fbpx

Pécs legjobb zöld helyein jártunk és teszteltünk – Zöld úton 1. rész

A Jövő TV Zöld úton című műsorának első adásában Baranya megye 145 000 lakosú városába, Pécsre látogattunk el, hogy bemutassunk nektek néhány igazán környezettudatos helyet és érdekes látnivalót.

A sorozat lényege, hogy minden helyre kizárólag tömegközlekedéssel megyünk, így ezúttal Budapest Keleti pályaudvar volt az indulásunk helyszíne reggel 7:45-kor. Az út közel 3 óra hosszúságú, egy teljes árú jegy pedig 4605 Ft-ba kerül, ami azt is jelenti, hogy ennyi idő alatt és ennyi pénzből egy szerencsés napon akár Berlinig is eljuthatnánk. Szóval itt (is) van még hová fejlődni, különösen a menetidőt tekintve.

Pécsen a felújított állomástól mindössze pár perc sétára érhetjük el a Ferencesek utcáját és a Kossuth teret, ahol a Városháza, valamint a Dunántúl legnagyobb Zsinagógája is található. Innen pedig mindössze néhány lépés a Széchenyi tér, Pécs középpontja, ahol számtalan látnivaló és szebbnél szebb épületek várnak minket a Városházától a Megyeházán át Gázi Kászim pasa dzsámijáig és az innen nyíló Király utcáig, ahol vendéglátóhelyek várnak minket.

A Reggeli

A Felelős Gasztrohős úgynevezett Fenntartható Vendéglátóhely minősítést ad azon helyeknek, akik megfelelnek az általuk előírt 7 feltételnek (erről korábban itt írtunk). Márpedig a Nappali és a Reggeli ilyen hely.

Tágas tér, sok zöld növény és a járvány miatt egyelőre kevés vendég volt, pedig korábban akárhányszor jártunk itt, szinte mindig teltház volt, ami nem véletlen.

Az ételekben most sem csalódtunk, ahogy a kávé minőségében sem, amit adott esetben a sétálóutcán kihelyezett asztaloknál is elfogyaszthatunk. A vegán ételekkel talán sokaknak van fenntartása, így kicsit félve rendeltük meg. De az igazság, hogy ezen előítéletek elég hamar szertefoszlottak. Az 1500 Ft-ba kerülő vegán tofurántotta olyan laktató is volt, hogy déltől este 6-ig éhes sem voltam. A pohárban fém szívószálat kaptuk, de az evőeszközöket is újhasznosított szalvétával adták. Ez külön plusz pont.

Vegán tofurántotta. Fotó: Jövő TV

A pultnál pedig az újrahasznosított kávézaccból készült sétálós poharat is megvásárolhatjuk.

Itt találod meg a helyet: Pécs, Király utca 23-25.
Ekkor tart nyitva: minden nap 8:00-15:00
Árkategória: 3/5
Értékelésünk: 5/5

Monokrom Design Store

Helyi termékeket venni és ezzel támogatni a művészeket, designereket elég menő dolog. Márpedig a szintén a Király utcában lévő kis üzlet célja ez, amit már a kirakaton lévő „support your local artist”, azaz támogasd a helyi művészed felirat is jelez.

Pécsi márkák a Monokromban. Fotó: Jövő TV

A hely másik különlegessége, hogy nem csak lokális termékeket árulnak, hanem ezek között több újrahasznosított anyagból készül. Ilyen az autóalkatrészekből készült láma, a pet-palackokból készült tornazsák, vagy épp a bicikli belső gumiból készült pénztárca.

Újrahasznosított autóalkatrészből készült szobalámpa a Monokromban. Fotó: Jövő TV

Az itt található termékek nem olcsók, viszont az biztos, hogy egyediek és minőségi anyagból készülnek, így megéri itt vásárolni.

Itt találod meg a helyet: Pécs, Király utca 33.
Árkategória: 4/5

Pécsi Kávé

A Széchenyi térről lefelé haladva egy tábla jelzi a Pécsi Kávé helyét, melyet egy kis udvarban találhatunk a diófák mögött. A hangulatos kerthelyiségből nyílik a szintén nem túl nagy, ám annál hangulatosabb és barátságosabb kávézó.

A Pécsi Kávéban. Fotó: Jövő TV

Petra elmondta nekünk, hogy a kávékat helyi Bean on pörkölőtől szerzik be, ahogyan az ott árult kézműves süteményeket is. De nemrég cserélték le a tejet is, mely immáron eredeti 3,8%-os zsírtartalommal rendelkező, krémes tehéntej.

Aki nem csak kávézni szeretne, az villányi borokat vagy a szintén kézműves Monyo söröket is megkóstolhatja.

Ha már a közelben a dzsámi, megkóstoltuk a török kávét is. Fotó: Jövő TV

A Reggelihez hasonlóan itt is vásárolhatunk elviteles poharakat is. Műanyagnak pedig a nyomát sem találtuk, ami szintén nagyon pozitív részükről.

A kávé itt is elképesztően finom, az árak pedig barátságosak, különösképpen, ha összehasonlítjuk az amerikai kávéláncokkal, ahol minősíthetetlen kávét adnak sok felesleges műanyagszeméttel.

A Pécsi Kávéban akár a diófa alatt is helyet foglalhatsz. Fotó: Jövő TV

Itt találod meg a helyet: Pécs, Irgalmasok utcája 6. (belső udvar)
Árkategória: 3/5
Értékelésünk: 5/5


Az igazság az, hogy a tervezettnél sokkal több helyre szerettünk volna ellátogatni, de erre az idő is kevés volt, ráadásul a járvány miatt sok hely még nem nyílt ki.

A videóban azonban bemutatjuk a Tettyét az itt található kápolnával és mandulafával, de szót ejtünk a Székesegyházról is, mely sajnos szinten nem látogatható, pedig a tornyai néhány éve a nagyközönség számára is nyitva voltak.

Szóval Pécsre még egész biztosan vissza fogunk látogatni, hogy részletesebben bemutassuk az éjszakai és a zenei életet, valamint felfedezzük a város környékét is.

A teljes adás itt tekinthető meg:

Zöld úton – Pécs | Jövő TV

Olvasd el a híreket! http://www.jovotv.hu Lájkolj be Facebookon! https://www.facebook.com/jovotv.hu Kövess minket az Instagramon is! https://www.instagram.co…

Környezetbarát helyet üzemeltetsz és bemutatnád a nagyvilágnak?
Írj a zolduton@jovotv.hu e-mail címre egy pár soros bemutatkozót!

Legfrissebb videók

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

“A Polgári Válasz 106 körzetben tervezi az indulást” – Bencsik János

A Reflektorban című műsorunk keddi adásában Bencsik János, független országgyűlési képviselő és a Polgári Válasz mozgalom alapító tagja volt a vendégünk, akivel a magyar közélet és politika aktualitásairól beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Kósa Lajos és sofőrje felváltva mehettek a vesztegetési pénzért

Egy friss dokumentum szerint a csengeri örökösnő 68 millió forint vesztegetési pénzt továbbíthatott Kósa Lajosnak