fbpx

Vidnyánszky szerint október 23-án kampánynyitót tartott az ellenzék

Így tárgyalta az unió Oktatási és Kulturális Bizottsága az SzFE ügyét | Jövő TV

Az Európai Unió Oktatási és Kulturális Bizottság 2020. október 27-i ülésén az SzFE ügye is szóba került, ahol mindkét felet meghallgatták és kérdéseket tette…

Az Európai Unió Oktatási és Kulturális Bizottság mai ülésén az SzFE ügye is szóba került, ahol mindkét felet meghallgatták és kérdéseket tettek fel. Az egyetem részéről Upor Lászlót, az egyetem korábban megválasztott rektorát és a HÖK egyik képviselőjét, Milovits Hannát hallgatták meg, míg a kormány részéről György László az Innovációs és Technológiai Minisztérium Gazdaságstratégiáért és Szabályozásért felelős államtitkára és Vidnyánszky Attila a fenntartó alapítvány elnöke ismertette álláspontját és válaszoltak a kérdésekre.

György László államtitkár elmondta, szerintük a top 10 színművészeti egyetemek mind magánkézben vannak, így ez a magyar modellváltás esetén is csak előnyt jelenthet, ahogy több olyan magyar egyetem esetében is, amik már alapítványi fenntartásban vannak.

Upor László elmondta, nem lehet véletlen, hogy október 23-án közel 15 000 ember vonult utcára és tiltakozott a kormány döntése miatt.

A kérdések és válaszok időszakában Kammervert Petra felvetette, hogy szerinte a diákok nem folyhatnak bele a döntéshozatalba, pedig a tudomány és művészet szabadságának védelmezése olyan feladat, amit az ország elfogadott az unióhoz való csatlakozáskor. Felmerült az a kérdés is, hogy Vidnyánszky szerint a kultúrát a baloldal vette át, arra kérték tisztázza ezen kijelentését.

Zver Milan szerint viszont a tüntetések politikai nyomásra alakultak, külön kiemelte a DK szerepét, aki szerinte megfenyegette a döntéshozókat.

Vidnyánszky Attila szerint az egyetem nagyon zárt és nem szolgálja ki a szakma egy jelentős részét, ahogy a filmgyártók és az egyetem között sincs megfelelő együttműködés. Ezt az infrastrukturális problémának tudta be. Kijelentette, hogy azok a tanárok, akikhez a diákok felvételiztek, elkísérhetik őket a diplomáig.

Vidnyánszky azt is elmondta, szerinte október 23-án az ellenzéki pártok politikai kampánynyitót tartottak. Szerinte a modellváltáson átesett egyetemek diákjai eddig nem jelzett semmilyen problémát, pedig ez eddig 30 000 hallgatót érintett.

Francz Romeo elmondta, örül a kereszténység megjelentésének, de ez nem jelentheti azt, hogy az állam maga alá gyűri az egyetemet, hanem meg kell hagyni az autonómiájukat.

György László kérdésre elmondta, hogy az egyetem ügye jelenleg nem szakmai, hanem politikai. Kijelentette azt is, hogy a meghozott döntések összhangban vannak a magyar törvényekkel és az alkotmánnyal is. A szakmai egyeztetéshez sok sikert kívánt, amiben lényegében kijelentette, az állam nem kíván a jelenlegi helyzeten változtatni.

Vidnyánszky szerint ők készek az egyeztetésre. Közben képeket mutatott a kamerába, hogy az “anarchia” miatt milyen állapotok uralkodnak az egyetemen.

Upor László megerősítette, hogy a demonstrációk mögött semmilyen politikai szándék nincs és az egyeztetések sem valódiak voltak, amire az akkori vezetést invitálták és ahol javaslataikat sem hallgatták meg. Szerinte Vidnyánszky éveken keresztül a tanárok és diákok reputációját rontotta és mindenféle valótlan teóriákkal állt elő.

Milovits Hanna elmondta, nem igazak Vidnyánszky kijelentései nem igazak, soha nem kaptak ideológiai képzést és senki nem fizeti őket, csupán az akadémiai szabadságot szeretnék visszaállítani.

Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK oldala

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
9követőkövető
2,140feliratkozóFeliratkozás

Választás 2022

Legfrissebb cikkek

Jakab Péter bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek

Online közvetített évértékelő beszédében jelentette be a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, hogy indul a miniszterelnöki pozícióért.