fbpx

Levegő Munkacsoport: a kavics- és homokbányák negatív módon hatnak a mezőgazdaságra

A Jövő TV hétharminc című reggeli műsorában Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projekt vezetőjével a klímaváltozás elleni harcról, a szemétégetés kockázatairól, a Levegő Munkacsoport tevékenységéről, valamint a pilismaróti kavicsbánya-építés kockázatairól beszélgettünk.

A hétharmincban Szegő Judit beszélt a Plan Up Life nevű projektről, melynek lényege, hogy öt EU-tagállam dolgozik együtt a tagállamok számára kötelező nemzeti energia- és klímatervek véleményezésén, valamint javaslatok kidolgozásában. Arra is kitért, hogy a Levegő Munkacsoportnál többek között közlekedésügyi, településrendezési, és a háztartási tüzelés témáját érintő kérdésekkel foglalkoznak, illetve javaslatcsomagokat dolgoznak ki.

Kérdésünkre, miszerint figyelembe veszik-e a döntéshozók a munkacsoport javaslatait, Szegő Judit elmondta: a kormány a kötelezettségén túl nem igazán kéri ki a véleményüket, mint ahogy sok más civil szervezetét sem. Az önkormányzatok esetében már más a helyzet, mivel a településeknek klímastratégiát kell kidolgozniuk, így részükről nagyobb nyitottság tapasztalható.

A Levegő Munkacsoport aktív kampányt folytat a kommunális szemétégetés felszámolásáért is – ugyanis a lakossági hulladékának 2/3-a még mindig égetés formájában tűnik el – ami Szegő Judit szerint a megfelelő tüzelőanyagok átadásával lehetne orvosolni.

A pilismaróti kavicsbánya ügyével kapcsolatban megjegyezte: nem csak a tágabb, hanem a szűkebb közvélemény is csak a héten értesült a kavicsbánya építésének tervéről, így a Levegő Munkacsoport álláspontja szerint az elsődleges probléma a társadalmi egyeztetés teljes hiánya. Véleményük szerint továbbá el kellene kerülni a kavics- és homokbányák nyitását, sokkal inkább az újrafelhasználásnak kellene előtérbe kerülnie az építőanyagokkal kapcsolatban.

A beruházás következtében kialakuló bányatavak miatt a talaj vízszintje csökken, ami rendkívüli módon kihat a környező területek mezőgazdaságára is, továbbá a kiszáradás veszélye is fennáll.

Áll a bál Pilismaróton az építendő kavicsbánya miatt, lemondott a polgármester – Jövő TV

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy a Dunakanyarban található Pilismaróton tiltakozásba kezdtek a helyi civilek, ugyanis a községben homok-kavics bányát akarnak létesíteni több mint 120 hektáron. Amellett, hogy a pilismaróti lakosok aláírásgyűjtésbe kezdtek, az önkormányzat honlapján kedden reggel egy közlemény is megjelent, mely szerint a település lakói helyi népszavazást kezdeményeztek, melyben az alábbi kérdést tennék fel: “Hozzájárul-e, a tervezett sóderbánya műveléséhez szükséges területi besorolás megváltoztatásához, Pilismarót község Településszerkezeti tervében, Kidz-ről Kb-B-re?”

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Nem zárhatnak ki, mert “libernyák” vagy! (videó)

Ha most kezdené a Színművészetit, nem tudná hogy végig csinálná-e

Hohn Krisztina: “Mint jelölt, én Gödöllőn tervezem az indulásomat” – Videó

A Reflektorban című műsorunk keddi vendége Hohn Krisztina, az LMP- frakció országgyűlési képviselője és az Új Kezdet párt elnöke volt.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Újabb jelöltet mutatott be az LMP és a Momentum

A nagykátai körzetében az LMP Schmuck Erzsébetet, a párt társelnökét, a Momentum Csepelen dr. Szabó Szabolcsot, jelenleg független képviselőt indítja.