fbpx

Hogyan hatott ránk a korlátozások ideje alatt a bezártság?

A Jövő TV hétharminc című péntek reggeli műsorában Karsai Szilvia pszichológussal arról beszélgettünk, hogyan hatott ránk a kijárási korlátozások ideje alatt a bezártság, mire kell figyelnünk, miként készülhetünk fel ilyen helyzetekre pszichésen, illetve milyen felmérések készültek a koronavírus-járványhelyzet kapcsán, és ezeknek milyen tanulságaik vannak.

Karsai Szilvia kifejtette: általánosításokkal nem lehet élni, mindenkit másképp érintett a kijárási korlátozások időszaka, de azt el lehet mondani, hogy egy olyan krízishelyzetről volt szó, amivel a most élő generációk nem nagyon, vagy csak kivételes helyzetben találkoztak. Nincsenek erre megküzdési módok, minták, illetve tapasztalatok, és éppen ezért egy nagyon ijesztő, szorongásos helyzetet hozott létre – tette hozzá a pszichológus.

Karsai Szilvia elmondta: száz százalékban nem lehet az ilyen helyzetekre felkészülni, de lehet lépéseket tenni, az első hullám megtanított minket napi rutint kialakítani, továbbá nagyon sok alapítványi segédanyag készült, valamint sok pszichológus felajánlotta az önkéntes online segítségét.

A pszichológus szerint a hírek világa nagyon könnyen be tudja rántani az embereket egy olyan állapotba, ami nem segíti a megküzdésüket a járványhelyzettel, ugyanakkor az elhatárolódás sem jó stratégia, mert így a fontos információk sem fognak eljutni hozzájuk. A WHO is azt ajánlja, hogy korlátozzuk a médiafogyasztást, de ez legyen tudatos keretek között tartva, illetve hiteles forrásokból tájékozódjunk – hívta fel a figyelmet Karsai Szilvia.

Mikor eleve egy bizonytalan helyzet van, az egzisztenciánk és a saját egészségünk miatt is aggódunk, akkor az ellenőrizetlen tartalmak, az álhírek nagyon nem segítenek – mondta el a pszichológus a Jövő TV hétharminc című péntek reggeli műsorában.

Folyamatosan készülnek a járványhelyzet kapcsán felmérések, Karsai Szilvia most egy olyan kutatásban vesz részt, amely során a karanténélményeket vizsgálják, megkülönböztetve, hogy hatósági vagy önkéntes karanténról van szó. Ennek kiértékelésére azonban még várni kell.

Avatar
Nótin Tamás
A Jövő TV egykori főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Nem zárhatnak ki, mert “libernyák” vagy! (videó)

Ha most kezdené a Színművészetit, nem tudná hogy végig csinálná-e

Hohn Krisztina: “Mint jelölt, én Gödöllőn tervezem az indulásomat” – Videó

A Reflektorban című műsorunk keddi vendége Hohn Krisztina, az LMP- frakció országgyűlési képviselője és az Új Kezdet párt elnöke volt.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Újabb jelöltet mutatott be az LMP és a Momentum

A nagykátai körzetében az LMP Schmuck Erzsébetet, a párt társelnökét, a Momentum Csepelen dr. Szabó Szabolcsot, jelenleg független képviselőt indítja.