fbpx

Brenner Koloman: A Fidesz adminisztratív módszerekkel akadályozza az ellenzéket

A Jövő TV Reflektorban című műsorában Brenner Koloman jobbikos országgyűlési képviselővel, az Országgyűlés alelnökével arról beszélgettünk, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozata szerint a Jobbik nem jelölheti Bíró Lászlót a tiszaújvárosi időközi választáson.

A január 25-i tisztújítás óta nem sikerült a bíróságnál átvezetni a Jobbik új elnökségét, így hivatalosan a párt nem lehet jelölő szervezet. Ki hibázott itt? A Jobbik követett el mulasztást, vagy csak a Fidesz gördít akadályt az ellenzéki indulás elé? Brenner Kolomant azzal kapcsolatban is megkérdeztük, hogy a kormánymédia elővette Bíró László korábbi, erősen kifogásolható kijelentéseit. Jakab Péter januárban azt nyilatkozta, hogy „a néppárti irányvonalba semmilyen szélsőséges megnyilvánulás nem fér bele”. Ezzel az indokkal szólították fel Kulcsár Gergelyt, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés jobbikos képviselőjét, hogy adja vissza mandátumát. A politikus évekkel ezelőtt azzal büszkélkedett, hogy beleköpött a Holokausztnak emléket állító egyik Duna-parti cipőbe. Brenner Koloman válaszolt arra is, hogy ha Bíró Lászlónak nem sikerül hivatalosan jelöltté válnia, akkor az ellenzéki pártok támogatnák-e a Szanyi Tibor volt szocialista politikus által életre hívott Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom (ISZOMM) által támogatott jelöltet.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hétfői határozata szerint jogszabálysértően vette nyilvántartásba jelölőszervezetként a tiszaújvárosi választási bizottság a Jobbikot, a szervezet nyilvántartásba vételi kérelmét ugyanis olyan törvényes képviselő nyújtotta be, akinek a képviseleti joga jelenleg nem hatályos.

„A fideszes többségű Nemzeti Választási Bizottság a mai napon helyt adott a Fidesz fellebbezésének, így továbbra sem engedik, hogy Bíró László az ellenzék közös jelöltjeként elinduljon az október 11-i időközi országgyűlési választáson”

– közölte Jakab Péter, a Jobbik elnöke, aki szerint a Fidesznél összeültek, és kitalálták, hogy a jobbikos Bíró László nem indulhat el összellenzéki jelöltként az időközi országgyűlési választáson.

„Ezzel a lépéssel Orbán és a Fidesz végleg megérkezett a keleti diktátorok szintjére, oda, ahol az ellenzéket adminisztratív eszközökkel próbálják meg eltiltani a választáson való részvételtől” – fogalmazott Jakab Péter a Facebook-oldalán. A Jobbik a Nemzeti Választási Bizottság határozata ellenére is folytatja a kampányt és a Kúriához fordul.

„Orbán Viktor azt szeretné, ha Magyarországon a választáson csak a Fidesz és a Fidesz által támogatott kamujelöltek indulnának el, de az ellenzék nem”

– jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Jakab Péter. Bemutatott egy július 7-én kelt végzést, melyet a Fővárosi Törvényszék állított ki, és amely állítása szerint igazolja, hogy ő a Jobbik elnöke, Gyöngyösi Márton pedig az elnökhelyettese. Hozzátette: egy jogállamban július 25-én ennek a végzésnek jogerőre kellett volna emelkednie. Jakab Péter arra kérte a választókat és az ellenzéki pártokat is, hogy támogassák Bíró Lászlót.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 6. számú, a megye délkeleti részét lefedő, tiszaújvárosi székhelyű egyéni választókerületben október 11-én tartanak időközi választást, a helyi választók a júliusban motorbalesetben elhunyt fideszes Koncz Ferenc utódjáról dönthetnek majd. A kampány augusztus 22-én kezdődött, a jelölteket szeptember 4-én 16 óráig lehet bejelenteni. Koncz Ferenc helyett a lányát, Koncz Zsófiát indítják a kormánypártok.

Avatar
Nótin Tamás
A Jövő TV egykori főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Hohn Krisztina: “Mint jelölt, én Gödöllőn tervezem az indulásomat” – Videó

A Reflektorban című műsorunk keddi vendége Hohn Krisztina, az LMP- frakció országgyűlési képviselője és az Új Kezdet párt elnöke volt.

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Újabb jelöltet mutatott be az LMP és a Momentum

A nagykátai körzetében az LMP Schmuck Erzsébetet, a párt társelnökét, a Momentum Csepelen dr. Szabó Szabolcsot, jelenleg független képviselőt indítja.