fbpx

Szoros küzdelemben Andrej Duda nyerte a lengyel elnökválasztást

Vasárnap tartották a lengyel elnökválasztás második fordulóját, ahol Varsó ellenzéki főpolgármestere, Rafal Trzaskowski a regnáló elnökkel, Andrzej Dudával, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjével csapott össze.

A választást megelőző felmérések szoros eredményt jósoltak, amit a választások késő esti részeredményei is alátámasztottak, az exit-pollok ugyanis hibahatáron belülre mérték Andrzej Duda előnyét. A 2015-ös választásokhoz mérten kiemelkedő volt a részvételi arány is: öt évvel ezelőtt 55,34%-os volt a részvételi arány, míg a tegnapi választáson ez a szám közel hetven százalék volt.

Hétfő reggel a választási bizottság közölte, a szavazatok 99,97 százalékának összeszámlálása után Andrzej Duda, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltje nyerte az elnökválasztást. A Lengyel Köztársaság regnáló elnöke a voksok 51,21 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban, míg a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester a szavazatok 48,79 százalékát gyűjtötte össze.

A két jelölt közötti különbség hozzávetőlegesen félmillió szavazat, amit a 99,69 százalékos feldolgozottság mellett már tulajdonképpen lehetetlen megfordítani.

A két jelölt egyike sem tett még bejelentést a közösségi oldalán, Orbán Viktor miniszterelnök viszont már gratulált is Andrzej Dudának a győzelméhez:

Karácsony Gergely – aki nyíltan támogatta az ellenzék jelöltjét – szintén közzétett egy bejegyzést Facebook-oldalán a lengyel választási eredmények közlése után. Budapest főpolgármestere szerint még “ha most nem is sikerült beteljesítenie a reményt, mégis elhozta azt sok lengyel demokrata és európai – így magyar – demokrata számára is.” Hozzátette: Rafal Trzaskowski ugyan minimális különbséggel elvesztette a választást, a fiatal Lengyelországot, vagyis a jövőt alighanem megnyerte.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Dömsödi Gábor lehet, hogy kilép a politikából (videó)

Lehet, hogy búcsút int a közéletnek.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Három Pest megyei jelöltet jelentett be a Momentum, Buzinkay az egyik

A Momentum Mozgalom csütörtökön újabb három országgyűlési képviselőjelöltet mutatott be, ezúttal Pest megye választókerületeiben.