fbpx

A német kormány szerint a második világháború utáni legnagyobb válság jöhet el

A német történelem második világháború utáni korszakának legnagyobb mértékű gazdasági visszaeséséhez, tömeges munkanélküliséghez és csődhullámokhoz vezethet a koronavírus-járvány az idén Németországban – derült ki a szövetségi kormány készülő előrejelzéséből, amelyből hétfőn szivárogtak ki részletek.

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában az idei zuhanást követően jövőre meredek emelkedés jöhet, de nem sikerül majd teljesen ledolgozni a veszteségeket. A német gazdaság teljesítménye így 2022-ben érheti el a 2019-es szintet – áll az előrejelzésben, amelyet szerdán mutatnak be hivatalosan. Az ország GDP-je idén 6,3%-kal csökkenhet majd, jóval meghaladva a 2009-ben regisztrált eddigi legnagyobb, 5,7%-os visszaesést.

A gazdasági minisztériumban készülő prognózis szerint a rekordnagyságú, 1197 milliárd euró (430 ezer milliárd forint) keretösszegű kormányzati mentőprogramok ellenére több ágazatban csődhullám várható, a regisztrált munkanélküliek száma pedig az év végéig hárommillióra nőhet a márciusban regisztrált 2,335 millióról. A szövetségi kormány pedig már március közepe óta, nagyjából hetente jelent be újabb válságkezelő csomagokat.

Az Európai Bizottságnak készített pénzügyminisztériumi jelentés – amelyet az előző héten fogadtak el – szerint az államháztartásban a GDP-hez viszonyítva a tavalyi 0,75 százalékos többlet után az idén történelmi csúcsot jelentő 7,25 százalékos hiány keletkezhet, a GDP-arányos államadósság pedig a tavalyi 59,80 százalékról 75,25 százalékra szökhet fel.

A jelentésben kiemelték, hogy a prognózis a járvány első, korai szakaszában tapasztalt folyamatokról és az első válságkezelő csomagok várható hatásairól készített számításokra épül, amelyekben sok a bizonytalanság.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Hohn Krisztina: “Mint jelölt, én Gödöllőn tervezem az indulásomat” – Videó

A Reflektorban című műsorunk keddi vendége Hohn Krisztina, az LMP- frakció országgyűlési képviselője és az Új Kezdet párt elnöke volt.

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Újabb jelöltet mutatott be az LMP és a Momentum

A nagykátai körzetében az LMP Schmuck Erzsébetet, a párt társelnökét, a Momentum Csepelen dr. Szabó Szabolcsot, jelenleg független képviselőt indítja.