fbpx

Orbán Viktor: Nem szabad, hogy elragadjon bennünket a szív, a nyár, a Balaton

Jelenleg jól van beállítva a koronavírus-járvány elleni védekezés szintje, és minden változtatás kockázatot jelentene, ezért „ne kockáztassunk, minden maradjon úgy, ahogy van” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök azt is mondta, hogy „a mostani állapot jó, stagnál a helyzet”, és minden változás, amit esetleg tennének, az magával hordozhatja a helyzet romlásának kockázatát, ezt pedig nem szeretné a kormány vállalni. „Ha tartjuk azt, ahogy eddig éltünk, és ahogy eddig együtt éltünk a vírussal, akkor nem lesz baj” – fogalmazott Orbán Viktor, aki azt is megjegyezte:

a járványügyi helyzetben a magyar egészségügyi rendszerről kiderült, hogy Európa egyik legjobban teljesítő egészségügyi rendszere.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a tervszerű, higgadt, kiszámítható védekezést nem szabad feladni,

„nem szabad, hogy elragadjon bennünket a hév, a lelkesedés, a szív, a nyár, a Balaton, a nyaralás”, hanem „legyen a fejünkben, hogy a vírus itt van közöttünk”.

A „nyugalom hátterében” folyamatosan több száz ember áll készenlétben „egy gépház megbízható módján” – tette hozzá.

A miniszterelnök elmondta: az operatív törzs ülésezik, keddenként tesz javaslatot a kormánynak az esetleges módosításokra, erről a kabinet szerdánként tud határozni, a döntések pedig pénteken lépnek hatályba.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a járvány miatt segíteni kell a könnyűzenével foglalkozóknak is, ezért a kormány elkülönített nekik több mint 5 milliárd forintot, és egy olyan program indul, amelyben garázskoncerteket rögzítenek, majd a média bemutatja őket. A keretből 800 millió forintot kifejezetten a cigányzenészek megsegítésére szánnak. A kormány csütörtöki döntése szerint augusztus 15-e után sem lehet az 500 fősnél nagyobb zenés, táncos rendezvényeket tartani. (A Jövő TV a magyar zeneipar helyzetéről és jövőjéről a Bohemian Betyars zenekar énekesét kérdezte.)

A miniszterelnök a munkaügyi helyzettel kapcsolatban elmondta: a járvány miatt összességében ugyan megtört a foglalkoztatás lendülete, de „ezt már sikerült visszaállítani”,

néhány hét múlva pedig az is kijelenthető lesz, hogy teljesült az a kormányzati vállalás, amely szerint annyi munkahelyet hoznak létre, amennyit tönkretett a vírus.

Orbán Viktor a legutóbbi EU-csúcsról is szólt, szerinte a magyarok ne úgy gondoljanak az európai uniós forrásokra, mint „amit mi kapunk valakitől, aki nálunk gazdagabb és erősebb”, hanem úgy, hogy Magyarország a nyugati áruk védővámok nélküli behozataláért és beruházásokért cserébe elvárja a létrejövő profit egy méltányos részének visszajuttatását, mert „az a mienk, azért mi dolgoztunk meg”. A versenyfeltételek egyenlőtlenek voltak, ezért „jár nekünk valamifajta esélyegyenlőséget teremtő pénzügyi visszatérítés” – jegyezte meg.

„A legutolsó brüsszeli csatában négy nap alatt 3 milliárd euróval, több mint 1000 milliárd forinttal növeltük meg azt az összeget, amelyet be tudunk vonni a magyar gazdaságba” – közölte Orbán Viktor.

(MTI nyomán)

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Premier Kultcafé: A legfontosabb számunkra a fogyatékossággal élő dolgozóink védelme

A Jövő TV 'A hét vállalkozója' videósorozatának negyedik részében a Premier Kultcafé-ba látogattunk el

A nők helyzete a magyar politikában (videó)

A magyar nők társadalmi és politikai megítélésével kapcsolatban Kunhalmi Ágnes, Bősz Anett, Szabó Tímea, Demeter Márta és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselőket kérdeztük, akik általános tapasztalataikról és személyes élményeikről is meséltek nekünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Élőben jelentkeztünk a Parlamentből

Az azonnali kérdések és válaszok órája élőben az Országgyűlésből.