fbpx

Mégsem lesz szennyvíziszapos komposztáló Tószeg határában

A lakossági tiltakozást követően sajtótájékoztató keretében jelentették be Szolnokon, hogy megegyezés született a tószegi komposztálótelep ügyében. „Tószegen megnyugodhatnak a kedélyek, nem lesz szennyvíziszapos zöldhulladékfeldolgozás” – jelent meg kedden a Szolnok TV Facebook-oldalán. A település határában korábban működött már komposztáló, de a 2000-es években hosszas huzavona után bezárták a kellemetlen szagok miatt, most újranyitották volna, de a lakossági ellenállás ezt megakadályozta. Tóth Áron, az LMP szolnoki politikusa még augusztus elején indított petíciót a komposztálótelep újranyitása ügyében, hogy a helyiek garanciát kapjanak: soha többe ne legyenek kellemetlen szagok Tószegen.

A szoljon.hu beszámolója szerint Szalay Ferenc, a kistérségi és hulladékgazdálkodási társulás elnöke a szolnoki városházán tartott keddi sajtótájékoztatón elmondta: szükségessé vált a komposztálást magasabb szintre emelni, ugyanis fontos ellátni a társulás terültére eső negyven település igényeit. Arról is beszélt, hogy hónapokkal ezelőtt indult el egy tervezési folyamat, hogyan lehetne a zöldhulladék feldolgozását megoldani a térségben, ezzel kapcsolatban esett szó először a Tószeg határán kívül eső telep kialakításáról, melyről kikérték a környezetvédelmi felügyelőség állásfoglalását. Azt is hozzátette: a lakosság véleménye fontos, hogy a település a szaghatások miatt ne kerüljön még egyszer kellemetlen helyzetbe.

Gyuricza Miklós, Tószeg polgármestere emlékeztetett rá, hogy tizenöt-húsz évvel ezelőtt komoly problémákat okozott a szennyvíziszapot is felhasználó telep.

Elviselhetetlen bűz terjengett az egész faluban, a környezetvédelmi hatóság jogosnak ítélte a lakossági panaszokat és az eljárás végén bezáratták a zöldhulladék feldolgozót. Amikor felmerült az újranyitás kérdése, szakmai egyeztetések szükségességét jeleztük. Egy kompromisszumos megoldást tűztünk ki, mely garanciát biztosít a helyieknek” – hangsúlyozta a polgármester.

A szoljon.hu szerint azt is elmondta: kikérték a lakosok véleményét, és a válaszokból tisztán látszott, hogy a helyiek nem szeretnének szennyvíziszapot is felhasználó üzemet.

A jelenlegi bejelentés tehát egy hónapok óta tartó egyeztetési eljárás végére tesz pontot. A leendő üzemeltető ugyanis módosítja a működési engedély iránti kérelmét, hogy csak szennyvíziszap nélküli technológiát alkalmazhassanak” – hangsúlyozta Gyuricza Miklós.

A Jövő TV-nek Tóth Áron, az LMP szolnoki politikusa sikernek nevezte a keddi szolnoki bejelentést, azt is elmondta: korábban egy helyi közösség kereste meg a tószegi üggyel kapcsolatban, utána indított aláírásgyűjtést a szennyvíziszapos komposztáló létesítése ügyében.

„A döntést pozitívan értékelem, hiszem eleve az volt a petíciónk célja, hogy garanciákat harcoljunk ki vele, és soha több ne legyenek kellemetlen szagok Tószegen, mint korábban” – fogalmazott Tóth Áron a Jövő TV-nek. Bár a keddi sajtótájékoztatón elhangzottak alapján már hónapok óta folytak az egyeztetések, Tóth Áron szerint az aláírásgyűjtéssel sikerült egy kicsit felerősíteni a helyiek hangját, és ez is segített egy a közösség számára pozitív döntést meghozni. „Megvárjuk a szeptember 2-i közmeghallgatást, utána döntünk a petíció további sorsáról” – tette hozzá Tóth Áron.

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Orbánt nem feltétlenül zavarja, ha nem fogadják el az uniós mentőcsomagot

Pedig azért nem esne most rosszul Magyarországnak egy jó pár milliárd eurós mentőscsomag.