fbpx

Elfogadta az Országgyűlés a népképviseleti rendszer 1990-es visszaállításáról szóló nyilatkozatot

Néhány hete beszámoltunk róla, hogy Orbán Viktor miniszterelnök számos párttársával együtt egy politikai nyilatkozatot nyújtott be az Országgyűlésnek, melyben az 1990-ben megválasztott, rendszerváltás utáni első szabad országgyűlés értékei mellett foglaltak állást.

Ma az Országgyűlés, az esemény harmincadik évfordulóján tárgyalta a nyilatkozatot az ellenzék jelenléte nélkül. A Parlamentben jelen volt Áder János köztársasági elnök is, aki kijelentette:

“Harminc évvel ezelőtt, május 2-án lezártunk egy korszakot”

Elmondása szerint az Országgyűlés jelenlegi tagjai közül még nem is éltek, amikor ez az esemény megtörtént, így sokan nem értik, hogy az a rendszer egy valódi diktatúra volt. Azért kellett megküzdenünk, hogy Magyarország ismét magyar ország lehessen – mondta, majd hozzátette, olyan országért kellett küzdenünk, amely szabad, és nem csatlósa senkinek, semmilyen idegen hatalomnak. 

Kövér László házelnök az ülés kezdete előtt elmondta, eredetileg a 30 éve megalakult Országgyűlés tagjai is a megemlékezés vendégei lettek volna, ám a járványhelyzet közbeszólt. Az Országgyűlés ezután egyperces néma felállással emlékezett meg azokról, akik nem érhették meg a mai évfordulót.

A megemlékezés után meg is kezdődött a szavazás, amelyen egyértelmű döntés született: a politikai nyilatkozatot 126 igen, 1 nem szavazattal, tartózkodás nélkül elfogadta az Országgyűlés. Az ellenzék soraiból egyedül a Mi Hazánk két képviselője volt jelen, közülük Dúró Dóra nyomott nemet.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Dömsödi Gábor lehet, hogy kilép a politikából (videó)

Lehet, hogy búcsút int a közéletnek.

Kötelezővé tenné-e az utca embere a koronavírus elleni vakcinát? – Videó

Az utca emberét kérdeztük a koronavírus elleni vakcináról

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek