fbpx

A kirgiz kormányfő visszakéri az államkasszából ellopott pénzt, amnesztiát adna cserébe

Szadir Zsaparov frissen megválasztott kirgiz miniszterelnök arra szólította fel a korrupciós bűncselekmények elkövetőit, hogy egy hónapon belül fizessék vissza az elsikkasztott pénzeket az államkincstárnak, amennyiben ezt megteszik, büntetlenek maradnak – közölte a kirgiz kormányfői hivatal.

A közlemény szerint a kormányfő felhatalmazásánál fogva gazdasági amnesztiát hirdet, melynek célja az állami költségvetés feltöltése és pótlólagos források keresése. Zsaparov ígérete szerint a jogtalanul szerzett jövedelem visszaszolgáltatása után a hatóságok nem nyúlnak az érintettek bejelentett tulajdonához és garantálja a büntetőeljárás alóli mentességüket. Zsaparov szerint az utóbbi 30 évben a gazdaságban kiterjedt, rendszerszintű korrupciós hálózatok épültek ki.

Kirgizisztánban október 4-én tartottak választásokat, amely után az országban eddig sosem látott tüntetési hullám vette kezdetét, mely során a tüntetők kormányzati épületeket is elfoglaltak, a választás eredményét megsemmisítették. Szooronbaj Dzsejenbekov államfő múlt csütörtökön a tüntetések hatására lemondott hivataláról, majd később azt is bejelentette: megismétlik a választást az országban.

Csatatérré vált a kirgiz főváros a választások után – Jövő TV

Hétvégén választást tartottak Kirgizisztánban, amely az előzetes várakozásokhoz hűen Szooronbaj Dzsejenbekov és a hozzá közel álló pártok győzelmét hozták el, ám a választások számos hírügynökség szerint hemzsegtek a csalásoktól. Kedd hajnalra meg is lett ennek az eredménye, ugyanis Biskek főváros szinte csatatérré vált, ahol tüntetők csaptak össze a rendőrökkel.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Orbánt nem feltétlenül zavarja, ha nem fogadják el az uniós mentőcsomagot

Pedig azért nem esne most rosszul Magyarországnak egy jó pár milliárd eurós mentőscsomag.