fbpx

Karácsony: itt az ideje a politikai vádaskodás helyett az emberekre figyelni, és szűrni

A főpolgármester a Facebook-oldalán arra figyelmeztet: miközben a kormány a korlátozások lazítására készül, sorjáznak a rossz hírek az állami intézményekből, éppen ezért itt az ideje visszavonni korábbi rossz döntéseket, befejezni a titkolózást, és a politikai vádaskodás helyett az emberekre figyelni. „És szűrni, szűrni és szűrni” – és teszi hozzá Karácsony Gergely.

A közösségi oldalán azt írja: érthető, hogy a Szent Imre kórház a súlyos átfertőzöttsége miatt (a Magyar Hang írta meg először) a hírek szerint úgy döntött, csak negatív koronavírus-teszttel fogad beteget. Karácsony Gergely emlékeztet rá, az operatív törzs sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig arról beszélt: a szociális ellátásba is csak negatív teszttel lehet visszaküldeni beteget a kórházból.

„Nagyos helyes. Az a baj csak, hogy a főváros pont ezt kérte egy hónappal(!) ezelőtt. Egy hónappal ezelőtt azonban a kormányhivatal megtiltotta a kórházaknak, hogy tesztet végezzenek mielőtt átadják betegeiket. Akkor a kormányhivatal ezt »felesleges költségnek« minősítette. Egy teljes hónapot vesztegettünk el egy rossz és felelőtlen állásfoglalás miatt. Attól tartok, »életbevágóan« rossz és felelőtlen döntés volt, ami aligha maradhat következmények nélkül. Mi kell még, hogy a kormányhivatalban belássák, súlyos következményekkel járó hibás döntést hoztak? Mi kell még, hogy belássák, az élet és az egészség védelme nem lehet »felesleges költség«? Itt az ideje azt az állásfoglalást visszavonni, és nem tiltani, hanem előírni a tesztelést.”

Karácsony Gergely szerint annak is itt van ideje, hogy az operatív törzs ne a fenntartó szerint válogasson, amikor egyes intézmények fertőzöttségéről tájékoztatást ad. A hírek szerint ugyanis az állami fenntartású mezőszilasi idősek otthonában történt két haláleset után a szintén kormányzati fenntartású borsodnádasdi idősotthonban is koronavírus-fertőzés miatt hunyt el egy idős ember.

„Annak pedig lassan három hete, hogy a kormányülésen ígéretet kaptam arra, hogy a kormány támogatást ad idősotthonok szűréséhez. Kaptunk is 500 darab tesztet. A főváros azóta beszerzett 20 ezer tesztet, és újabbak beszerzésén dolgozunk, elkezdtük szűrni az összes idősotthonunk minden lakóját és az ott dolgozókat, folyamatos a szűrés a hajléktalan-ellátásban is. Ha a kormány és kiszolgálói is erre, a szűrésre fordítanák az eddig politikai vádaskodásra elpazarolt energiáikat, annak az egész ország látná hasznát. Mert a formálódó szakmai konszenzus szerint csakis a nagyarányú szűréssel lehet megalapozni, hogy a korlátozások feloldásáról felelős döntést lehessen hozni mihamarabb” – fogalmaz a főpolgármester a bejegyzésében.

Avatar
Nótin Tamás
A Jövő TV egykori főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Az átlagkereset is kevés az e-biciklikhez (videó)

Hiába az állami támogatás, ha az átlagkereseted bánja.

Ungár Péter: Egy politikusnak nem feltétlenül az a dolga, hogy morális példát mutasson – Videó

A Jövő TV politikai és közéleti kibeszélőjében, a Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában Ungár Péterrel, az LMP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Ég veled, Donald!

Cikkünkben a búcsú jegyében gyűjtöttük össze a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump legképtelenebb megszólalásait, amelyek a hivatali ideje alatt hangzottak el.