetet, a párt társelnökét, a Momentum Csepelen dr. Szabó Szabolcsot, jelenleg független képviselőt indítja.